Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie pergoli

matius01

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Marzy mi się pergola spełniająca funkcję altany o wymiarach 3x4m spełniająca funkcję altany, wpisana w nowoczesny ogród... :D

Chciałbym osobiście ją wykonać. Pergola byłaby posadowiona na 4 bądź 6 słupach. Zabudowana w niektórych strefach żaluzjami tarasowymi drewnianymi., a częściowo odsłonięta (dojście do grilla, wejście do pergoli). Podłogę wykonałbym albo z kostki brukowej, albo z gotowych desek podłogowych stosowanych na zewnątrz, czy też płyt tarasowych. Dach chciałbym jednospadowy z delikatnym spadkiem, zadeskowany i przykryty gontem.

Jednak jest pewien szkopuł. Zastanawiam się czy jestem w stanie wykonać to sam. Czy kantówki na słupy, tudzież belki nad słupami pod dach, mogą być proste i skręcone za pomocą zwykłych łączników do drewna?? Czy raczej takie kantówki powinny mieć wycięcia i zazębiać się jedna za drugą?

Witam forumowiczów,

Jednak jest pewien szkopuł. Zastanawiam się czy jestem w stanie wykonać to sam. Czy kantówki na słupy, tudzież belki nad słupami pod dach, mogą być proste i skręcone za pomocą zwykłych łączników do drewna?? Czy raczej takie kantówki powinny mieć wycięcia i zazębiać się jedna za drugą?

Mogą też być skręcone odpowiednio duzymi wkrętami z łebkami talerzykowymi.

W linku moja realizacja takiej taraso-pergoli z żaluzjami.

https://forum.domidrewno.pl/index.php?topic=14483.0

• 2 weeks później...
Dziękuję Brunoxp za odpowiedź

Przeczytałem Twój watek, ale niestety nie ma widocznych w nim zdjęć.

Czy mógłbyś pochwalić się i jakieś zdjęcia wstawić do mojego wątku :)

A jeśli nie na ogólnym to może chociaż na maila?

Jakie wymiary ma Twoja pergola?

Coś koło 5x7m

Mam ostatnio problem z załączaniem tutaj zdjęć Kopia nowy2.jpgdomek2.jpg

Edytowane przez Brunoxp

Roleta rzymska i masz obie rzeczy

nie.

Altana ma dach. pergola nie. Pergola to podpora na pnącza.

uściślam, bowiem niedawno jeden forumowicz pisał, że chce pergolę a chodziło mu o dostawiana do budynku wiatę garażową.

Bruno extra to wygląda. ;))

Sam to robiłeś? Sam projektowaleś i wykonywałeś??

Ja to chciałem coś mniejszego. Najbardziej chciałbym przyklejona do domu, ale niestety nie da się u mnie dokleić wiaty bo mam okno na wysokości 2:20m. Dlatego musiałbym odsunąć ją od budynku o szerokość chodnika i usadowić na 4 słupach. Najbardziej optymalną wydawałaby się 3x4m bądź 3x5m i nie zabudowana oknami tylko ażurowa z żaluzjami drewnianymi ;)

• 2 weeks później...
Bruno extra to wygląda. ;))

Sam to robiłeś? Sam projektowaleś i wykonywałeś??

Ja to chciałem coś mniejszego. Najbardziej chciałbym przyklejona do domu, ale niestety nie da się u mnie dokleić wiaty bo mam okno na wysokości 2:20m. Dlatego musiałbym odsunąć ją od budynku o szerokość chodnika i usadowić na 4 słupach. Najbardziej optymalną wydawałaby się 3x4m bądź 3x5m i nie zabudowana oknami tylko ażurowa z żaluzjami drewnianymi ;)

Wzorowałem się na zdjęciach pergoli sprzedawanych na alledrogo. Projekt zrobiłem sam adaptując do moich warunków. Wykonanie samodzielne. Chętnym mogę podesłać rzuty/przekroje z wymiarami ewentualnie pomóc w projekcie.

Bruno masz już może materiał na pergoli? Ile mniej więcej wychodzi taki materiał?

Cordura po 10zl m2 -znów na alledrogo. Materiał uszyty przez żonę ale nie zrobiłem jeszcze oczek do powieszenia na linkach bo na razie zająłem się nowym projektem i budową - domkiem szkieletowym 35m2. Nie mam też czasu na wylegiwanie się na tarasie :)

Załączam zdjęcia z detalami wykonania i mocowania rolety na linkach od mojego kumpla, który zrobił wcześniej podobną pergolę.Zdjęcie 6.jpgZdjęcie 6 (1).jpgZdjęcie 5.jpgZdjęcie 4.jpgZdjęcie 3.jpg

Dlatego musiałbym odsunąć ją od budynku o szerokość chodnika i usadowić na 4 słupach. Najbardziej optymalną wydawałaby się 3x4m bądź 3x5m i nie zabudowana oknami tylko ażurowa z żaluzjami drewnianymi ;)

Moja stoi blisko ściany ale jej nie dotyka- jest samonośna, więc w twoim przypadku nie byłoby problemem postawienie jej w dowolnej odległości. Wielkość podstaw słupów oraz same przekroje są na tyle masywne że nic się nie rusza/chwieje podczas wichur.Dodatkowo opiera się na żaluzjach. w planach miałem żaluzje przesuwane na rolkach/wózkach ale odpuściłem sobie ze względu na stopień komplikacji i koszty.

• 1 month później...
  • 10 months później...