mihalski 29.04.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Stolarz robi mi schody i podłogi. Mamy umowe cywilno-prawną spisaną w połowie 2019 roku. Dostał wtedy zaliczkę 50% zgodnie z umową. Za te peiniądze kupił drewno na jesieni. Teraz na chwilę przed rozpoczeciem prac mówi, że musiał podnieść cenę o 10% bo mu koszty wynagrodzeń wzrosły itd itd. Termin prac odciągany był w czasie (oryginalnie ustalony na koniec jesieni 2019) głównie z powodu trudności w uzyskaniu ostatecznych próbek kolorystycznych, co było poniekąd dobrze sterowane przez wykonawcę. W umowie nie ma żadnego zapisu czy klauzuli o ryzyku i warunkach zmiany cen. Delta inflacji I kwartał 2020 do II półrocze 2019 to około 2% , wzrost wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw 2019 do marzec 2020 to ok. 6,2% (a przecież wynagrodzenia to nie cała kwota którą muszę zapłacic stolarzowi). Co robić.... nie chcę iść na ostro, bo nikt mi teraz tej pracy nie wykona , ale z drugiej storny nie zamierzam zgodzić się na 10% bo to nie ma żadnego uzasadnienia. Czy w świetle praca wykonawca ma prawo rządać zmiany ceny wogóle ? potrzebuję szybkiej porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.04.2020 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Wie Pan, to się świetnie składa. Skoro nie jest Pan zadowolony z warunków umowy, to możemy ją rozwiązać. W zaistniałej sytuacji mi to nawet pasuje, bo wybiorę tańsze rozwiązanie, bo przyszłość rysuje się czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihalski 29.04.2020 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.04.2020 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Blef blefem zwalczaj... A może prawdę prawdą?Chodzi o to, żeby sam chciał wywiązać się zgodnie z ustaleniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 29.04.2020 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Pytajacy tego nie napisal, ale prawdopodobnie wplacil połowę ustalonej kwoty i nie dostał jeszcze nic w zamian. Jeśli tak, to w tym momencie stolarz ma asa w rękawie.Zostaje tylko zagrywka w chamski sposób- zgodzie się na wyższą kwotę, a potem po montazu nie zapłacić.Pozostaje oczywiście kwestia bycia uczciwym- być może stolarz ma rację, że koszty wzrosły, a on na to nie miał wpływu i się nie mógł spodziewać. Sytuacja do rozważenia indywidualnie. My nie znamy szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 30.04.2020 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 ja bym dopłacił, nie jestem zwolennikiem siłowo chamskich rozwiązań, szkoda nerwów. rozwlekacie temat w czasie na cały rok to trzeba liczyć się że koszty rosną wraz z inflacją. utarguj do 8 % i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 30.04.2020 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Umowa to umowa. Trzymaj się swojej ceny. Miałem podobną sytuację z tynkarzami. Panowie przyjechali pomierzyli sobie dokładnie ściany i ustaliliśmy cenę. Przy rozliczaniu okazało się że się pomylili w pomiarach oczywiście na moją niekorzyść. Zdarza się nawet najlepszym, ale to nie był mój problem. Kasa rozliczona według umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 06.07.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Mnie gość wydoił za koparkę i to sporo ale na końcu dzięki dobremu kierownikowi odzyskałem hajs .Zawsze trzeba gonić takie cwaniactwo i jak sie cos ustala to jest święte. Można iśc komuś jak za tanio wycenił albo się pomylił ale poprosi i jest w porządku do tego sumiennie robi i nie oszukuje. Ale paprokom i cwaniakom co chcą zedrzeć absolutnie !!!!. Osobiście na koniec mogłem puścić z torbami wykonawce (duże kary umowne, zniszczony materiał , niechlujstwo , pomyłki)ale sie zlitowałem, a ten mi jeszcze beszczelnie jakiś piasek za 300zł wygarnąl, że mu jestem krewny i to bez WZ czy faktury. Ludzie to mają tupet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts