Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga dojazdowa

Paulina656

Recommended Posts

Witam, sprawa dotyczy majątków. Moi rodzice nie spisali testamentu. Więc majątek do nich należący nie został podzielony. Jest nas 4. Wszyscy przyjęliśmy masę spadkową jednak nie rozdzielilismy majątku że względu na brak zgody pomiędzy nami. Majątkiem jest dzialka ok 9 ha. I dom stojący na tej działce. Dom stoi bezpośrednio przy drodze głównej. Reszta działki ciągnie się wzdłuż innych domów. Krótko mówiąc nie ma do niej dojazdu. Czy w razie checi budowy innego domu bezpośrednio za tym domem musi zostać wytyczona droga. Właścicielem domu I początku działki będzie moja siostra. Co w takiej sytuacji ? Czy musi ona nam udostepnic drogę? Dodam ze nie jest ona zrobic to dobrowolnie. Czy gmina w jakiś sposób może dopłacać do budowy drogi do testy działek?

Jeśli wy się nie dogadacie, (podział działki z wydzieleniem drogi lub po służebności), to uczyni to sąd podczas rozprawy spadkowej. Będzie powołany biegły (finalnie na wasz koszt), zaproponuje podział. Jeśli nie spodoba się nikomu (lub dla zasady - nie, bo nie), to któraś ze może powołać biegłego (zapłaci za niego) i za którymś razem (rozprawą) zapadnie wyrok. Pamiętajcie, że cierpliwość sądu kiedyś się kończy i może być tak, że po wielu rozprawach zapadnie wyrok który nikogo nie usatysfakcjonuje. Sąd rozstrzygnie i pozamiatane. Choć w kilku znanych mi sprawach, to sąd miał naprawdę anielską cierpliwość. Szczęściem, że nie jestem sędzią.

Więc usiądźcie nam mapą i z pomocą geodety d-o-g-a-d-a-j-c-i-e się, a potem tak wam podzieli. Musicie działać wspólnie i w porozumieniu aż do zawarcia aktów notarialnych. Może być konieczny pomiar całej działki przed podziałem i kilka innych tematów (EGiB, KW) - wszystko geodeta wam wyjaśni.