Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia chłonna z ytonga

Davepl

Recommended Posts

Cześć, jestem tu nowy i mam pytanie dotyczące budowy studni chłonnej. Buduje system drenażu, który ma zakończyć się studnia chłonna o głębokości 3 metrów. Ze względów ekonomicznych zrezygnowałem z budowy studni z kręgów betonowych. Ponieważ zostało mi z budowy dużo odpadów z pustaków ytong zastanawiam się nad ich użyciem do wymurowania studni chłonnej. Grunt jest wysadzinowy (glina od głębokości 50 cm). Proszę doświadczonych forumowiczuch o poradę: czy taki projekt ma sens? Studnia nie musi być szczelna, obawiam się czy taka konstrukcja pod gruntem będzie stabilna. Będę wdzięczny za Wasze uwagi.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapadnie się do środka

Jaki parametr ulega pogorszeniu? Bo chyba nie masz na myśli wytrzymałości na ściskanie, która po nasiąknięciu ze 30% spada.

O ile jest ten parametr gorszy niż przy suchym BK?

O ile i tak będzie przewymiarowany dla tak małego obiektu i tak małych sił jak studnia chłonna co ma z półtora metra głębokości?

Czemu nie może?

Jaki parametr ulega pogorszeniu? Bo chyba nie masz na myśli wytrzymałości na ściskanie, która po nasiąknięciu ze 30% spada.

O ile jest ten parametr gorszy niż przy suchym BK?

O ile i tak będzie przewymiarowany dla tak małego obiektu i tak małych sił jak studnia chłonna co ma z półtora metra głębokości?

A może wskaż dlaczego się da, ?

1,5 metra to dla Ytonga spore obciążenie od naporu gruntu , a może jest jeszcze obciążenie naziomu? Jeżeli uważasz że to wytrzyma wykaż to obliczeniowo.

1,5 metra to dla Ytonga spore obciążenie od naporu gruntu , a może jest jeszcze obciążenie naziomu? Jeżeli uważasz że to wytrzyma wykaż to obliczeniowo.

To ja pytam, dlaczego Ytong nie może być mokry. Możesz podać podstawę takiego twierdzenia?

BK najwilgotniejszy jest świeżo wyprodukowany (30-40%). Jakoś nie słyszałem, żeby zawalił się nowo budowany dom, bo BK nie zdążył wyschnąć. Potem go jeszcze często tynkarze polewają wodą, żeby nie wciągał za szybko wilgoci z tynku (zanim zwiąże).... Słyszałeś, żeby przez to zawalił się jakiś dom?

Edytowane przez Kaizen

BK najwilgotniejszy jest świeżo wyprodukowany (30-40%). Jakoś nie słyszałem, żeby zawalił się nowo budowany dom, bo BK nie zdążył wyschnąć. Potem go jeszcze często tynkarze polewają wodą, żeby nie wciągał za szybko wilgoci z tynku (zanim zwiąże).... Słyszałeś, żeby przez to zawalił się jakiś dom?

A nie doczytałem że tu mowa o domu i ścianie obciążonej pionowo. Zacytujesz?

Pytanie było o studnie chłoną obciążona od zewnątrz parciem gruntu, woda w środku i nie wiemy co na terenie. Zauważasz różnice?

Pytanie było o studnie chłoną obciążona od zewnątrz parciem gruntu, woda w środku i nie wiemy co na terenie. Zauważasz różnice?

Skuteczna hydroizolacja załatwi sprawę? Ciągle dopytuję co za różnica, czy ytong mokry, czy suchy?

Ile domów zawaliło się przez zawilgocenie BK w czasie powodzi tysiąclecia?

Powtarzasz jakiś urban legend "Ytong nie może być mokry" i nie chcesz tego poprzeć żadnymi szczegółami.

wrzuć na miesiąc do wody bloczek ytonga i po miesiącu spróbuj go wyjąć. A potem powiedz jak było.

To ma wytrzymać powódź z czasów Noego? Takiej nie miałem. Tę "naszą" powódź tysiąclecia zniosły budynki z BK bez szkody.

Właśnie powiększam ogródek i niejeden kawałek BK wyciągnąłem z ziemi w której spędził jakieś trzy lata. Buda psa też stoi na bloczkach BK i to tak, że co spłynie z dachu czy po ścianie tym nasiąkają bloczki (częściowo w ziemi) od 1,5 roku gdzieś. Cykle zamarzania niczego nie uszkodziły. Nie widzę nic specjalnego. Krewny ma dom, który dobrych kilkanaście jak nie ponad dwadzieścia lat stał nieotynkowany - też z BK nic się nie stało. Na czym ma polegać problem?

Edytowane przez Kaizen

Kaizen zostań pionierem i zbuduj bunkier z gazobetonu , albo chociaż ziemiankę. Będzie miał miejsce na wino i inne rzeczy i będziesz mógł udowodnić wszystkim niedowiarkom że gazobeton nadaje się do budowy ścian fundamentowych i że wszyscy , nawet producenci się mylą ..

Bądź pionierem ..

Po co budować bunkry z betonu , przecież można z gazobetonu ;)

To może do środka też ytonga? Wytrzyma wtedy napór gruntu, a chłonność dalej bardzo dobra :D

Kaizen zostań pionierem i zbuduj bunkier z gazobetonu , albo chociaż ziemiankę. Będzie miał miejsce na wino i inne rzeczy i będziesz mógł udowodnić wszystkim niedowiarkom że gazobeton nadaje się do budowy ścian fundamentowych i że wszyscy , nawet producenci się mylą ..

Bądź pionierem ..

Po co budować bunkry z betonu , przecież można z gazobetonu ;)

Który producent twierdzi inaczej niż:

"Do ścian piwnicznych i fundamentowych stosuje się przeważnie pełne bloki Silka E18S i Silka E24S. Muruje się je wypełniając spoiny poziome i pionowe. Alternatywą mogą być również bloczki z betonu komórkowego Ytong w wersji GT - czyli z uchwytem montażowym, bez piór i wpustów - w tym przypadku używamy spoiny pionowej również na powierzchnie czołowe."

?

Czy teraz to Ty będziesz udowadniał, że producenci się mylą?

Skoro ma wystarczającą wytrzymałość na ścianę piwniczną, to czego mu brakuje, żeby wykorzystać na zdecydowanie krótszą i niższą ścianę studni chłonnej?

Do ziemianki się nie nadaje, bo ma za małą lambdę.

Edytowane przez Kaizen

Dziękuję Wam za zainteresowanie tym wątkiem. Widzę, że macie różne opinie. Dlatego zdecyduję się jednak na użycie bloczków fundamentowych

Po ile masz kręgi betonowe, że chcesz to robić z bloczków?

Z bloczka wyjdzie znacznie drożej, plus masa roboty plus cement.

Kup te kręgi, mogą być nie zbrojone i sprawa załatwiona.

Alternatywą mogą być również bloczki z betonu komórkowego Ytong w wersji GT - czyli z uchwytem montażowym, bez piór i wpustów - w tym przypadku używamy spoiny pionowej również na powierzchnie czołowe.[/i]"

?

Czy teraz to Ty będziesz udowadniał, że producenci się mylą?

.

Wspomnieli o basenie? Bo taka studnia, to bardziej taki basen, szczególnie kiedy osad znacząco spowolni odpływ wody/ścieków.

Wspomnieli o basenie? Bo taka studnia, to bardziej taki basen, szczególnie kiedy osad znacząco spowolni odpływ wody/ścieków.

Czyli wracamy do urban legend, że cos strasznego dzieje się z zawilgoconym BK?

Czy może zrównoważenie parcia gruntu ma być szkodliwe?