togaj 22.04.2020 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Hej Domek parterowy bez stropu Dach wiązary W projekcie mam działówki silikat 12 cm Mam okazję odkupić od sasiada za snueszne pieniądze silikat nowy ale 8 cm Ilość wystarczającą Zysk około 2000 zł Ścianki mam od krótkich do długich (jedna ma 6m bez załamania) reszta od 1m do 3m długości w jednej płaszczyźnie Budował ktoś z 8? Nie będzie to zbyt słabe chwiejne itp? Z góry dzięki za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 22.04.2020 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 ja miałem w projekcie z 8. Murarz kolega mi odradził i powiedział abym se kupił 12. I nawet te 12 na parterze ok ale na poddaszu przed tynkami potrafiły się zachwiać (szczególnie te co szły od ściany kolankowej i miały otwór drzwiowy) więc ja bym nie oszczędzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 22.04.2020 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Ja bym kupiła ale sama mam z 12 8cm plus tynk z kazdej strony po 1,5cm to juz 11cm. Plus dobre przewiazanie. Jak patrze na te moje sciany to myślę, że są aż za solidne , 8 by starczyła , taniej i wiecej miejsca w chacie. Mądry polak po szkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.04.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) ja miałem w projekcie z 8. Murarz kolega mi odradził i powiedział abym se kupił 12. I nawet te 12 na parterze ok ale na poddaszu przed tynkami potrafiły się zachwiać (szczególnie te co szły od ściany kolankowej i miały otwór drzwiowy) więc ja bym nie oszczędzał. 12'ka zachwiała ci sie przed tynkowaniem? Proszę Cię. myślałem, że to ja miałem kiepskich murarzy na parterze.... 8ka na Silmurze jest jak beton. Nie do ruszenia. Przed tynkowaniem naparłem całym ciężarem ciała (120kg ) z rozbiegu 1m na wymurowany narożnik 1.8mx1.6 z otworem drzwiowym (wydzielający WC) oczywiście niezwiązany z sufitem. Nawet nie drgnęło. Mam jeszcze dwie ściany o szerokosci 1m (prysznic) i 0.7m, przewiązane z jednej strony. Nie do ruszenia. Jedyny minus 8ki - i dlatego jej nie polecam , to trudność z osadzeniem puszek elektrycznych. Przelatują na wylot. To samo z rurami. Jednak mimo takich problemów ściana stoi jak beton. Resztę ścian działowych mam z 12ki. Szczerze to nie wiem jak może ci się chwiać ta ściana. Przecież to niebezpieczne. 1mb takiej ściany o wysokości 2.9m to cięzar 1 tony. U mnie lużne były ze 4 ostatnie bloczki na piętrze, które znalazłem przy montażu wentylacji. Przemurowałem je przed tynkowaniem. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 27.04.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 na poddaszu jak masz związanie ze ścianą kolankową do wysokości 80cm a potem idzie ściana z klina do góry - uwierz mi jest chwiejna. Nie porównuj do całej ściany przewiązanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 27.04.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 8? Brałbym, deweloperzy robią działówki z 8 tyle, że gipsowych i jakoś stoi, a amplitudę ściana czy 8 czy 12 zawsze jakąś będzie miała, puszki bierzesz płytsze i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antyspam 27.04.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Ośmiocentymetrowe ścianki działowe, a potem zacznie się rzeźba, bo mieszacze podtynkowe się nie mieszczą w ścianie, bo nie da się wykuć wnęki na szampon w kabinie prysznicowej bez przebicia na wylot. Dyble do powieszenia TV będą ledwo się mieścić w grubości ścianki (tynk nie służy do przenoszenia obciążeń) i się zacznie druciarstwo i dorabianie teorii do sytuacji („wieszałam na dyblach 6cm i wisi”).Nie mówiąc już o słabszym tłumieniu dźwięków w cieńszej przegrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrecki 28.04.2020 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Przy łazience taka grubość ściany ma mały sens. Ale pomiędzy pokojami - czemu nie. Ja mam między pokojami Porotherm 8 cm, do nich u córki jest umocowana drabinka gimnastyczna. Wisi już trzy lata W łazience ceramika 11,5 cm, bo daje więcej możliwości robienia właśnie "rzeźby' przy wykończeniu + osadzenie rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 30.04.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 A jak córka podrośnie, albo zechce poćwiczyć ze znajomymi i się im ta drabinka razem ze ścianką zwalą na głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 30.04.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Ośmiocentymetrowe ścianki działowe, a potem zacznie się rzeźba, bo mieszacze podtynkowe się nie mieszczą w ścianie, bo nie da się wykuć wnęki na szampon w kabinie prysznicowej bez przebicia na wylot. Dyble do powieszenia TV będą ledwo się mieścić w grubości ścianki (tynk nie służy do przenoszenia obciążeń) i się zacznie druciarstwo i dorabianie teorii do sytuacji („wieszałam na dyblach 6cm i wisi”). Nie mówiąc już o słabszym tłumieniu dźwięków w cieńszej przegrodzie. W zasadzie to samo mi powiedział konstruktor mojego projektu, kiedy rozmawialiśmy o wyborze silikatu na ściany działowe. Wybrałem 12cm. Dom jeszcze niewybudowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nankatsu 30.04.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) A jak córka podrośnie, albo zechce poćwiczyć ze znajomymi i się im ta drabinka razem ze ścianką zwalą na głowy? Nie ma takiej opcji. Ściana działowa to nie jest samodzielny byt, tylko element większej całości - jest kotwiona do ścian nośnych i obciążona dodatkowo zaprawą cementowo-wapienną. Taki m2 ściany waży w granicach 100 kg. Tak więc córka musiałaby bardzo mocno urosnąć... Druga sprawa to różnica w masie pomiędzy Porothermem 8 a 11,5 cm. To są 3 kg na pustaku, czyli na m2 raptem 24 kg (w systemie Porotherm zawsze jest 8 szt. pustaka na m2). Ale rozumiem, że przy ściance 11,5 cm nikt nie miałby problemu z taką drabinką? To jest bariera mentalna - tego typu materiał jest bardzo stabilny. Na takich ściankach wiesza się kilkudziesięciokilogramowe półki z książkami i też nic się nie dzieje. Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez nankatsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 01.05.2020 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 12'ka zachwiała ci sie przed tynkowaniem? Proszę Cię. myślałem, że to ja miałem kiepskich murarzy na parterze.... 8ka na Silmurze jest jak beton. Nie do ruszenia. Przed tynkowaniem naparłem całym ciężarem ciała (120kg ) z rozbiegu 1m na wymurowany narożnik 1.8mx1.6 z otworem drzwiowym (wydzielający WC) oczywiście niezwiązany z sufitem. Nawet nie drgnęło. Mam jeszcze dwie ściany o szerokosci 1m (prysznic) i 0.7m, przewiązane z jednej strony. Nie do ruszenia. Jedyny minus 8ki - i dlatego jej nie polecam , to trudność z osadzeniem puszek elektrycznych. Przelatują na wylot. To samo z rurami. Jednak mimo takich problemów ściana stoi jak beton. Resztę ścian działowych mam z 12ki. Szczerze to nie wiem jak może ci się chwiać ta ściana. Przecież to niebezpieczne. 1mb takiej ściany o wysokości 2.9m to cięzar 1 tony. U mnie lużne były ze 4 ostatnie bloczki na piętrze, które znalazłem przy montażu wentylacji. Przemurowałem je przed tynkowaniem. To ci wystarczy jedna puszka do dwóch pokoi na gniazdka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 01.05.2020 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Pewnie, że 12. Ja ściany między pokojami przeznaczonymi na sypialnie zrobiłem z 25 cm. Przecież to tylko trochę większy koszt, a jednak wzrasta znacznie komfort użytkowania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.05.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 To ci wystarczy jedna puszka do dwóch pokoi na gniazdka Tak to wychodzi. Na szczęście z 8 mam tylko jeden WC wydzielony i ścianki typu parawany, do orysznica, w kuchni. Do tego się świetnie nadają. Stoją jak beton tylko z jednej strony złapane. Reszta z 12ki. Potężny materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts