kaszpir007 22.04.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Który producent twierdzi inaczej niż: "Do ścian piwnicznych i fundamentowych stosuje się przeważnie pełne bloki Silka E18S i Silka E24S. Muruje się je wypełniając spoiny poziome i pionowe. Alternatywą mogą być również bloczki z betonu komórkowego Ytong w wersji GT - czyli z uchwytem montażowym, bez piór i wpustów - w tym przypadku używamy spoiny pionowej również na powierzchnie czołowe." ?. Być może coś się zmieniło przez lata , ale to ciągle nie zmienia faktu że nigdy nie widziałem ścian fundamentowych budowanych z gazobetonu. Z bloczków betonowych tak , z betonu lanego tak , z bloczków silkatowych - tak , ale z gazobetonu NIE. Co ciekawe bloczki silikatowe muszą być klasy 20 MPa aby można było je stosować do do budowy ścian fundamentowych. Nie jest mi znany gazobeton o takiej wytrzymałości i ciekawy jestem jaki konstruktor i jaki KB by się pod tym podpisał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.04.2020 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Być może coś się zmieniło przez lata , ale to ciągle nie zmienia faktu że nigdy nie widziałem ścian fundamentowych budowanych z gazobetonu. Nigdy nie widziałem piany ZK natryskowo na ścianie fundamentowej. To znaczy, ze to złe rozwiązanie? Co to za argument, co widziałeś? I kiedy niby się zmieniło? Kiedyś producenci twierdzili inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.04.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 delikatnie mówiąc - to robi sie juz żenujące. Może płyty GK będą jeszcze lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.04.2020 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Jak uważasz że gazobeton nadaje się do ścian fundamentowych to proszę o atest który to stwierdza. A jeżeli tak nie uważam i chcę sobie wyrobić zdanie? Chcę poznać merytoryczne argumenty (a nie deklaracje wiary czy urban legend) tych, co twierdzą, że się nie nadaje? Producent twierdzi, że nadaje się na ściany piwniczne i fundamentowe. Cytowałem. Inny producent w deklaracji napisał podobnie: 2. Zamierzone zastosowanie lub zastosowania: W ścianach murowanych, słupach i ścianach działowych (ściany konstrukcyjne i niekonstrukcyjne, wewnętrzne, zewnętrzne z osłoniętą powierzchnią licową, łącznie ze ścianami jednowarstwowymi, szczelinowymi, działowymi, oporowymi i ścianami piwnic w tym ściany przeznaczone do ochrony ogniowej, izolacji cieplnej i akustycznej ) Masz jakieś deklaracje, badania czy inne argumenty na poparcie przeciwnej tezy? Chętnie poznam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.04.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 A jeżeli tak nie uważam i chcę sobie wyrobić zdanie? Chcę poznać merytoryczne argumenty (a nie deklaracje wiary czy urban legend) tych, co twierdzą, że się nie nadaje?. Ale po co mam udawadniać i w jakim celu ? Przecież Ty sam w to nie wierzysz i najlepszym tego dowodem jest budowa Twojego domu. Przypomnij mi z czego robiłeś fundamenty u siebie ? Jeśli dobrze pamiętam to z betonu i to lanego .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.04.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Przypomnij mi z czego robiłeś fundamenty u siebie ? Jeśli dobrze pamiętam to z betonu i to lanego .. Robiłem z tego, co miałem w projekcie. Nie znalazłem argumentów, żeby to zmieniać. Gdybym miał piwnicę i lambda miałaby znaczenie - pewnie rozważałbym BK. Budę mam na BK. I o czym to świadczy? Jakbym nie mógł zwrócić (a kilka palet za dużo miałem), to pewnie studnie chłonne bym budował z BK i miałbym prawie za darmo. A tak zapłaciłem 2x900 zł (bo dwie studnie z kręgów). Nie masz lepszego argumentu? Tak samo będziesz twierdził, że piana ZK natryskowo się nie nadaje na hydro termoizolację ściany fundamentowej, bo ja tego nie mam? A przypomnij mi, czemu pod płytę dałeś EPS? Bo XPS się nie nadaje? Podaj jakieś racjonalne argumenty. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antyspam 23.04.2020 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Że też wam się chce dyskutować z tym omnibusem i specjalistą od optymalizacji. Podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.04.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Czyli wracamy do urban legend, że cos strasznego dzieje się z zawilgoconym BK? Czy może zrównoważenie parcia gruntu ma być szkodliwe? Daj aprobatę techniczną. Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.04.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Daj aprobatę techniczną. Od 1 stycznia 2017 r. Aprobaty Techniczne nie są wydawane, nowelizowane oraz nie są przedłużane terminy ich ważności. Deklarację wrzucałem i cytowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.04.2020 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Nie można stosować bk do budowy studni chłonnej.To nie jest ściana.Bk w studni chłonnej jest non stop pod ciśnieniem nalegającej wody i wilgoci.Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2020 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Nie można stosować bk do budowy studni chłonnej. To nie jest ściana. Bk w studni chłonnej jest non stop pod ciśnieniem nalegającej wody i wilgoci. Tyle w temacie. To Twoje zdanie czy wynik badań albo deklaracji któregoś producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 24.04.2020 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 BK średnio nadaje się do budowy ścian nośnych, a co dopiero na studnie chłonną. To tak, jakby dół wyłożyć gąbką, wejść do środka i sprawdzić co się stanie Nie trzeba Kaizen na wszysko badań robić. Daj mi badanie na smród kupy szopa. Dowód na to, że ona śmierdzi. To oczywiste.... Podobnie jak to, że BK nie nadaje się na fundamenty, studnie chłonne, a nawet na ściany nośne jest mocno naciągane jego użycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.04.2020 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 To Twoje zdanie czy wynik badań albo deklaracji któregoś producenta? Dobry argument przedstawiłeś. Przedstaw coś konkretnego na papierze, wtedy możemy polemizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 24.04.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Jaki parametr ulega pogorszeniu? Bo chyba nie masz na myśli wytrzymałości na ściskanie, która po nasiąknięciu ze 30% spada. O ile jest ten parametr gorszy niż przy suchym BK? O ile i tak będzie przewymiarowany dla tak małego obiektu i tak małych sił jak studnia chłonna co ma z półtora metra głębokości? autor mówił o 3 metrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.04.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 ja to widzę, ze im więcej zielonych prostokącików, tym mniej rozumu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Dobry argument przedstawiłeś. Przedstaw coś konkretnego na papierze, wtedy możemy polemizować. Przedstawiłem deklarację producenta. Chcesz na papierze, to podaj adres w realu - wydrukuję i podeślę A Ty masz coś? Nawet niech będzie publikacja internetowa - ale z jakimiś badaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.04.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Przedstawiłem deklarację producenta. Chcesz na papierze, to podaj adres w realu - wydrukuję i podeślę A Ty masz coś? Nawet niech będzie publikacja internetowa - ale z jakimiś badaniami. Daj na forum.Chyba coś mnie ominęło. Według Ciebie, dałeś? Link od kilku producentów proszę. Autor tematu, nie podał producenta BK. Daj papier!!! Bo na razie, to nie przedstawiłeś żadnego papieru, tylko naginasz rzeczywistość. Ściemniasz w żywe oczy!!! Daj papier od kilku producentów BK. Na razie, to taki ex expert jesteś. Bez papieru, to możesz w kiblu spuścić swoją opinię. Niestety, nie da się z Tobą inaczej dyskutować. Daj papier od kilku producentów, wtedy dam plusa. Na razie, to ściemę walisz !!! PS. Sam musisz udowodnić swoją rację. Jesteś jedyny, który twierdzi, że bk nadaje się do studni chłonnej pod pow. ziemi. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2020 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Daj na forum. Na papierze nie potrafię. Linka wrzucałem. I cytat. Najlepiej od kilku producentów. Wrzucałem dwóch Autor tematu, nie podał producenta BK. Przeczytaj tytuł wątku, w którym piszesz. Daj papier od kilku producentów BK. Ty nie masz żadnych papierów ani badań na poparcie swojej tezy? Ani deklaracji producenta? Bez papieru, to możesz w kiblu spuścić swoją opinię. Niestety, nie da się z Tobą inaczej dyskutować. Daj papier od kilku producentów, wtedy dam plusa. Na razie, to ściemę walisz !!! Jaką ściemę? Dopytuję o podstawę informacji, że nie nadaje się. A jeżeli tak nie uważam i chcę sobie wyrobić zdanie? Chcę poznać merytoryczne argumenty (a nie deklaracje wiary czy urban legend) tych, co twierdzą, że się nie nadaje? Znudziła mi się dyskusja z kimś, kto nie potrafi czytać, do czego się odnosi i w jakim wątku pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.04.2020 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Na papierze nie potrafię. Linka wrzucałem. I cytat. Wrzucałem dwóch Przeczytaj tytuł wątku, w którym piszesz. Ty nie masz żadnych papierów ani badań na poparcie swojej tezy? Ani deklaracji producenta? Bez papieru, to możesz w kiblu spuścić swoją opinię. Jaką ściemę? Dopytuję o podstawę informacji, że nie nadaje się. Znudziła mi się dyskusja z kimś, kto nie potrafi czytać, do czego się odnosi i w jakim wątku pisze. Sam zaprzeczasz sobie. Daj papiery na studnie chłonną. Na razie, to podałeś inne zastosowania. Ściemniasz i ściemniasz. Daj papiery na studnie chłonną. Na razie, to jesteś guru, ale nie od studni. A Twoje wypowiedzi, nie wnoszą nic do tematu. Daj papiery!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.04.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Linki proszę do deklaracji/papierów producentów dotyczące studni chłonnych.Jeśli nie podasz producentów co do studni chłonnych i ich dopuszczeń, to dyskusja nie jest warta kłaka Twoich wypowiedzi.Naciągasz rzeczywistość. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts