Pablitto 22.04.2020 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Uszanowanko, chciałem zapytać się co robicie z uzyskaniem pozwolenia na budowę domu jednorodzinnego w czasie pandemii koronawirusa. Starostwa/urzędy są zamknięte ale można podesłać wniosek online przez profil zaufany. Ale czy projekt budowlany też (coś czytałem ostatnio,że ma to być możliwe)? Czy dobrą i szybszą opcją byłoby zgłoszenie budowy domu? Dzwoniłem do Starostwa i powiedzieli mi, że wniosek o pozwolenie na budowę mogę złożyć, projekt przysłać pocztą ale oni i tak tego nie przeprocesują do odwołania (czyli nie wiadomo kiedy..) Czy możecie mi poradzić jak mógłbym to załatwić? Pozdrawiam serdecznie!Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżu89 25.04.2020 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 U nas wygląda to tak...: papiery co prawda składaliśmy z projektami jeszcze przed zaostrzeniem przepisów i dostaliśmy pozwolenie na budowe ale pojawił się innym problem. Normalnie - wysyłano do sąsiadów pismo, że chcemy sie budować i sąsiedzi działki mają 14 dni na wniesienie uwag... jeśli tego nie zrobią sprawa jest prosta. Nasze starostwo natomiast zażyczyło sobie, żebyśmy sami udali się do sąsiadów i dostali od nich na piśmie potwierdzenie braku uwag z ich strony... DEBILIZM. Jedna sąsiadka nie wiadomo gdzie jest bo to łąką, z drugiej strony facet ma kawałek lasu a mieszka od dawna w UK... Kopiemy się z koniem... tym bardziej, że naszemu kier budowi projektantowi mówią, że bez tego też można a jak dzwonimy do starostwa osobiście to każą nam załatwiać te oswiadczenia... Kabaret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.04.2020 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 U nas wygląda to tak...: papiery co prawda składaliśmy z projektami jeszcze przed zaostrzeniem przepisów i dostaliśmy pozwolenie na budowe ale pojawił się innym problem. Normalnie - wysyłano do sąsiadów pismo, że chcemy sie budować i sąsiedzi działki mają 14 dni na wniesienie uwag... Hmmm... Do sąsiadów wysłano zawiadomienie o wydaniu decyzji w sprawie pozwolenia na budowę.... Uwagi można wnosic w terminie 14dni... . Po upływie 14 dni decyzja podlega uprawomocnieniu z mocy prawa. Termin się przedłuża gdy czekają nawet miesiąc ma powrót żółtych/pomarńczowych zwrotek. Jęsli zwrotka nie wróci, to nadawca składa reklamację na PP, dostaje zwrotkę z datą po reklamacji lub gdy z zagranicy to przychodzi fax/skan pokwitowania z tamtego kraju z dnia pokwitowania. Tak przychodzilo z Niemiec gdy kilka lat temu reklamowałem braki zwrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 27.04.2020 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Bez najmniejszego problemu - wniosek złożony wraz z projektem przez skrzynkę podawczą (wyszła z budynku pani), odebranie pozwolenie osobiste (telefoniczne umówienie się) już po uprawomocnieniu się, dziennik budowy wysłali pocztą. Jakoś teraz sprawniej funkcjonują niż przed pandemią Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez Johna błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts