Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zbudować konstrukcję z drewna krok po kroku

Recommended Posts

Witam,

Mam zamiar porwać się z motyką na słońce i zbudować samemu konstrukcję podobną do tej na zdjęciu:

NxQtSnw.jpg

Pocięcie drewna na kawałki to żaden problem. Interesują mnie natomiast szczególnie dwie kwestie:

1. W jaki sposób połączone są te kwadratowe belki? Zauważcie, że na pionowych "nogach" są taki czarne kwadraciki na górze, a na belkach poziomych kółka z dwoma mniejszymi kółkami (pewnie jakieś zaślepki). Z tego co wiem to w tym miejscu gdzie są kwadraciki coś jest poddłutowane i zespolone to jest na śrubach, ale nie wiem jakich. Czy to może śruba szwedzka? Jak uważacie? Co to jest??

Można oczywiście zespalać na blaszkach, ale to ma być bardzo stabilne, a ponoć blaszki nie sprawdzają się tutaj dobrze (to ma być dla dzieci, które będą się po tym wspinać, huśtać się itp - ciągłe obciążenia), a poza tym bardzo psują estetykę.

2. Jak się do tego zabrać - tzn w jakiej kolejności - najpierw zbudować konstrukcję a potem próbować ją kotwić do kotew w betonie czy odwrotnie - zacząć od kotew i budować na nich gotową konstrukcję? Pierwszy wariant wydaje się łatwiejszy, ale nie wiem jak będzie w praktyce.

Jakie są Wasze doświadczenia?

Pozdrawiam

Edytowane przez grzeg8102

Jak to połączone nie wiem, pewnie jakiś fajny system łączników. Penie da się to połączyć na typowe złącza ciesielskie jakieś czopy itd.

Pytanie podstawowe czy przy domu potrzebujesz aż takich konstrukcji? Bo jak robisz publiczny plac zabaw to potrzebujesz poza konstrukcją dokumentów na to........

tradycyjne nacięcia ciesielskie + śruby skręcane motylkami.

Dzięki. A mógłbyś podać jakiegoś linka z namiarem na taki typ śrub, żebym miał pewność co do tego czego mam szukać?

Chodzi może o coś takiego?

https://allegro.pl/oferta/12-szt-nowe-sruby-srubki-do-skrecenia-lozeczka-7933391068?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_meble&ev_adgr=Meble+Pok%C3%B3j+dzieci%C4%99cy&gclid=CjwKCAjwwMn1BRAUEiwAZ_jnEuMy7BBMDRfL3DzastcHo8w4XkjhlEXQKXy_q_9xzXH2UWy5sZTVkhoCbdMQAvD_BwE

To jest tzw. śruba szwedzka.

tutaj komputerowa wizualizacja, ale widać sposób łączenia:

malpi_gaj_plac_zabaw_600x600.jpg

a tu na bazie prostych złączy ciesielskich:

18588668_1266578926783868_8987388657978988450_o.jpg?_nc_cat=100&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=nKUDt-KU_3gAX_JJAn0&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=4bc8361298939d0a74dc38eda36e5e0a&oe=5ED664D1

No tak, ale ja właśnie chcę uninkąć takich łączeń, bo raz, że są mało estetyczne, a dwa, żę podobno się nie sprawdzają i konstrukcja nie jest wystarczająco sztywna.

W każdym z tych przypadków brakuje zastrzałów.

To prawda - zastrzały maksymalnie usztywniają konstrukcję i wzmacniają ją na siły boczne.Ale też trzeba by było pomyśleć o estetyce i dlatego należy to wykonać starą metodą ciesielską, a nie jakieś pseudo blaszki [kątowniki}.

zdjęcia pochodzą od firmy, która robi je na sprzedaż, a więc musi posiadać certyfikaty bezpieczeństwa. Widocznie przekroje belek zostały dobrane tak, że zastrzały są niepotrzebne.

wydawało mi się, że na pierwszym zdjęciu są po prostu pręty gwintowane z nakrętkami motylkowymi.

Ale na przykładzie tego ostatniego zdjęcia, które wklejałam, widzę, ze nawiercają belkę, by schować główkę śruby i dają zaślepkę.

zdjęcia pochodzą od firmy, która robi je na sprzedaż, a więc musi posiadać certyfikaty bezpieczeństwa. Widocznie przekroje belek zostały dobrane tak, że zastrzały są niepotrzebne.

W pewnym uproszczeniu przekrój belek nic nie ma do sztywności całości więc sztywność belek nie zwalnia od zastrzałów. Sztywność połączeń góra i dół tak.

Widocznie ten kto to robil mial troche wieksze pojecie od forumowych specow co twierdza ze brakuje zastrzalow. Jest takie cos jak slup utwierdzony i tu z kotwa H wlasnie w prawie wszystkich przypadkach tak zrobiono.

Kotwa H to na pewno, ale to chyab nie rozwiazuje problemu sztywności całkowicie.

Zagadka nadal nie rozwiązana czyli nadal nie wiadomo jak połączone są słupy z belkami poziomymi i poziome same ze sobą :/

Kotwa H to na pewno, ale to chyab nie rozwiazuje problemu sztywności całkowicie.

Zagadka nadal nie rozwiązana czyli nadal nie wiadomo jak połączone są słupy z belkami poziomymi i poziome same ze sobą :/

Chcesz polaczyc estetycznie to skrec wkretami z pelnym gwintem np. wuerth assy plus vg, heco combi connect, spax, rapid.

Chcesz polaczyc estetycznie to skrec wkretami z pelnym gwintem np. wuerth assy plus vg, heco combi connect, spax, rapid.

Tak, czytałem o Wurth Assy i bardziej zastanawiałem się nad SK niż VG. Nie wiem czy pełny gwint jest tutaj potrzebny, chociaż faktycznie może mocniej będzie trzymało, bo nie tylko główka będzie naciskać ale i pozostała długość wkrętu.

Natomiast na konstrukcjach z tej strony silownieogrodowe.com ich początkowe konstrukcje wydają się skręcane właśnie tego typu wkrętami oraz blaszkami i z jakiegoś względu zmienili sposób mocowania na inny. Wiem tylko, że to się nie sprawdziło i nie było wystarczająco sztywne. To sam przedstawiciel tej firmy mi powiedział, niestety nie chciał już powiedzieć na co dokładnie zamienili te mocowania.

Zastanawiam się czy może to nie jest tzw śruba szwedzka / tudzież śruba z nakrętką wałeczkową.

Nie mam doświadczenia ani z tymi wkrętami Wurth ani z takimi śrubami. Nie wiem co będzie gwarantowało mocniejsze i bardziej wytrzymałe zespolenie.