Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt pod budowe domu na działce w użytkowaniu wieczystym

wyngiel

Recommended Posts

Witam

Chciałem się was doradzić, czy jeżeli odkupie działkę od przedsiębiorstwa która to nie jest ich własnością lecz jest własnością Państwa/miasta ale to przedsiębiorstwo posiada ją w użytkowaniu wieczystym i też w takiej formie odkupuje ją od nich to czy będzie możliwość otrzymania kredytu na budowę domu w którymś z banków ?

Pytałem w banku PKO, ale odmówiono takiego kredyty, choć odniosłem wrażenie, że przedstawiciel banku nie do końca był tego pewien.

Z góry dzięki za pomoc :)

Obecny termin użytkowania wieczystego kończy sie 2089-12-05.

Doprecyzowując działkę chce odkupić za swoje pieniądze cześć domu też chce wybudować za swoje a kredyt wziąć na dalsze wykończenie budowy.... tylko cały czas działka była by w użytkowaniu wieczystym a wykupił bym ją dopiero w momencie korzystnej ustawy która by to oferowała.

Bardzo bym prosił o pomoc i doradztwo.

Edytowane przez wyngiel

Oj, od ustawowego przekształcenia zabudowanych budynkami mieszkalnymi użytkowania wieczystego we własność to może być śliski temat.

Pod budynkami mieszkalnymi już teraz nie ma użytkowania.

Pogadaj z prawnikiem, czy jak zbudujesz na tym dom to użytkowanie nie zostanie z automatuprzekształcone na własność i naliczona opłata z to przekształcenie bez żadnej bonifikaty.

Oj, od ustawowego przekształcenia zabudowanych budynkami mieszkalnymi użytkowania wieczystego we własność to może być śliski temat.

Pod budynkami mieszkalnymi już teraz nie ma użytkowania.

Pogadaj z prawnikiem, czy jak zbudujesz na tym dom to użytkowanie nie zostanie z automatuprzekształcone na własność i naliczona opłata z to przekształcenie bez żadnej bonifikaty.

No właśnie zdania są podzielone, pytałem u siebie w Starostwie to stwierdzono, że ustawa która w 2019 roku dawała możliwość wykupu za nie duże pieniądze z użytkowania wieczystego na własność obowiązywała tylko w tym roku 2019. A jeżeli ja bym chciał wykupić to tylko i wyłącznie z ustawy:

"USTAWA z dnia 29 lipca 2005 r. o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nie-ruchomości"

Chociaż zdania są podzielone i są osoby które twierdzą, że mnie nadal by obowiązywała ustawa z 2019 roku ale musiał bym postawić budynek mieszkalny jednorodzinny i ja również nie mogę znaleźć info o tym, że ona nie obowiązuje..... ale w starostwie jak napisałem wcześniej twierdzą, że NIE :(

Jeżeli chodzi o adwokata to myślę o tym żeby się wybrać ale to chyba musi być taki który się w tym specjalizuje, bo ja potrzebuje sprawdzonych informacji ? bo nie chciał bym sie wkopać jak ktoś potwierdzi mi nie prawdę.

Ustawa z 20 lipca 2018 r przewiduje przekształcenie we własność z automatu gdy % zabudowania mieszkaniówką wzrośnie powyżej progu w wyniku podziału działki. Nie widzę procedury co w przypadku zabudowania. Pytanie, co jest podstawą bonifikaty i jak jest ona zdefiniowana (do kiedy obowiązuje).

Jeżeli chodzi o adwokata to myślę o tym żeby się wybrać ale to chyba musi być taki który się w tym specjalizuje, bo ja potrzebuje sprawdzonych informacji ? bo nie chciał bym sie wkopać jak ktoś potwierdzi mi nie prawdę.

Myślę, że dobrym źródłem informacji może być notariusz.