Miszka1719515850 04.05.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Cześć, Mam problem z instalacją elektryczną w mieszkaniu od dewelopera. W moim mieszkaniu deweloper na moją prośbę dokonał paru przeróbek w tym zmian w instalacji elektrycznej - przenosił gniazdka w inne miejsce i dorabiał dwa nowe. Zaobserwowałem dziwne zachowania: telewizor i komputer, router, switch i głośniki są podłączone i nagle odbiornik gaśnie jakby dostał za mało prądu by po kilku sekundach wrócić do życia. Dodam, że komputer, ani inne sprzęty nie przestają działać jakby dostały przerwę w "dostawie" prądu. Tak samo dzieje się jak na przykład podłączę wkrętarkę kablową do innego gniazdka w tym obwodzie i zacznę coś wkręcać to telewizor zachowuje się identycznie. Co może być przyczyną takiego zachowania? Ewentualnie dotąd nie zastanawiałem się na tym, że telewizor może to powodować... ale z drugiej strony byłby po prostu taki przeczulony na skoki napięcia w gniazdku (np. przy tej nieszczęsnej wiertarce)? Wiem, że powinienem zgłosić to do dewelopera, ale jest taki pomocny, że wolałbym go już nie wpuszczać do swojego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.05.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Witam.Ale możesz wpuścić elektryka, który dokona pomiarów Riso i IPZ na tym obwodzie, i porównawczo na innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.05.2020 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Co może być przyczyną takiego zachowania? Przyczyn może być kilka, od nie dokręconego N-a albo L do schowanego pod tynkiem łączenia do przeróbki. Sam sobie z tym raczej nie poradzisz więc zostaje rada elpapiotr lub boksowanie się z deweloperem. Elektryk też musi być kumaty nawet pomiarowiec;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.05.2020 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Dlaczego od razu się boksować? Przecież na prace wykonane przez dewelopera obowiązuje jakaś rękojma, gwarancja lub tym podobne. Tu nikt nikomu łaski nie robi, tym bardziej, że ta instalacja lub jej część została (chyba) przekazana do eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.05.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Rękojmia a owszem tylko to deweloper ma pomiary odbiorcze z których pewnie wynika że wszystko jest ok;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts