Szazi 20.04.2020 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Witam, ze względu na trudne warunki gruntowe będę miał dom posadowiony na płycie fundamentowej na mikropalach. Mam teraz wykonywane mikropale i za jakieś 2 - 3 tygodnie płytę. Technologia widoczna jest na załączonych zdjęciach (mikropale łączone są w ławach fundamentowych, na których jest później oparta płyta). Zastawiam się jak najlepiej zrobić uziemienie fundamentowe (projekt tego nie przewiduje). Chciałem to zrobić w ten sposób: bednarkę poprowadzić po zbrojeniu ławy fundamentowej, która jest zbrojona z mikropalami (betonowe słupy 4 m w głąb ziemi). Zrobić w górę przez XPS (miejsce przejścia zapiankować) do GWE. Nie przewiduję instalacji odgromowej (dom w mocnym dołku, naokoło sporo wyższych budynków) Co o tym sądzicie? Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.04.2020 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Tę bednarkę należy poprowadzić do najniższego obrzeżnego wieńca zbrojeń, coś w rodzaju otoku.Jest jedno ale - korozja galwaniczna.Zagadnienie to (jako całość) bardzo dobrze przedstawił doktor Musiał w słynnym opracowaniu "Uziomy fundamentowe i parafundamentowe"Oczywiście projektu nie ma, bo po co, prawda?Ktoś z UB nie był na tej lekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.04.2020 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Obrzeżny wieniec zbrojeń no uśmiałem się. Zauważyłeś że płyta jest izolowana? Bednarka albo zbrojenie połączona solidnie ze zbrojeniem mikropali załatwi sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.04.2020 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 I co z tego?Ale widzę, że wyśmiałeś doktora Musiała.No cóż, nie każdy taki mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 21.04.2020 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 https://ise.pl/forum/nie-jestem-elektrykiem/uziom-fundamentowy-mikropale-20369 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.04.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 I co z tego? Ale widzę, że wyśmiałeś doktora Musiała. No cóż, nie każdy taki mądry. A zauważyłeś różnicę między wieńcem zbrojeń a tym co napisałeś? "Tę bednarkę należy poprowadzić do najniższego obrzeżnego wieńca zbrojeń" . Jeśli coś wyśmiewam to Twoją interpretację I co z tego że płyta izolowana a bednarka galwanicznie nie połączona ze zbrojeniem mikropali? Gratuluję wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.04.2020 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 I co z tego że płyta izolowana a bednarka galwanicznie nie połączona ze zbrojeniem mikropali? Gratuluję wiedzy. Nie to miałem na myśli, ale oczywiście wiesz lepiej. Nie widzę sprzeczności z tym co napisałem (za doktorem Musiałem) a fotką nr 2 autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.04.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Nie to miałem na myśli, ale oczywiście wiesz lepiej. Nie widzę sprzeczności z tym co napisałem (za doktorem Musiałem) a fotką nr 2 autora. Przestań zasłaniać się P. Musiałem i zacznij myśleć, to nie boli, obejrzyj pozostałe zdjęcia i przeczytaj jeszcze raz co napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.04.2020 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Co mnie obchodzą pozostałe zdjęcia? Uziom należy/należało wykonać na etapie fotki nr 2, i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.04.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Co mnie obchodzą pozostałe zdjęcia? Uziom należy/należało wykonać na etapie fotki nr 2, i tyle. Ty naprawdę nie rozumiesz, nie widziałeś nigdy izolowanej płyty fundamentowej. Włożenie bednarki w "ławę", bo ławą to nie jest, położonej na izolacji a następnie wyłożenie izolacją środka i wylanie na to betonu daje tylko tyle że zabetonowana bednarka nie ma kontaktu z gruntem, a przepraszam ma przez te kilkadziesiąt cm2 kontaktu z mikropalami. Tylko połączenie galwaniczne zbrojeń mikropali z bednarką lub resztą da uziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.04.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 No tak. Zapomniałem ci napisać o łączeniach i tak dalej, dlatego się czepiasz.Ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts