Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne, budowa domu

Dawidx97

Recommended Posts

mam gaz przy działce i grzeje pradem od 16 gaz jeszcze by mi się nie zwrócił , weź pod uwagę wszystkie koszty eksploatacyjne nie tylko paliwo gazowe. Oraz koszty inwestycyjne nie sam piec który po 16 latach w moim przypadku byłby już wymieniony na nowy.

Patrząc w przyszłość i na przykład Niemiec są u nich od tego roku opłaty emisyjne od gospodarstw domowych ogrzewanych gazem.

Gaz+centralne+komin jest podobne cenowo do PV +ogrzewanie elektryczne. A eksploatacyj nie bzdury piszesz bo ogrzewanie elektryczne masz za darmo a za gaz do usranej śmierci musisz płacić. Więc koszty nie są podobne.

Gaz to również rewelacja pod wzgledem bezpieczeństwa że za przykąłd podam 2 rodziny z Zakopanego, oni mieli w domu sprawną instalację ale gaz z budowy przeniknął do ich domu i został po eksplozji fundament. Gaz w domu to technologia z XX wieku, obecnie dobra na kemping i letnisko ew do budy na targu.

Jestem ciekaw jakie były ceny gazu przez te 16 lat? Może jednak byś coś zaoszczędził w porównaniu do energii elektrycznej?

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem ciekaw jakie były ceny gazu przez te 16 lat? Może jednak byś coś zaoszczędził w porównaniu do energii elektrycznej?

Nie niestety, ja mam raczej mały domek i u mnie samo paliwo gazowe plus serwisy i przeglądy kominierskie raz 2 kotły w ciągu tych 16 lat nie maiłyby szans, sam abonament gazowy to prawie 7 tys w tym okresie, za prąd i tak płacę. Musiałbym poza tym wziąć kredyt na centralne ogrzewanie, doprowadzenie gazu i kotłownię to całkowicie bez sensu. Liczyłem gaz chyba po cenie średniej 1,4 zł a wiadomo że tyle nie kosztował, teraz chyba około 2,2 zł

Przykład z życia panowie. Mój przykład. Dom w fazie projektu. Wg OZC wyszedl dom energooszczędny. A teraz konkrety:

1. CO 5800 kWh rocznie

2. CWU 3800 kWh rocznie (4 osoby)

3. Prąd bytowy... ile ? Zakładam 1800 kWh rocznie (teraz w bloku zużywa około 1200 kWh rocznie

4. Do tego chlodzenie latem... ile? Zakładam 400 kWh rocznie.

W sumie 11800 kWh rocznie. Tyle zakładam. Dostawca energii to Tauron, a więc w przypadku fotowoltaiki niekorzystne rozliczenia. Dodatkowo do PV miałbym tylko jedna polać dachu o orientacji średnio korzystnej, bo to południowy wschód (około 45 st odchylenia).

I mam zagwozdkę. Albo czysty prąd i PV. Ale i tak bym musiał płacić jeszcze za prąd. Albo pompa ciepła (i jednym urządzeniem załatwiam CO, CWU i być może chlodzenie). W przyszłości mniejsza fotowoltaika i całkowity brak opłat za prąd.

A, i pytanie do gawla. Mam wrażenie, że wg Ciebie pompa ciepła pędząca CO i CWU jest be, ale pompa tylko do CWU jest cacy. Mylę sie? Czy pompa do CWU też wymaga drogich przeglądów?

Edytowane przez Lukasz11

Nie bardzo rozumiem dlaczego świadomie i z premedytacją pakujesz kogoś w rozwiązanie które w przyszłości może odbić czkawką...?

Bo było parę groszy taniej na starcie...?

Później będzie chodził w dwóch swetrach po chałupie i twierdził że "oni tak lubią" ...?

Jest dokładnie tak jak piszesz. Znam dwa domy grzane prądem, w jednym twierdzą, że 18 stopni to super temperatura i tak lubią, w drugim na okrągło hajcują w kozie "dla klimatu"

Mam pompę ciepła pierwszy sezon, dom w trakcie wykończeniówki więc grzane przez zimę do 16 stopni i minimalne ilości CWU. Rachunek to ok 600 zł, COP wg sterownika lekko ponad 4. Czyli jakbym grzał prądem to zapłaciłbym 2400.

Przy normalnym grzaniu myślę, że wyjdzie ok 2-2,5k zł na sezon za ogrzewanie, CWU i ewentualne przeglądy. Przy grzaniu prądem rachunek to jakieś 7-8 tys. Pompa za 20 tyś zwraca się po 4-5 latach.

Przykład z życia panowie. Mój przykład. Dom w fazie projektu. Wg OZC wyszedl dom energooszczędny. A teraz konkrety:

1. CO 5800 kWh rocznie

2. CWU 3800 kWh rocznie (4 osoby)

3. Prąd bytowy... ile ? Zakładam 1800 kWh rocznie (teraz w bloku zużywa około 1200 kWh rocznie

4. Do tego chlodzenie latem... ile? Zakładam 400 kWh rocznie.

W sumie 11800 kWh rocznie. Tyle zakładam. Dostawca energii to Tauron, a więc w przypadku fotowoltaiki niekorzystne rozliczenia. Dodatkowo do PV miałbym tylko jedna polać dachu o orientacji średnio korzystnej, bo to południowy wschód (około 45 st odchylenia).

I mam zagwozdkę. Albo czysty prąd i PV. Ale i tak bym musiał płacić jeszcze za prąd. Albo pompa ciepła (i jednym urządzeniem załatwiam CO, CWU i być może chlodzenie). W przyszłości mniejsza fotowoltaika i całkowity brak opłat za prąd.

A, i pytanie do gawla. Mam wrażenie, że wg Ciebie pompa ciepła pędząca CO i CWU jest be, ale pompa tylko do CWU jest cacy. Mylę sie? Czy pompa do CWU też wymaga drogich przeglądów?

Co do tych PC to tak owszem, bo sama PC do cwu jest juz dostepna cenowo i ta woda ma np u mnie 46 st, do podłogówki poturbujesz temperatury o poły niższej i niepotrzepanie komplikuje się i podraża instalację przy niskich temperaturachzasilania podłogi cop zawsze będzie bardzo dobry , jezelei miałbyś tylko podłogówkę to nie musisz wydawać 30 tys na PC bo nie jest warte tych pieniędzy potrzebujesz agregatu od klimy , wymiennika płytowego 2 pompy i mądrego instalatora koszt to pewno z 5 tysięcy.

Jest dokładnie tak jak piszesz. Znam dwa domy grzane prądem, w jednym twierdzą, że 18 stopni to super temperatura i tak lubią, w drugim na okrągło hajcują w kozie "dla klimatu"

Mam pompę ciepła pierwszy sezon, dom w trakcie wykończeniówki więc grzane przez zimę do 16 stopni i minimalne ilości CWU. Rachunek to ok 600 zł, COP wg sterownika lekko ponad 4. Czyli jakbym grzał prądem to zapłaciłbym 2400.

Przy normalnym grzaniu myślę, że wyjdzie ok 2-2,5k zł na sezon za ogrzewanie, CWU i ewentualne przeglądy. Przy grzaniu prądem rachunek to jakieś 7-8 tys. Pompa za 20 tyś zwraca się po 4-5 latach.

Niestety nie prawda koszt ogrzewania prądem to 2400, a niedługo zejdę do 1200 bo montuje pompę ciepła powietrze-powietrze czyli w skrócie klimatyzację:p

A jak tym sterować? Bo w praktyce jak rozumiem proponujesz pompę ciepła coś a'la samorobka?

Tak jest taki instalator Karol z kanału Klimatyzacjakatowice na YT i on robił takie zestawy nawet do wysyłki za zaliczeniem pocz. miał również świetne filmiki na ten temat. Jednak ostatnio je usunąl bo podli złodzieje z konkurencji czyli od "markowych PC" mieli ból dupy o utraconych klientów i widocznie go podkablowali gdzieś tam. Dawali nawet na taką PC 5 lat gwarancji. Klienci byli zadowoleni bardzo. zadzwoń do niego lub napisz

tel. 663-380-200

tel. 698-629-709

[email protected]

https://klimatyzacjakatowice.pl/kontakt/

PS Oni co prawda montują teraz PC jakieś gotowe ale spytać się można

Niestety nie prawda koszt ogrzewania prądem to 2400, a niedługo zejdę do 1200 bo montuje pompę ciepła powietrze-powietrze czyli w skrócie klimatyzację:p

Czyli...

Montujemy sobie ogrzewanie elektryczne bo przecież pompy ciepła są beee a później dokładamy sobie protezę w postaci pompy ciepła aby zmniejszyć rachunki za ogrzewanie...( Oczywiście wmawiając wszystkim że to dla klimatu...)

Tak samo jest z bojlerem elektrycznym do cwu a później pompa ciepła lub solary do ciepłej wody użytkowej...

Zamiast na starcie jedno konkretne rozwiązanie to cały czas dokładamy protezy....

Co do tych PC to tak owszem, bo sama PC do cwu jest juz dostepna cenowo i ta woda ma np u mnie 46 st, do podłogówki poturbujesz temperatury o poły niższej i niepotrzepanie komplikuje się i podraża instalację przy niskich temperaturachzasilania podłogi cop zawsze będzie bardzo dobry , jezelei miałbyś tylko podłogówkę to nie musisz wydawać 30 tys na PC bo nie jest warte tych pieniędzy potrzebujesz agregatu od klimy , wymiennika płytowego 2 pompy i mądrego instalatora koszt to pewno z 5 tysięcy.

Może najpierw obejrzyj jakąś kotłownię z pompą ciepła zanim zaczniesz coś o komplikowaniu instalacji...

A o jakiejś zbieraninie " tymi ręcami" którą ktoś sobie sklecił to już się nawet nie wypowiem...( Oczywiście przecież pompy ciepła są beee ale sklecone ze złomu to już pierwsza liga i gorąco polecasz...?)

Czyli...

Montujemy sobie ogrzewanie elektryczne bo przecież pompy ciepła są beee a później dokładamy sobie protezę w postaci pompy ciepła aby zmniejszyć rachunki za ogrzewanie...( Oczywiście wmawiając wszystkim że to dla klimatu...)

Tak samo jest z bojlerem elektrycznym do cwu a później pompa ciepła lub solary do ciepłej wody użytkowej...

Zamiast na starcie jedno konkretne rozwiązanie to cały czas dokładamy protezy....

Nie rozumiem co masz przeciwko powietrznym pompom ciepła do cuw? W czym masz problem są to urządzenia w produkcji seryjnej od wielu lat i wielu producentów czy masz jakieś doświadczenia z tego tytułu urządzeniami?

Ja niczego nie wmawiam i nie pierdolę głupot wtykając swój kit w usta innych. Mieszkam na tyle długo że modernizuję dom w miarę jak innowacje stają się dostępne cenowo, także dzięki dotacjom któych kiedyś nie było. Gdybym budował dom dziś to zainstalowałbym takie rozwiązania jakie mam od razu na etapie budowy, co nie zmienia faktu że jezeli za kolejne 20 lat zmieni się klimat i pojawią się nowe lepsze urządzenia to jeżeli to bedzie uzasadnione ekonomicznie na pewno je zainstaluję.

Gdyby w 2003 roku były tanie PV i PC to bym na pewno się na nie zdecydował.

Mam mały dach od południa więc ilość kwp też jest śfrednia ale stwierdziłem ze lepiej dostosować zużycie energii do tej instalacji a ewentualne niedobory dopłacić , w koncu place za prąd tak długo że nie jest jakaś znacząca pozycja w moich wydatkach.

Edytowane przez gawel

Może najpierw obejrzyj jakąś kotłownię z pompą ciepła zanim zaczniesz coś o komplikowaniu instalacji...

A o jakiejś zbieraninie " tymi ręcami" którą ktoś sobie sklecił to już się nawet nie wypowiem...( Oczywiście przecież pompy ciepła są beee ale sklecone ze złomu to już pierwsza liga i gorąco polecasz...?)

Oglądałem u forumowiczów i narzekają niektórzy za brak ciepłej wody, inni nie ale maja 2x większe zużycie prądu na cwu niż ja. Ja mam tak znikome zużcie że nawet 3 krotne tez jest akceptowalne.

Rekuperacja ok 13_14k

Kompletna podłogówka ok 15k

Kompletna kotłownia z pompą 12kW i zasobnikiem cwu 300L 24-25k

Razem ok 52-54k na gotowo...

Do tego jak ktoś chce to 8kWp fotowoltaiki wystarczy do całkowitego pokrycia zużycia energii na CO, CWU i bytowe...

Albo zakładasz za 10K kable z bojlerem i za zaoszczędzone 30K z 6kW na dachu... Rachunki za prąd będą mniejsze, koszty serwisu zerowe, więcej miejsca w kotłowni, nic nie szumi w ogródku i więcej złotówek w kieszeni.

Sens taniej PC zaczyna się gdzieś w okolicach 10MWh/r. Zależy od konkretnych ofert i sytuacji.

Nie rozumiem co masz przeciwko powietrznym pompom ciepła do cuw? W czym masz problem są to urządzenia w produkcji seryjnej od wielu lat i wielu producentów czy masz jakieś doświadczenia z tego tytułu urządzeniami?

To nie problem z pompami do CWU tylko z podejściem że ogrzewanie prądem jest najlepsze a pompa ciepła be bo drogo. A potem jednak w domu ogrzewanym kablami montuje się pompę ciepła do CWU i klimę (czyli też pompę ciepła)

Swoją droga, dużo pomp do CWU jest pomyślane jako urządzenia do pracy z kotłem węglowym. Czyli zimą, przy mrozach wodę grzeje kocioł, a latem jak kocioł nie chodzi - pompa. Dlatego takie pompy średnio sprawdzają się zimą, w minusowych temperaturach nie dają rady, albo COP jest taki biedny, że nie warto.

Albo zakładasz za 10K kable z bojlerem i za zaoszczędzone 30K z 6kW na dachu... Rachunki za prąd będą mniejsze, koszty serwisu zerowe i więcej złotówek w kieszeni.

Sens taniej PC zaczyna się gdzieś w okolicach 10MWh/r. Zależy od konkretnych ofert i sytuacji.

:yes: Chciałem dać lajka ale przekroczyłem limit :o

To nie problem z pompami do CWU tylko z podejściem że ogrzewanie prądem jest najlepsze a pompa ciepła be bo drogo. A potem jednak w domu ogrzewanym kablami montuje się pompę ciepła do CWU i klimę (czyli też pompę ciepła)

Swoją droga, dużo pomp do CWU jest pomyślane jako urządzenia do pracy z kotłem węglowym. Czyli zimą, przy mrozach wodę grzeje kocioł, a latem jak kocioł nie chodzi - pompa. Dlatego takie pompy średnio sprawdzają się zimą, w minusowych temperaturach nie dają rady, albo COP jest taki biedny, że nie warto.

Nie ma co porównywać pc do wody kosztuje od 2800 do 4500 klima 2500 to jest 5-7 tys jak do tego ma się pompa ciepła i podłogówka ? 50 tyś???

Czy masz złe doświadczenia z PC cwu? Moja jak na razie grzeje cały czas bez grzałki 2 lata temu na dworze było -16

Edytowane przez gawel

Nie ma co porównywać pc do wody kosztuje od 2800 do 4500 klima 2500 to jest 5-7 tys jak do tego ma się pompa ciepła i podłogówka ? 50 tyś???

Chwila... kompletna kotłownia robiąca co i cwu to 27 tys. Kompletna podłogówka w całym domu to 15 tys. W sumie 42 tysiące.

Fakt nie ma w tym chłodzenia, ale jedno urządzenie, które zaspokaja całe potrzeby grzewcze w każdej temperaturze.

Klima za 2,5 tyś. Ale to na jedno pomieszczenie. Gdzie reszta? I nie każdą da radę w największe mrozy. Dodatkowo masz wiatr we włosach. Podłogówka nie wieje powietrzem.

Dodatkowo pompy cwu nie grzeją w ujemnych temperaturach, często klimatyzatory też mają problem w bardzo ujemnych temperaturach.

Chwila... kompletna kotłownia robiąca co i cwu to 27 tys. Kompletna podłogówka w całym domu to 15 tys. W sumie 42 tysiące.

Klima za 2,5 tyś. Ale to na jedno pomieszczenie. Gdzie reszta? I nie każdą da radę w największe mrozy. Dodatkowo masz wiatr we włosach. Podłogówka nie wieje powietrzem.

Tak zamówieniem montaż na 20 maja koszt 2860 po odliczeniu od podatku dokładnie 2374, niekoniecznie usytuowanie klimy jest idealnie centralnie w salonie w kieruku schodów , w wyliczeń wynika że ogarnie cały parter nawet przy -25, co sie raczej nie zdarza temp wewnątrz ma być 22st. Na poddaszu zostają grzejniki 3 sztuki o łacznej mocy 2 kw. Ja mam dom dość nierozłożycty że tak to napiszę. Dam znac jak to się sprawdzi w praktyce. Jak na racie Kulibob jest zadowolony i jego przypadek mnie zainspirował.

Co do kosztu PC i podłogówki to na pewno nie w okolicach Warszawy nie te ceny ale gratuluje

Edytowane przez gawel

Dodatkowo pompy cwu nie grzeją w ujemnych temperaturach, często klimatyzatory też mają problem w bardzo ujemnych temperaturach.

Bez problemu znajdziesz taką, która grzeje do takiego minusa, jakiego w dzień ze świecą szukać (i te kilka dni trzeba będzie podeprzeć się grzałką).