Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie sufitowe na podczerwień

dario199109

Recommended Posts

Dzień dobry,

Pisze nowy wątek ponieważ na internecie nie mogę znaleźć opinii osób, które albo mają zainstalowane w domu folie na podczerwień albo spotkali się z takim ogrzewaniem i mogą coś powiedzieć. Głownie szukam odpowiedzi czy taki typ ogrzewania jest godny polecenia, jakie widzą zalety/wady rozwiązania z perspektywy czasu.

Dodatkowo byłbym wdzięczny jeżeli ktoś podzialiby się parametrami folii, która została uzyta do ogrzewania. Na rynku jest ich sporo i głownie różnią się mocami - niektóre firmy montują 80W na podłogę i 160W na sufit a inne 160W na podłogę i 400W na sufit. Nie do końca rozumiem dlaczego są takie różnice.

Z góry dziękuję za pomoc :)

W pierwszym projekcie domu, miałem ogrzewanie sufitowe wodne. Koszt z kosmosu to jedno....

Drugie, to jakoś mnie takie nie przekonywało...w końcu mam zwykłą podłogówkę za 1/10 ceny

Ogrzewanie wodne też rozważam natomiast zależy mi na obiektywnej opinii ogrzewania foliami na podczerwień

Ogrzewanie wodne też rozważam natomiast zależy mi na obiektywnej opinii ogrzewania foliami na podczerwień

Obiektywna prawda jest taka, że podczerwień nie przenika przez GK, tynk a nawet farbę, więc ukryte pod nimi źródła ciepła przestają grzać podczerwienią i grzeją tak samo jak wodna sufitówka.

Temat wałkowany wielokrotnie.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?360604-czy-ma-kto%C5%9B-domek-ogrzewany-matami-foliami-na-podczerwie%C5%84-w-okolicach-Bielska-Bia%C5%82ej

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?360563-Ogrzewanie-na-podczerwien

Obiektywna prawda jest taka, że podczerwień nie przenika przez GK, tynk a nawet farbę, więc ukryte pod nimi źródła ciepła przestają grzać podczerwienią i grzeją tak samo jak wodna sufitówka.

Temat wałkowany wielokrotnie.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?360604-czy-ma-kto%C5%9B-domek-ogrzewany-matami-foliami-na-podczerwie%C5%84-w-okolicach-Bielska-Bia%C5%82ej

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?360563-Ogrzewanie-na-podczerwien

Dzięki za informacje, natomiast chodziło mi o opinie osoby, która ma to u siebie w domu. Czy faktycznie grzeje się tylko sufit i jest gorąco w głowy, czy może ciepło emitowane przez to źródło ciepła jest przyjemne i właściciel zdecydowanie poleca takie rozwiązanie. Druga sprawa jest taka że panele a folie na podczerwień to dwa rożne produkty, dlatego szukam obiektywnej opinii osoby, która z tego korzysta.

Ja miałem do czynienia z promiennikami podczerwieni (co prawda ściennymi)i w moim odczuciu do domu to się słabo nadaje. Jest przyjemnie dopóki siedzisz w zasięgu tej podczerwieni, ale jak trzeba przejść metr dalej to błyskawicznie odczuwasz chłód.

No własnie to są panele na podczerwień, ciekawi mnie jak jest przy foliach....

• 6 months później...
Ja miałem do czynienia z promiennikami podczerwieni (co prawda ściennymi)i w moim odczuciu do domu to się słabo nadaje. Jest przyjemnie dopóki siedzisz w zasięgu tej podczerwieni, ale jak trzeba przejść metr dalej to błyskawicznie odczuwasz chłód.

Mieszkasz niedaleko nas, to zapraszam abyś sprawdził, czy da się podczerwienią ogrzać cały dom