Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne, budowa domu

Dawidx97

Recommended Posts

Tylko czy taka pompa cwu jest wtedy z tych tańszych, czy droższych? Nie wiem, nie szukałem.

Faktem natomiast jest, że nie mogę się ciągle określić, jak ogrzewać swój przyszły dom. Zbyt dużo opcji do wyboru:/

@Gaweł, czy pompa cwu też wymaga platnych przeglądów, tak jak pompa do co?

@Kaizen, dlaczego Ty nie zdecydowałeś się na pompę do CWU?

Edytowane przez Lukasz11

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spróbuj na spokojnie sobie podliczyć koszty wariatów do wyboru łącznie z kosztami ewentualnego kredytu. Przyjmij koszty inwestycyjne i eksploatacyjne na np 15 lat czyli do wymiany najmniej trwałego detalu np kocioł co lub pc i wtedy sprawa będzie jasna. Nie baw się w gdybologię co będzie ale też nie wybieraj kotła na węgiel bo zakaz palenia będzie dużo szybszy niż te umowne 15 lat/

Tylko czy taka pompa cwu jest wtedy z tych tańszych, czy droższych? Nie wiem, nie szukałem.

Faktem natomiast jest, że nie mogę się ciągle określić, jak ogrzewać swój przyszły dom. Zbyt dużo opcji do wyboru:/

@Gaweł, czy pompa cwu też wymaga platnych przeglądów, tak jak pompa do co?

nie moja nie wymaga mam firmy austriaemail

Bo jest nieopłacalna. Ze 4K zł musiałbym dopłacić, żeby mieć PC z zasobnikiem z nierdzewki - i to by się zwróciło, gdyby przez 8 lat nie było żadnego kosztu naprawy ani konserwacji przy COP=3 - a przy CWU to dosyć optymistyczne założenia.

Przy takiej pompie całoroczny COP=3 niemozliwy do uzyskania.

Dobra, lubię dawać fory opcji, która wydaje mi się mniej opłacalna.

O, a tu mi wyszukało razem z wypowiedzią w temacie tego wątku:

Cenię sobie wygodę i spokój. Dlatego nie chciałem anody. Do tego te tanie bojlery nie mają zazwyczaj przyłącza do cyrkulacji - a podpięcie jej przez trójnik na dole (razem z doprowadzeniem zimnej wody) powoduje szybkie wymieszanie zawartości zasobnika.

[...]

Zawsze opcji "swojej" daję ostrzejsze kryteria i fory tej, z którą polemizuję.

I zapomniałem właśnie o tym problemie wspomnieć. O ile szukając ze świeca znajdzie się PC do CWU z zasobnikiem z nierdzewki (np. immerwater inox) to żeby jeszcze miała króciec cyrkulacji - to nie znalazłem. Chyba pozostaje coś w stylu galmet small i osobny zasobnik z wężownicą - ale to się robi z 10K zł za tylko te dwa urządzenia, bez akcesoriów i drobiazgów i bez usługi montażu.

Edytowane przez Kaizen

Albo zakładasz za 10K kable z bojlerem i za zaoszczędzone 30K z 6kW na dachu... Rachunki za prąd będą mniejsze, koszty serwisu zerowe, więcej miejsca w kotłowni, nic nie szumi w ogródku i więcej złotówek w kieszeni.

Sens taniej PC zaczyna się gdzieś w okolicach 10MWh/r. Zależy od konkretnych ofert i sytuacji.

Oj, z tymi 10k na kable, sterowanie i baniak...to chyba nierealne dla pytającego. Mnie ok 10k wychodziło na kable i sterowanie bez baniaka na 106m2

Witajcie,

Planuje w tym roku ruszyć z budowa domu z poddaszem użytkowym, na dole jest około 140m2 a góra ma 90m2.

Pozdrawiam

Planuje na dole wszystko położyć w ogrzewaniu podłogowym, na poddaszu znajdują się sypialnie i łazienka, w takim razie ogrzewanie podłogowe będzie także na korytarzu i w łazience, w sypialniach panele, reszta płytki. Do tego do góry planuje dorzucić jakieś grzejniki, a dół oprzeć tylko o podłogówkę...

Co do pompy, to jak wspomniałem w jakimś poście, planuje kupić od razu lepszą, z możliwością chłodzenia. Odbieram dokładny projekt jutro więc też będę wiedział jakie jest zapotrzebowanie, jedno jest pewne, będę chciał kupić pompę troszkę mocniejszą aby nie było problemu z dogrzaniem. Zastanawiałem się także nad pompą gruntową, ale dosyć dużo kosztuję, kolejnym wyjściem była ta folia grzewcza ale mało kto u mnie w okolicy ją ma bym mógł się spytać rzetelnej osoby, bo doradców jest pełno.. Kolejne wyjście to gaz, ale jakoś nie jestem przekonany.

Planuje na dole wszystko położyć w ogrzewaniu podłogowym, na poddaszu znajdują się sypialnie i łazienka, w takim razie ogrzewanie podłogowe będzie także na korytarzu i w łazience, w sypialniach panele, reszta płytki. Do tego do góry planuje dorzucić jakieś grzejniki, a dół oprzeć tylko o podłogówkę...

Co do pompy, to jak wspomniałem w jakimś poście, planuje kupić od razu lepszą, z możliwością chłodzenia. Odbieram dokładny projekt jutro więc też będę wiedział jakie jest zapotrzebowanie, jedno jest pewne, będę chciał kupić pompę troszkę mocniejszą aby nie było problemu z dogrzaniem. Zastanawiałem się także nad pompą gruntową, ale dosyć dużo kosztuję, kolejnym wyjściem była ta folia grzewcza ale mało kto u mnie w okolicy ją ma bym mógł się spytać rzetelnej osoby, bo doradców jest pełno.. Kolejne wyjście to gaz, ale jakoś nie jestem przekonany.

A te grzejniki na piętrze to tak aby bardziej skomplikować instalację i zmniejszyć sobie sprawność pompy ciepła...???

A później pierdololo jak to ogrzewanie pompą ciepła drogie i chałupy nie może zagrzać...

Z takim podejściem to może jednak zostań przy foliach grzewczych i Atlantikach na piętrze...

Później dokręcisz sobie jakieś protezy w postaci pompy ciepła do cwu i klimatyzacji a następnie z 10 kWp fotowoltaiki po czym będziesz poklepywał się po pleckach z innymi użytkownikami ogrzewania elektrycznego i cieszył się jak to tylko kilka tysięcy rocznie za prąd płacisz...

Bo jest nieopłacalna. Ze 4K zł musiałbym dopłacić, żeby mieć PC z zasobnikiem z nierdzewki - i to by się zwróciło, gdyby przez 8 lat nie było żadnego kosztu naprawy ani konserwacji przy COP=3 - a przy CWU to dosyć optymistyczne założenia.

Przy takiej pompie całoroczny COP=3 niemozliwy do uzyskania.

Uwielbiam tych znawców od liczydeł, co to taką PC widzieli na obrazku.

Mój Dimplex chodził bezobsługowo i bezproblemowo przez 10 lat, teraz cieszy nabywcę mojego domu i chodzi nadal.

Powietrze pobierałem z domu wywalałem do garażu (o wadach tego rozwiązania również pisałem = zwiększenie zapotrzebowania na ciepło w domu). Jak ktoś chce to niech sobie poszuka moich wpisów na ten temat.

W tym co do ceny zakupu, szacunków sprawności i zużycia prądu takiej PC.

Uwielbiam tych znawców od liczydeł, co to taką PC widzieli na obrazku.

Mój Dimplex chodził bezobsługowo i bezproblemowo przez 10 lat, teraz cieszy nabywcę mojego domu i chodzi nadal.

Powietrze pobierałem z domu wywalałem do garażu (o wadach tego rozwiązania również pisałem = zwiększenie zapotrzebowania na ciepło w domu). Jak ktoś chce to niech sobie poszuka moich wpisów na ten temat.

W tym co do ceny zakupu, szacunków sprawności i zużycia prądu takiej PC.

Jaką wartosc energii przyjałes/zmierzyłes która ta pompa pobrała z ogrzewanego domu i czy uwzgledniłes to COP tej pompy. Od przekładania z jednej do drugiej kieszeni wiele nie przybędzie.

Tak aby nieco ostudzić zapędy do ogrzewania elektrycznego...

Moja chałupa na ogrzewanie i cwu potrzebuje rocznie ok 12MW energii plus ok 3 MW na cele bytowe..

Ostatni sezon w którym praktycznie nie było zimy zamknie się w około 9MW na wszysko a mam na dachu ponad 5 kWp fotowoltaiki...

Tak więc jeszcze daleko mi do jakichś niskich rachunków za energię elektryczną a jak porównuję swój dom do innych to specjalnie nie odstaję pod względem izolacji itp...

Zaraz ktoś napisze że to wina chałupy bo to panie teraz to super okna i izolacje...

Spoko tyle że znam kilkadziesiąt domów z pompami ciepła które też nie są jakieś ostatnie pod względem izolacji, okien itp i mają rekuperację...

Najlepsze jest to że te wszystkie domy zużywają w przedziale 4-5,5 MWh rocznie na ogrzewanie wraz z ciepłą wodą co przy średnim COP4 ( wszystkie budynki z gruntowymi pompami ciepła i ogrzewanie podłogowe...) daje nam od 16-22MWh faktycznego zużycia energii przy ogrzewaniu samym prądem...

Dodajcie sobie do tego kilka MWh na cele bytowe i policzcie ile kosztowała by energia elektryczna gdyby były grzane np kablami grzewczymi...

Wiem jak wygląda komfort użytkowania domu ogrzewanego prądem a jak wygląda ten sam kofort przy pompie ciepła...

Kiedyś też byłem zwolennikiem ogrzewania elektrycznego ale przy bezpośrednim porównaniu z PC to jest bardziej jazda na krawędzi a nie komfort...

Dlatego założyłem ten temat aby dowiedzieć się jak najlepiej to rozwiązać, w takim razie zrezygnować całkowicie i postawić ogrzewanie tylko na podłodze ? A w sypialniach gdzie panele co wtedy dać ?

A w czym ci panele czy wykładziny dywanowe przeszkadzają...?

Mylisz że jak położysz sobie 1 cm styropianu na podłogę to ona przestanie grzać...?

A w czym ci panele czy wykładziny dywanowe przeszkadzają...?

Mylisz że jak położysz sobie 1 cm styropianu na podłogę to ona przestanie grzać...?

Kiedyś słyszałem ze nie zaleca się podłogówki w sypialniach, a tym bardziej płytek, jak podłogówka działa z panelami ? Czy zastosowac wtedy wszędzie płytki?

Kiedyś słyszałem ze nie zaleca się podłogówki w sypialniach, a tym bardziej płytek, jak podłogówka działa z panelami ? Czy zastosowac wtedy wszędzie płytki?

Takie opowieści głoszą albo sprzedawcy grzejników (na przykład na tym forum) oraz ci którzy nigdy podłogówki na oczy nie widzieli.

• Like 1

Zmierzone ciepłomierzem na wyjsciu i licznikiem na wejsciu? , podaj dokładne wartosci energii pobranej i uzyskanej.

Płacę za cwu około 12 złotych miesięcznie jest to tak mało że nie jestem pojebany zeby cokolwiek mierzyć , zmierzyłem zużycie prądu w grudniu przez kilka dni jak było najzimniej ile kwh idzie 1,7, kiedyś bojler pobierał 11 kwh na dobę 100 litrowy, pc jest 300 litrowa. scop dla tej PC jest 4 i to jest prawda sądząc po zużyciu.

Edytowane przez gawel