Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia chłonna z ytonga

Davepl

Recommended Posts

Który producent twierdzi inaczej niż:

"Do ścian piwnicznych i fundamentowych stosuje się przeważnie pełne bloki Silka E18S i Silka E24S. Muruje się je wypełniając spoiny poziome i pionowe. Alternatywą mogą być również bloczki z betonu komórkowego Ytong w wersji GT - czyli z uchwytem montażowym, bez piór i wpustów - w tym przypadku używamy spoiny pionowej również na powierzchnie czołowe."

?.

Być może coś się zmieniło przez lata , ale to ciągle nie zmienia faktu że nigdy nie widziałem ścian fundamentowych budowanych z gazobetonu.

Z bloczków betonowych tak , z betonu lanego tak , z bloczków silkatowych - tak , ale z gazobetonu NIE.

Co ciekawe bloczki silikatowe muszą być klasy 20 MPa aby można było je stosować do do budowy ścian fundamentowych.

Nie jest mi znany gazobeton o takiej wytrzymałości i ciekawy jestem jaki konstruktor i jaki KB by się pod tym podpisał ...

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Być może coś się zmieniło przez lata , ale to ciągle nie zmienia faktu że nigdy nie widziałem ścian fundamentowych budowanych z gazobetonu.

Nigdy nie widziałem piany ZK natryskowo na ścianie fundamentowej. To znaczy, ze to złe rozwiązanie?

Co to za argument, co widziałeś?

I kiedy niby się zmieniło? Kiedyś producenci twierdzili inaczej?

Jak uważasz że gazobeton nadaje się do ścian fundamentowych to proszę o atest który to stwierdza.

A jeżeli tak nie uważam i chcę sobie wyrobić zdanie? Chcę poznać merytoryczne argumenty (a nie deklaracje wiary czy urban legend) tych, co twierdzą, że się nie nadaje?

Producent twierdzi, że nadaje się na ściany piwniczne i fundamentowe. Cytowałem.

Inny producent w deklaracji napisał podobnie:

2. Zamierzone zastosowanie lub zastosowania:

W ścianach murowanych, słupach i ścianach działowych (ściany konstrukcyjne i niekonstrukcyjne, wewnętrzne, zewnętrzne z osłoniętą powierzchnią licową, łącznie ze ścianami jednowarstwowymi, szczelinowymi, działowymi, oporowymi i ścianami piwnic w tym ściany przeznaczone do ochrony ogniowej, izolacji cieplnej i akustycznej )

Masz jakieś deklaracje, badania czy inne argumenty na poparcie przeciwnej tezy? Chętnie poznam.

A jeżeli tak nie uważam i chcę sobie wyrobić zdanie? Chcę poznać merytoryczne argumenty (a nie deklaracje wiary czy urban legend) tych, co twierdzą, że się nie nadaje?.

Ale po co mam udawadniać i w jakim celu ?

Przecież Ty sam w to nie wierzysz i najlepszym tego dowodem jest budowa Twojego domu.

Przypomnij mi z czego robiłeś fundamenty u siebie ? Jeśli dobrze pamiętam to z betonu i to lanego ..

Przypomnij mi z czego robiłeś fundamenty u siebie ? Jeśli dobrze pamiętam to z betonu i to lanego ..

Robiłem z tego, co miałem w projekcie. Nie znalazłem argumentów, żeby to zmieniać. Gdybym miał piwnicę i lambda miałaby znaczenie - pewnie rozważałbym BK.

Budę mam na BK. I o czym to świadczy? Jakbym nie mógł zwrócić (a kilka palet za dużo miałem), to pewnie studnie chłonne bym budował z BK i miałbym prawie za darmo. A tak zapłaciłem 2x900 zł (bo dwie studnie z kręgów).

Nie masz lepszego argumentu? Tak samo będziesz twierdził, że piana ZK natryskowo się nie nadaje na hydro termoizolację ściany fundamentowej, bo ja tego nie mam?

A przypomnij mi, czemu pod płytę dałeś EPS? Bo XPS się nie nadaje?

Podaj jakieś racjonalne argumenty.

Edytowane przez Kaizen

BK średnio nadaje się do budowy ścian nośnych, a co dopiero na studnie chłonną.

To tak, jakby dół wyłożyć gąbką, wejść do środka i sprawdzić co się stanie ;)

Nie trzeba Kaizen na wszysko badań robić. Daj mi badanie na smród kupy szopa. Dowód na to, że ona śmierdzi. To oczywiste....

Podobnie jak to, że BK nie nadaje się na fundamenty, studnie chłonne, a nawet na ściany nośne jest mocno naciągane jego użycie.

Jaki parametr ulega pogorszeniu? Bo chyba nie masz na myśli wytrzymałości na ściskanie, która po nasiąknięciu ze 30% spada.

O ile jest ten parametr gorszy niż przy suchym BK?

O ile i tak będzie przewymiarowany dla tak małego obiektu i tak małych sił jak studnia chłonna co ma z półtora metra głębokości?

autor mówił o 3 metrach

Dobry argument przedstawiłeś.

Przedstaw coś konkretnego na papierze, wtedy możemy polemizować.

Przedstawiłem deklarację producenta. Chcesz na papierze, to podaj adres w realu - wydrukuję i podeślę :)

A Ty masz coś? Nawet niech będzie publikacja internetowa - ale z jakimiś badaniami.

Przedstawiłem deklarację producenta. Chcesz na papierze, to podaj adres w realu - wydrukuję i podeślę :)

A Ty masz coś? Nawet niech będzie publikacja internetowa - ale z jakimiś badaniami.

Daj na forum.Chyba coś mnie ominęło.

Według Ciebie, dałeś?

Link od kilku producentów proszę.

Autor tematu, nie podał producenta BK.

Daj papier!!!

Bo na razie, to nie przedstawiłeś żadnego papieru, tylko naginasz rzeczywistość.

Ściemniasz w żywe oczy!!!

Daj papier od kilku producentów BK.

Na razie, to taki ex expert jesteś.

Bez papieru, to możesz w kiblu spuścić swoją opinię.

Niestety, nie da się z Tobą inaczej dyskutować.

Daj papier od kilku producentów, wtedy dam plusa.

Na razie, to ściemę walisz !!!

PS.

Sam musisz udowodnić swoją rację.

Jesteś jedyny, który twierdzi, że bk nadaje się do studni chłonnej pod pow. ziemi.

Edytowane przez klaudiusz_x

Daj na forum.

Na papierze nie potrafię. Linka wrzucałem. I cytat.

Najlepiej od kilku producentów.

Wrzucałem dwóch

Autor tematu, nie podał producenta BK.

Przeczytaj tytuł wątku, w którym piszesz.

Daj papier od kilku producentów BK.

Ty nie masz żadnych papierów ani badań na poparcie swojej tezy? Ani deklaracji producenta?

Niestety, nie da się z Tobą inaczej dyskutować.

Daj papier od kilku producentów, wtedy dam plusa.

Na razie, to ściemę walisz !!!

Jaką ściemę? Dopytuję o podstawę informacji, że nie nadaje się.

A jeżeli tak nie uważam i chcę sobie wyrobić zdanie? Chcę poznać merytoryczne argumenty (a nie deklaracje wiary czy urban legend) tych, co twierdzą, że się nie nadaje?

Znudziła mi się dyskusja z kimś, kto nie potrafi czytać, do czego się odnosi i w jakim wątku pisze.

Na papierze nie potrafię. Linka wrzucałem. I cytat.

Wrzucałem dwóch

Przeczytaj tytuł wątku, w którym piszesz.

Ty nie masz żadnych papierów ani badań na poparcie swojej tezy? Ani deklaracji producenta?

Jaką ściemę? Dopytuję o podstawę informacji, że nie nadaje się.

Znudziła mi się dyskusja z kimś, kto nie potrafi czytać, do czego się odnosi i w jakim wątku pisze.

Sam zaprzeczasz sobie.

Daj papiery na studnie chłonną.

Na razie, to podałeś inne zastosowania.

Ściemniasz i ściemniasz.

Daj papiery na studnie chłonną.

Na razie, to jesteś guru, ale nie od studni.

A Twoje wypowiedzi, nie wnoszą nic do tematu.

Daj papiery!!!