Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykonawca chce wyższej zapłaty na usługę - co robić, pomóżcie....

mihalski

Recommended Posts

Stolarz robi mi schody i podłogi. Mamy umowe cywilno-prawną spisaną w połowie 2019 roku. Dostał wtedy zaliczkę 50% zgodnie z umową. Za te peiniądze kupił drewno na jesieni. Teraz na chwilę przed rozpoczeciem prac mówi, że musiał podnieść cenę o 10% bo mu koszty wynagrodzeń wzrosły itd itd. Termin prac odciągany był w czasie (oryginalnie ustalony na koniec jesieni 2019) głównie z powodu trudności w uzyskaniu ostatecznych próbek kolorystycznych, co było poniekąd dobrze sterowane przez wykonawcę. W umowie nie ma żadnego zapisu czy klauzuli o ryzyku i warunkach zmiany cen.

Delta inflacji I kwartał 2020 do II półrocze 2019 to około 2% , wzrost wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw 2019 do marzec 2020 to ok. 6,2% (a przecież wynagrodzenia to nie cała kwota którą muszę zapłacic stolarzowi).

Co robić.... nie chcę iść na ostro, bo nikt mi teraz tej pracy nie wykona , ale z drugiej storny nie zamierzam zgodzić się na 10% bo to nie ma żadnego uzasadnienia.

Czy w świetle praca wykonawca ma prawo rządać zmiany ceny wogóle ?

potrzebuję szybkiej porady

Pytajacy tego nie napisal, ale prawdopodobnie wplacil połowę ustalonej kwoty i nie dostał jeszcze nic w zamian. Jeśli tak, to w tym momencie stolarz ma asa w rękawie.

Zostaje tylko zagrywka w chamski sposób- zgodzie się na wyższą kwotę, a potem po montazu nie zapłacić.

Pozostaje oczywiście kwestia bycia uczciwym- być może stolarz ma rację, że koszty wzrosły, a on na to nie miał wpływu i się nie mógł spodziewać. Sytuacja do rozważenia indywidualnie. My nie znamy szczegółów.

Umowa to umowa. Trzymaj się swojej ceny.

Miałem podobną sytuację z tynkarzami. Panowie przyjechali pomierzyli sobie dokładnie ściany i ustaliliśmy cenę. Przy rozliczaniu okazało się że się pomylili w pomiarach oczywiście na moją niekorzyść. Zdarza się nawet najlepszym, ale to nie był mój problem. Kasa rozliczona według umowy.

• 2 months później...
Mnie gość wydoił za koparkę i to sporo ale na końcu dzięki dobremu kierownikowi odzyskałem hajs .Zawsze trzeba gonić takie cwaniactwo i jak sie cos ustala to jest święte. Można iśc komuś jak za tanio wycenił albo się pomylił ale poprosi i jest w porządku do tego sumiennie robi i nie oszukuje. Ale paprokom i cwaniakom co chcą zedrzeć absolutnie !!!!. Osobiście na koniec mogłem puścić z torbami wykonawce (duże kary umowne, zniszczony materiał , niechlujstwo , pomyłki)ale sie zlitowałem, a ten mi jeszcze beszczelnie jakiś piasek za 300zł wygarnąl, że mu jestem krewny i to bez WZ czy faktury. Ludzie to mają tupet...