Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie + elewacja - wycena

Recommended Posts

hahaha no niezle z tymi stawkami.

no to zapraszam, jestesmy w Markach, skonczymy mozemy sie przeniesc "za plot" :)

Jestesmy w trakcie prac to mozna sobie pooglac co tam psujemy na tej elewacji :) i jaki bedzie efekt koncowy.

za 3-4 tygodnie koniec w zaleznosci od tego co tam klient z Topolina nam powie (wlasnie trawi wycene) albo Topolin - albo gdzies sie przeniesiemy pewnie.

Wiec w perspektywie 4-8 tygodni mozemy ladowac na Twojej budowie w Markach :)

nie widze problemu.

Na budowie u chlopakow bede w srode lub w czwartek - wiec jest opcja obejrzec to i wziac sie za wycene.

Tu masz akurat zdj z rozpoczecia prac w Markach (teraz juz jest praktycznie cala wyklejona w EPS, dzis kolkowanie i start z naroznikami, okapnikami etc) , nizej zakonczenie w Celestynowie, i wgle duuzo rzeczy powrzucanych wlasnei w "zdjeciach" , jest chyba tez film z Celesynowa.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?50990-Elewacje-)-zdj%C4%99cia&p=7933397&viewfull=1#post7933397

A na Podhale podjedzie cię zrobić elewacje?

A na Podhale podjedzie cię zrobić elewacje?

To z Podhala wykonawcy jezdza do stolicy robic elewacje a tu my w druga strone :o

Pytanie czy to racjonalne w kosztach bedzie bo zakwaterowanie ludzi w Zako + koszty logistyki to jakis kosmos i przelozy sie wypadkowo na milion za m2 :D

ja nie widze przeszkod - mozna jechac

• 1 year później...
witam, zastanawiają mnie te koszta robocizny bo widzę tu grube przegięcie i manipulacje bez uzasadnienia. 80tys za ocieplenie i wykończenie domu (sama robocizna), w 1 miesiąc czasu. Czyli nawet biorąc różne zusy i podatki to dalej zarobek jak szef w NASA... ktoś mi to logicznie wytłumaczy?

witam, zastanawiają mnie te koszta robocizny bo widzę tu grube przegięcie i manipulacje bez uzasadnienia. 80tys za ocieplenie 300m2 i wykończenie domu (sama robocizna), w 1 miesiąc czasu. Czyli nawet biorąc różne zusy i podatki to dalej zarobek jak szef w NASA... ktoś mi to logicznie wytłumaczy?

• 1 month później...

Najlepsza cena jaką ostatnio słyszałem to bodajże 60 (ew. 80) zł/m - ale bez tynku, no i oczywiście bez materiału.

Kilka miesięcy temu, gdy szukałem, to wyceny zaczynały się od 80-120 zł. Dużo zależy od metrażu. Jeden ma 150 m2 ścian do zrobienia, drugi 350 m2.

Zapotrzebowanie na usługi budowlane mocno siada, szczyt dołku (także z uwagi na sezonowość) każe sądzić, że w listopadzie będą mega promocje na tego typu usługi.

Co do kosmicznego kosztu robocizny. Myślałem podobnie słysząc wyceny 50-80k za samą robociznę. Kolega, w zeszłym sezonie, zapłacił ok. 60k za jakieś 300m2 elewacji.

Przymierzałem się do tego by samemu wykonać. Niestety nie jest to proste.

# najem rusztowania na min. miesiąc - dwa - 3 tys.

# praca minimum 3 osób by praca jakoś szła. Dla pojedynczej osoby to udręka - kuć, ciąć, równać, trzeć, wyrabiać zaprawę, nosić na górę, pianować, kołkować - a to tylko początek... Przy tynku to trzeba pracować i zacierać jeszcze szybciej, by nie było smug

# realnie w 3-4 osoby można zrobić elewację 300 m2 w ciągu 3-4 tyg - sporo zależy od stopnia skomplikowania bryły. Przy cenie 80 zł/m wychodzi 8000-6000 brutto na miesiąc - koszty. Z tego co słyszę od znajomych prowadzących firmy budowlane lub samodzielnych wykonawców - zarobkiem poniżej 10k /mc nie są zainteresowani. Zapewne zmieni się to w tym/przyszłym roku ;)

Ja odpuściłem i zleciłem prace firmie - co prawda za niższą niż średnia stawka, ale i tak boli rozstając się z 20-30k.