Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studzienka wodomierzowa - jaka?

Recommended Posts

Z tego co się orientowałem to woda z wodociągu to 3000-3500zł i mam wodę, która kosztuje mimo wszystko grosze - 3zł/m3. Własna studnia to 6-10.000zł, a do tego bez prądu ani rusz, hydrofor itd. Nie widzę tego.

Przypadkiem nie jest tak, że jeśli mam dostęp do wodociągu to w ogóle nie dostanę pozwolenia na własną studnie?

Z tego co się orientowałem to woda z wodociągu to 3000-3500zł i mam wodę, która kosztuje mimo wszystko grosze - 3zł/m3. Własna studnia to 6-10.000zł, a do tego bez prądu ani rusz, hydrofor itd. Nie widzę tego.

Przypadkiem nie jest tak, że jeśli mam dostęp do wodociągu to w ogóle nie dostanę pozwolenia na własną studnie?

O studnię nie musisz nikogo pytać. Jak masz warstwę wodonośną i normale koszty zrobienia studni - rób. Będziesz miał do podlewania ogrodu a po zbadaniu ocenisz, czy opłaca się uzdatniać do innych celów.

Przekładając licznik i tak ściągasz koparkę. Zbieranie wody jest modne i niby eko - ale niepraktyczne i nieopłacalne przy naszym klimacie zarówno do podlewania jak i spłuczki. Co najwyżej, jeżeli warunki pozwalają, mógłbyś zrobić z krąg głębiej, niż potrzeba na wodomierz i potem to wykorzystać jako studnię chłonną. Ale wypadałoby ominąć to rurą wodociągową (nie wiem, czy odważyłbym się puścić wodę pitną przez studnię chłonną - chociaż teoretycznie powinno być szczelnie).