kryzys 27.04.2020 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 No ale zanim włożono ci tą rurę właściwą to przecież musiała być założona większa np 160-ka dla celów np szlamowania , tego nie da się inaczej zrobić a na sam koniec po założeniu właściwej rury np 110-ki wyciąga się osłonową bo ona do niczego nie potrzebna , filtr jak ktoś robi na rurze 110-ce to też nie na całej długości słupa wody tylko 1/3 tego patrząc od dna po to aby wytworzyło się ciśnienie napływowe , a co do pompy to głebinówka 3 calowa kosztuje od 270 zł wzwyż i to z całkiem dobrą wydajnością w zupełności wystarczającą do podlewania całego systemu zraszaczy , ja np mam zrobione 200 mb lini kroplującej i w czasie kropelkowania mogę w tym samym czasie podlewać pistoletem grządki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.04.2020 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 W niektórych uprawach , nawet amatorskich, korzystne jest gdy woda nie jest chlorowana. Ten argument może być decydujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.04.2020 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 No ale zanim włożono ci tą rurę właściwą to przecież musiała być założona większa np 160-ka dla celów np szlamowania , tego nie da się inaczej zrobić a na sam koniec po założeniu właściwej rury np 110-ki wyciąga się osłonową bo ona do niczego nie potrzebna , filtr jak ktoś robi na rurze 110-ce to też nie na całej długości słupa wody tylko 1/3 tego patrząc od dna po to aby wytworzyło się ciśnienie napływowe , a co do pompy to głebinówka 3 calowa kosztuje od 270 zł wzwyż i to z całkiem dobrą wydajnością w zupełności wystarczającą do podlewania całego systemu zraszaczy , ja np mam zrobione 200 mb lini kroplującej i w czasie kropelkowania mogę w tym samym czasie podlewać pistoletem grządki . To zależy od metody wiercenia. U mnie nie było żadnej rury osłonowej. Był odwiert próbny jakąś małą średnicą, potem "rozwiercenie" większą i w to rura 125. Co to za pompa za 270zl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 27.04.2020 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Dzięki za dyskusję. Mam jeszcze jeden problem związany ze studnią. U sąsiad (odległego ode mnie o ok. 100m) przy wierceniu studni nastąpił samowypływ. I odprowadza on wodę od kilku lat do pobliskiej rzeczki. Wiem to od innego sąsiada. W najbliższym czasie pogadam z tym właściwym, żeby potwierdzić ten samowypływ. Co w sytuacji samowypływu? To duży problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.04.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Wodociągi u nas nie oplombowywuja liczników na podlewanie ogródków od dwóch lat no ale pewno wiesz lepiej. Mi, jak byłem z zarządzie wspólnoty w Warszawie, odliczali ścieki od licznika ogrodowego - nieoplombowany, sam odczytywałem i e-mailem przesyłałem i nikt z wodociągów go na oczy nie widział. Obecnie na podwarszawskiej wiosce stan licznika podaję zazwyczaj mailowo - raz krzyczałem do inkasenta (nikt z wodociągów, po zaplombowaniu, nie widział wodomierza). Ale ważne jest to, co zacytowałem z ustawy - mają nie naliczać kosztów ścieków. Zgłaszaj stan licznika mailem (najlepiej z fotką licznika). Wątpię, żeby odważyli się naliczać od tego opłatę za ścieki. Ale u rodziców oplombowali. Ale na pewno wiesz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 27.04.2020 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Mi, jak byłem z zarządzie wspólnoty w Warszawie, odliczali ścieki od licznika ogrodowego - nieoplombowany, sam odczytywałem i e-mailem przesyłałem i nikt z wodociągów go na oczy nie widział. Obecnie na podwarszawskiej wiosce stan licznika podaję zazwyczaj mailowo - raz krzyczałem do inkasenta (nikt z wodociągów, po zaplombowaniu, nie widział wodomierza). Ale ważne jest to, co zacytowałem z ustawy - mają nie naliczać kosztów ścieków. Zgłaszaj stan licznika mailem (najlepiej z fotką licznika). Wątpię, żeby odważyli się naliczać od tego opłatę za ścieki. Ale u rodziców oplombowali. Ale na pewno wiesz lepiej. Jakiś wykres może? bo nie do końca jestem przekonany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.04.2020 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Jakiś wykres może? bo nie do końca jestem przekonany... PLONK Pewnego poziomu złośliwości i głupoty nie akceptuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 28.04.2020 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 To zależy od metody wiercenia. U mnie nie było żadnej rury osłonowej. Był odwiert próbny jakąś małą średnicą, potem "rozwiercenie" większą i w to rura 125. Co to za pompa za 270zl? Ty mówisz jak leń a my tu mówimy o DIY czyli samodzielne wiercenie więc ta osłonowa konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.04.2020 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 PLONK Pewnego poziomu złośliwości i głupoty nie akceptuję. Witaj w klubie marcin225 Nie będzie chyba niespodzianką, że pies, który tu najwięcej szczeka, jak przyjdzie co do czego, nie gryzie. Przeciwnie, podkula ogon i już nie dyskutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts