Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto zrobić studnię do podlewania ogrodu?

Recommended Posts

Zamierzam zrobić trawnik o pow. ok 700m2. Oczywiście nie sam tylko przy pomocy firmy ogrodniczej. W zamierzeniach trawnik ma być podlewany systemem nawadniania, który ma być podłączony do sieci wodociągowej. Mam oddzielny licznik na podlewanie ogrodu. Zastanawiam się, czy warto zrobić studnię do podlewania ogrodu? Nic nie wiem o warunkach geologicznych w moim rejonie. Czy taka studnia ma sens?

Trawnik duży...

Biorąc pod uwagę, że jednorazowe podlewanie to minimum 5l/m2 co trzy dni (przy gruntach przepuszczalnych), za jednym razem zużyjesz 3,5m3 wody...

W kwietniu trzeba było podlewać praktycznie cały miesiąc co 3-czasem 4 dni. A jeszcze nie ma lata.

Musisz sam oszacować koszty podlewania i zrobienia studni.

Może ktoś w sąsiedztwie ma/wie na ilu m jest woda ?

Jeśli warunki są korzystne, woda na 6-12m to może warto dowiercić się do niej samodzielnie ?

Rozpoznaj szanse na wodę i koszt (sąsiedzi i lokalni studniarze) oraz lokalne prawo. Wiele gmin zabrania podlewania w dzień (przy automatycznym systemie to nie problem - ale sprawdź godziny). I na deser ciśnienie w sezonie - choć to może w tym roku wyglądać gorzej, bo mamy suszę i pesymistyczne prognozy. Wody i w wodociągach może zabraknąć. Nie zdziwiłbym się, gdyby w bardziej dotkniętych rejonach zakaz podlewania rozszerzono na całą dobę.

Więc jak masz wodę pod działką i nie jest zbyt głęboko czy z innych względów cena za studnię nie poraża to wierciłbym.

Nie warto nie robić bo to trzeba robić i to najlepiej samemu fajny hart mięśnie troche zluzuje i ogólnie tężyzny doda , sam sobie też wierciłem do 6,5 metra na 3,50 już miałem wodę więc 3 metry słupa wody to istna bajka , pompa o wydajności papierowej 4 m3/godz a praktycznie raczej 2 m3/doba może sobie pracować nawet miesiąc i wody nie brakuje , musiałem wiercić bo z starej kopanej pod koniec wody starczało na 10 minut a teraz leję ile chcę .

Rozpoznaj szanse na wodę i koszt (sąsiedzi i lokalni studniarze) oraz lokalne prawo. Wiele gmin zabrania podlewania w dzień (przy automatycznym systemie to nie problem - ale sprawdź godziny). I na deser ciśnienie w sezonie - choć to może w tym roku wyglądać gorzej, bo mamy suszę i pesymistyczne prognozy. Wody i w wodociągach może zabraknąć. Nie zdziwiłbym się, gdyby w bardziej dotkniętych rejonach zakaz podlewania rozszerzono na całą dobę.

Więc jak masz wodę pod działką i nie jest zbyt głęboko czy z innych względów cena za studnię nie poraża to wierciłbym.

Do powyższego można dodać, że wodociągi potrafią stosować wyższą, aby zniechęcić do podlewania wodą z wodociągu, stawkę za wodę na ogród. U mnie przez pewien czas było to ~5,5zł/m3. Kwestia czasu gdy do tego wrócą.

Do powyższego można dodać, że wodociągi potrafią stosować wyższą, aby zniechęcić do podlewania wodą z wodociągu, stawkę za wodę na ogród. U mnie przez pewien czas było to ~5,5zł/m3. Kwestia czasu gdy do tego wrócą.

Tyle, to ja mam standardowo...

Ścieki 9,50/m3, jakby śmieci przeliczyc na m3, to pewnie też 25zł by było.

Zastanawiam się nad studnią. Mam dwa fajne miejsca (blisko prąd i dobry start dla instalacji nawodnienia) tyle, że obydwa ok 1.2-1.4m od domu, zastanawiam się czy nie za blisko na studnię wierconą fi160.

Miałem robione 5m odwierty przed budową płyty, wykazały piasek drobny/średni do głębokości 2,80m, później pył jasnoszary.

W maju 2012 poziom wody utrzymywał sie na 1.9m ppt, ale to była woda powierzchniowa, na trudnoprzepuszczalnej warstwie pyłu.

Teraz pewnie już jej tak tyle nie ma.

30m dalej i 1m wyżej sąsiad rok temu wiercił studnię, ma rurę 12m, wody bez ograniczeń.

Korci mnie, żeby spróbować DIY

No taka najlepsza bo głębinówka 3 calowa wchodzi idealnie , mnie to zajęło raptem dwa dni , pierwszy wiercenie do 3,5 metra (woda) potem szlamowanie do 6,5 metra , jak bym teraz miał robić to prawdopodobnie metodą płukaną bo mniej roboty a co do bliskości studni od domu to nie ma to kompletnie znaczenia , są tacy co w garażu wiercą i hydrofory zakładają .

Tylko studnia. Przyjdą upaył to codziennie podlewać trzeba i wtedy wody idzie mnóstwo. U mnie w okolicy już nie zakładają liczników na podlewanie ogrodów także jak ktoś chce to ze zwykłego (co wychodzi koło 10 zł/m3 ze ściekami...) a i to mają niedługo zabronić.

Nie wiem po co dawać rurę 160mm. U mnie jest 110 i to uważam za bardzo dużo.

U mnie w okolicy już nie zakładają liczników na podlewanie ogrodów także jak ktoś chce to ze zwykłego (co wychodzi koło 10 zł/m3 ze ściekami...) a i to mają niedługo zabronić.

To nie MPWiK zakłada licznik, tylko sam zakładasz - zresztą każdy. Zgłaszasz tylko do wodociągów, że masz i (ewentualnie) oplombowują.

Ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę zobowiązuje wodociąg do nie naliczania opłaty za ścieki od wody zużytej bezpowrotnie (bez odprowadzania ścieków).

Art. 27.

[...]

6. W rozliczeniach ilości odprowadzonych ścieków ilość bezpowrotnie zużytej wody uwzględnia się wyłącznie w przypadkach, gdy wielkość jej zużycia na ten cel ustalona jest na podstawie dodatkowego wodomierza zainstalowanego na koszt odbiorcy usług.

BTW. Fajna cena za wodę ze ściekami. Zazdraszczam.

Tylko studnia. Przyjdą upaył to codziennie podlewać trzeba i wtedy wody idzie mnóstwo. U mnie w okolicy już nie zakładają liczników na podlewanie ogrodów także jak ktoś chce to ze zwykłego (co wychodzi koło 10 zł/m3 ze ściekami...) a i to mają niedługo zabronić.

Nie wiem po co dawać rurę 160mm. U mnie jest 110 i to uważam za bardzo dużo.

Rozumiem, że nie masz rury osłonowej?

Tyle, to ja mam standardowo...

gdybym ja miał 5,5zł za m3 to lałbym całą dobę. Gdybym jeszcze miał ogródek założony czy tez trawnik. u mnie okrągłe 8,63zł za m3 brutto!

Na necie jest patent z odwiertem ręcznym, rura w rurze, wyciąga się na kilku metrach pare metrów mułu i w kruszywie mamy banke wody. Fajny patent.

To nie MPWiK zakłada licznik, tylko sam zakładasz - zresztą każdy. Zgłaszasz tylko do wodociągów, że masz i (ewentualnie) oplombowują.

Ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę zobowiązuje wodociąg do nie naliczania opłaty za ścieki od wody zużytej bezpowrotnie (bez odprowadzania ścieków).

Art. 27.

[...]

6. W rozliczeniach ilości odprowadzonych ścieków ilość bezpowrotnie zużytej wody uwzględnia się wyłącznie w przypadkach, gdy wielkość jej zużycia na ten cel ustalona jest na podstawie dodatkowego wodomierza zainstalowanego na koszt odbiorcy usług.

BTW. Fajna cena za wodę ze ściekami. Zazdraszczam.

Wodociągi u nas nie oplombowywuja liczników na podlewanie ogródków od dwóch lat no ale pewno wiesz lepiej.