Lew2 05.05.2020 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Okazuje się, że kanalizacja w mojej ulicy przeciągnie się i nie będzie jej w tym roku. Być może będzie za 2 lata. W związku z tym wybuduję małe szambo 1-2 m³, żeby przeżyć te 2 lata. Jest to dodatkowy i niepotrzebny koszt. Jak wykorzystać potem taki zbiornik po szambie?Czy to do czegoś się przyda?Da się to wyczyścić, żeby tam coś składować? Czy najlepiej zasypać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 05.05.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Bierz większy co najmniej 4 kubiki i nie żałuj a po wszystkim masz idealny zbiornik na deszczówkę do podlewania czego tam chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 05.05.2020 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Bierz większy co najmniej 4 kubiki i nie żałuj a po wszystkim masz idealny zbiornik na deszczówkę do podlewania czego tam chcesz. Rada dobra, ale zbiornik na deszczówkę już mam 10 kubików - niezależnie od tego, który będzie na szambo. Miałem mieć szambo 10 m³, ale jak się okazało, że kanalizacja ma być, to przeznaczyłem go na deszczówkę. Teraz się okazało, że ma być, tylko "później". Niestety obecny zbiornik (dno jego) jest powyżej odpływu kanalizacji z budynku, więc się nie nadaje. Poza tym już pracuje jako deszczówka i doskonale się sprawdza w czasie suszy (mam w nim wodę sprzed kilku miesięcy). Chyba, że z tego zrobię drugi zbiornik na deszczówkę? Szambo będzie lokalizowane poniżej fundamentów, bo pod fundamentami jest odpływ kanalizacji z budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 06.05.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 To byś był panem w czasie suszy , też chciałbym mieć tyle deszczówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.05.2020 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Proponuję najpierw się zapytać "szambelana" czy przy wywózce bierze za sztukę czy za kubiki. Jak za sztukę i po dwieście lub więcej to Cię małe szambo będzie drogo kosztować. Jak większe to może być taniej przy wywózce. U zięciunia szmbelan brał od sztuki, szambo 12 m3. Jak znam życie, jak mówisz, że za 2 lata to może być i za 4 więc ja bym brał duże.Teraz przyszło mi do głowy, aby może zrobić małe nawet 1m3 i przepompowywać do obecnego, no ale to musisz sam przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viscus 07.05.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 do deszczówki zostawić warto. teraz zwłaszcza bo bieda z tą wodą jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts