Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomp ciepła 9kW TCAP grzanie i chłodzenie

wloch

Recommended Posts

Witam, proszę o opinię dotyczącą systemu grzania i chłodzenia który chciałbym zastosować w domu.

Parametry domu:

OZC 8KW, powierzchnia grzania 180m2 podłogówka (dwa rozdzielacze po 7 pętli) + garaż 40m2 ( 2 pętle), zbiornik CWU 300l. Rekuperator 400m3

Grzanie: parter7 pętli w domu + 2 w garażu, piętro 7 pętli.

Piony do CO chciałem zamontować PP32 PN20 tylko do jedno rozdzielacza mam 2m w poziomie a do drugiego 2m w pionie + 5m w poziomie. Czy nie lepiej zamontować większą średnicę do drugiego lub oba na PP40 ? Czy pompa obiegowa wbudowana w PC TCAP 9kW 1f wystarczy (będzie ok 220l w samej podłogówce) czy zwykły trójnik z PP przy PC na rozdzielnie dla dwóch rozdzielaczy będzie ok ? czy hydraulicznie będzie to zrównoważone ?

Sterowanie przez czujnik zewnętrzny, jedynie w trzech pokojach zamontowywany czujnik do ograniczenia temperatury (chociaż przy WM myślę, że i tak to nie zadziała).

Chłodzenie:

Chciałem zamontować 6 klimakonwektorów np HKT-300G30 (średnia moc na 2 biegu to ok 1,5kW), każdy będzie obsługiwał ok 20m2, ułożyć oddzielną instalację dla klimakonwektorów, dwa rozdzielacze po 3 odejścia. Zakładam chłodzenie ciągłe przy dużych upałach. (nie jak klimatyzacją z 35 do 19, tylko z dt między temperaturą zewnętrzną a wewnętrzną ok 8 stopni)

Jak to rozsądnie spiąć z PC ? zasilanie na podłogówkę bezpośrednio z PC a dla chłodzenie zamontować dodatkowy bufor ? tylko ile litrów aby pompa nie taktowała ? Może dla całości zamontować sprzęgło hydrauliczne 45l i rozdzielić na 3 obiegi (2 grzewcze i 1 chłodniczy) ?

ja mam na jednej instalacji klimakonwektory tylko dwie rury zimą grzeją latem chłodzą, panasonic wymusza w instrukcji sprzęgło (bufor) gdy chłodzimy, nie robiłem odpływów z klimakonwektorów bo bałem się że będzie z tym tylko problem, stoją latem słoiki, żona trochę narzeka ale taka instalacji jeśli długa gdzieś może się zapchać (to moje zdanie)

Na początku też tak myślałem, tylko przy ogrzewaniu podłogowym w lecie musiałbym zakręcać wszystkie pętle i odkręcać dla klimakonwektorów lub siłowniki (niepotrzebne koszty). Myślałem, żeby rozdzielić klimakonwektory i podłogówkę (to jest raptem jeden rozdzielacz więcej i trochę rurek). Odprowadzenie skroplin chciałem wykonać tak jak dla klimatyzacji tj: syfon w ścianie z kulką. Czy masz możę schemat jak to powinno wyglądać ? Czy pozostałem rozwiązania będą ok ?

Jak to rozsądnie spiąć z PC ?

Zasilanie na podłogówkę bezpośrednio z PC a dla chłodzenie zamontować dodatkowy bufor ?

Tylko ile litrów aby pompa nie taktowała ?

Może dla całości zamontować sprzęgło hydrauliczne 45 l i rozdzielić na 3 obiegi (2 grzewcze i 1 chłodniczy) ?

Chłodzenie jest nam potrzebne tylko kilka dni w roku,

Natomiast ogrzewanie - to około 200 dni w roku,

Chłodzić można samą podłogówką - są tacy miłośnicy,

W podłogę możesz wpuścić > 15 C a w KK 10 C,

Jeżeli będziesz chłodził KK i podłogówką to - dodatkowego bufora nie potrzeba,

Do chłodzenia - najlepsze są klimatyzatory multisplit

Doprawdy? U mnie chodzi całe lato i kawałek wiosny. Taki wykresik:

attachment.php?attachmentid=443524

Czerpnia realna, odczyt MobileBME (wewnątrz domu) ze 2* zawyżone, bo czujnik był wtedy jeszcze wewnątrz obudowy razem z grzejącym się trochę ESP - ale daję dla porównania.

W domu bez klimy temperatura jest wyższa, niż na czerpni przez zyski słoneczne i bytowe.

Nawet po odjęciu dwóch stopni trzeba pamiętać, że w tym czasie często chodziła klima.

Temp.jpg

Natomiast ogrzewanie - to około 200 dni w roku,

Chłodzić można samą podłogówką - są tacy miłośnicy,

W podłogę możesz wpuścić > 15 C a w KK 10 C,

Jeżeli będziesz chłodził KK i podłogówką to - dodatkowego bufora nie potrzeba,

Do chłodzenia - najlepsze są klimatyzatory multisplit

Nie zgodzę się, w zeszłym roku chłodzenie było konieczne przez ok 40dni. Patrząc na obecną pogodę i klimat będzie się

Nie chcę wykorzystywać podłogówki do chłodzenia.

Klimatyzacja może jest najlepsza, tylko wychodzi znacznie drożej. Klimakonwektor dwururowy kosztuje ok 1000zł. dla 6 pomieszczeń koszt urządzeń ok 6000zł. Klimatyzacja będzie dwa razy droższa. Nie liczę instalacji i montażu - tutaj raczej podobnie.

Mogę podłączyć wszystkie urządzenia do jednego rozdzielacza, przeliczyłem że pojemność wodna układu będzie na poziomie 40l.

ironsmith

Nie mogę znaleźć w instrukcji, że dla chłodzenia Panasonic wymaga bufora ? Masz może jakiś schemat ?

Np. Daikin wymaga tylko minimalnego przepływu 10l/min, w panasonicu znalazłem jedynie przypływ nominalny.

ironsmith

Nie mogę znaleźć w instrukcji, że dla chłodzenia Panasonic wymaga bufora ? Masz może jakiś schemat ?

Np. Daikin wymaga tylko minimalnego przepływu 10l/min, w panasonicu znalazłem jedynie przypływ nominalny.

Nie tyle bufora co sprzęgła.

99% systemów chłodzących to klimakonwektory, a więc urządzenia o niewielkiej pojemności wodnej, oraz ilościowej regulacji wydajności

Zapis o sprzęgle, to takie zabezpieczenie producenta przed nieudolnymi instalatorami.

Jeśli tylko instalacja zapewnia minimalny zład wymagany przez urządzenie, oraz nominalne przepływu - sprzęgło/bufor nie jest konieczny.

Wow. To ile ich musi być, skoro dookoła widać tyle klimatyzatorów?

Sam w swoich (nie w jednym czasie) nieruchomościach zamontowałem cztery klimatyzatory i zero klimakonwektorów.

Zanim następnym razem zaczniesz bez sensu bić w klawiaturę spójrz na temat w jakim się wypowiadasz.

Czytać ze zrozumieniem masz prawo nie potrafić, ale tak śmiecić w tematach po prostu nie wypada.

Napisz coś jeszcze o hodowli marchewek.

Pobijesz kolejne rekordy jałowych postów.