matius01 27.04.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Witam forumowiczów, Marzy mi się pergola spełniająca funkcję altany o wymiarach 3x4m spełniająca funkcję altany, wpisana w nowoczesny ogród... Chciałbym osobiście ją wykonać. Pergola byłaby posadowiona na 4 bądź 6 słupach. Zabudowana w niektórych strefach żaluzjami tarasowymi drewnianymi., a częściowo odsłonięta (dojście do grilla, wejście do pergoli). Podłogę wykonałbym albo z kostki brukowej, albo z gotowych desek podłogowych stosowanych na zewnątrz, czy też płyt tarasowych. Dach chciałbym jednospadowy z delikatnym spadkiem, zadeskowany i przykryty gontem. Jednak jest pewien szkopuł. Zastanawiam się czy jestem w stanie wykonać to sam. Czy kantówki na słupy, tudzież belki nad słupami pod dach, mogą być proste i skręcone za pomocą zwykłych łączników do drewna?? Czy raczej takie kantówki powinny mieć wycięcia i zazębiać się jedna za drugą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matius01 27.04.2020 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Coś w tym stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 27.04.2020 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2020 Sam jestem ciekawy tego tematu gdyz moja niewiasta zarzyczyła sobie cos podobnego abym jej takie cudo zbudował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 30.04.2020 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Witam forumowiczów, Jednak jest pewien szkopuł. Zastanawiam się czy jestem w stanie wykonać to sam. Czy kantówki na słupy, tudzież belki nad słupami pod dach, mogą być proste i skręcone za pomocą zwykłych łączników do drewna?? Czy raczej takie kantówki powinny mieć wycięcia i zazębiać się jedna za drugą? Mogą też być skręcone odpowiednio duzymi wkrętami z łebkami talerzykowymi. W linku moja realizacja takiej taraso-pergoli z żaluzjami. https://forum.domidrewno.pl/index.php?topic=14483.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2020 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 pergola nie ma dachu. To podpora pod pnącza. I to jest to pierwsze zdjęcie. A ty chcesz wybudować altanę z ażurowymi ścianami - czyli drugie zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 01.05.2020 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 pergola nie ma dachu. To podpora pod pnącza. I to jest to pierwsze zdjęcie. A ty chcesz wybudować altanę z ażurowymi ścianami - czyli drugie zdjęcie? Roleta rzymska i masz obie rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matius01 01.05.2020 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2020 Dziękuję Brunoxp za odpowiedź Przeczytałem Twój watek, ale niestety nie ma widocznych w nim zdjęć. Czy mógłbyś pochwalić się i jakieś zdjęcia wstawić do mojego wątku A jeśli nie na ogólnym to może chociaż na maila? Jakie wymiary ma Twoja pergola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 15.05.2020 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) Dziękuję Brunoxp za odpowiedź Przeczytałem Twój watek, ale niestety nie ma widocznych w nim zdjęć. Czy mógłbyś pochwalić się i jakieś zdjęcia wstawić do mojego wątku A jeśli nie na ogólnym to może chociaż na maila? Jakie wymiary ma Twoja pergola? Coś koło 5x7m Mam ostatnio problem z załączaniem tutaj zdjęć Edytowane 15 Maja 2020 przez Brunoxp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Roleta rzymska i masz obie rzeczy nie. Altana ma dach. pergola nie. Pergola to podpora na pnącza. uściślam, bowiem niedawno jeden forumowicz pisał, że chce pergolę a chodziło mu o dostawiana do budynku wiatę garażową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matius01 18.05.2020 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 Bruno extra to wygląda. ) Sam to robiłeś? Sam projektowaleś i wykonywałeś?? Ja to chciałem coś mniejszego. Najbardziej chciałbym przyklejona do domu, ale niestety nie da się u mnie dokleić wiaty bo mam okno na wysokości 2:20m. Dlatego musiałbym odsunąć ją od budynku o szerokość chodnika i usadowić na 4 słupach. Najbardziej optymalną wydawałaby się 3x4m bądź 3x5m i nie zabudowana oknami tylko ażurowa z żaluzjami drewnianymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 02.06.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Bruno masz już może materiał na pergoli? Ile mniej więcej wychodzi taki materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 04.06.2020 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Bruno extra to wygląda. ) Sam to robiłeś? Sam projektowaleś i wykonywałeś?? Ja to chciałem coś mniejszego. Najbardziej chciałbym przyklejona do domu, ale niestety nie da się u mnie dokleić wiaty bo mam okno na wysokości 2:20m. Dlatego musiałbym odsunąć ją od budynku o szerokość chodnika i usadowić na 4 słupach. Najbardziej optymalną wydawałaby się 3x4m bądź 3x5m i nie zabudowana oknami tylko ażurowa z żaluzjami drewnianymi Wzorowałem się na zdjęciach pergoli sprzedawanych na alledrogo. Projekt zrobiłem sam adaptując do moich warunków. Wykonanie samodzielne. Chętnym mogę podesłać rzuty/przekroje z wymiarami ewentualnie pomóc w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 04.06.2020 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Bruno masz już może materiał na pergoli? Ile mniej więcej wychodzi taki materiał? Cordura po 10zl m2 -znów na alledrogo. Materiał uszyty przez żonę ale nie zrobiłem jeszcze oczek do powieszenia na linkach bo na razie zająłem się nowym projektem i budową - domkiem szkieletowym 35m2. Nie mam też czasu na wylegiwanie się na tarasie Załączam zdjęcia z detalami wykonania i mocowania rolety na linkach od mojego kumpla, który zrobił wcześniej podobną pergolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 04.06.2020 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 cd zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 04.06.2020 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Dlatego musiałbym odsunąć ją od budynku o szerokość chodnika i usadowić na 4 słupach. Najbardziej optymalną wydawałaby się 3x4m bądź 3x5m i nie zabudowana oknami tylko ażurowa z żaluzjami drewnianymi Moja stoi blisko ściany ale jej nie dotyka- jest samonośna, więc w twoim przypadku nie byłoby problemem postawienie jej w dowolnej odległości. Wielkość podstaw słupów oraz same przekroje są na tyle masywne że nic się nie rusza/chwieje podczas wichur.Dodatkowo opiera się na żaluzjach. w planach miałem żaluzje przesuwane na rolkach/wózkach ale odpuściłem sobie ze względu na stopień komplikacji i koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 06.07.2020 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Bruno napisałem na priv wiadomość z prośbą o przesłanie projektu. Jeśli jest taka możliwość to będą bardzo wdzięczny za przesłanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 12.05.2021 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Odświeżę temat...Czy krokwia 80x160mm na długości 5m zwiśnie mi się po czasie? Czy wystarczy taki przekrój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts