Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z instalacją od dewelopera

Recommended Posts

Cześć,

Mam problem z instalacją elektryczną w mieszkaniu od dewelopera.

W moim mieszkaniu deweloper na moją prośbę dokonał paru przeróbek w tym zmian w instalacji elektrycznej - przenosił gniazdka w inne miejsce i dorabiał dwa nowe.

Zaobserwowałem dziwne zachowania: telewizor i komputer, router, switch i głośniki są podłączone i nagle odbiornik gaśnie jakby dostał za mało prądu by po kilku sekundach wrócić do życia. Dodam, że komputer, ani inne sprzęty nie przestają działać jakby dostały przerwę w "dostawie" prądu. Tak samo dzieje się jak na przykład podłączę wkrętarkę kablową do innego gniazdka w tym obwodzie i zacznę coś wkręcać to telewizor zachowuje się identycznie.

Co może być przyczyną takiego zachowania?

Ewentualnie dotąd nie zastanawiałem się na tym, że telewizor może to powodować... ale z drugiej strony byłby po prostu taki przeczulony na skoki napięcia w gniazdku (np. przy tej nieszczęsnej wiertarce)?

Wiem, że powinienem zgłosić to do dewelopera, ale jest taki pomocny, że wolałbym go już nie wpuszczać do swojego mieszkania.

Co może być przyczyną takiego zachowania?

Przyczyn może być kilka, od nie dokręconego N-a albo L do schowanego pod tynkiem łączenia do przeróbki. Sam sobie z tym raczej nie poradzisz więc zostaje rada elpapiotr lub boksowanie się z deweloperem. Elektryk też musi być kumaty nawet pomiarowiec;-)