Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne, budowa domu

Dawidx97

Recommended Posts

Jaką wartosc energii przyjałes/zmierzyłes która ta pompa pobrała z ogrzewanego domu i czy uwzgledniłes to COP tej pompy. Od przekładania z jednej do drugiej kieszeni wiele nie przybędzie.

Jak Cię to interesuje to poszukaj moich postów. Tam też ilość kWh zużywanych przez cały dom, tak by po przełożeniu z lewej do prawej kieszeni, wyszło na jedno....

Znudziło mnie bicie piany na ten temat.

Po 10 latach doświadczenia z domem energooszczędnym grzanym prądem (przez większość czasu z COP = 1) i po obecnym sezonie z gruntową PC (w dużo większym domu) mogę napisać tyle:

1. dom około 100m2 - prąd z COP = 1 z jak najwyższą starannością budowy, szczególnie w zakresie doboru grubości izolacji, wentylacji, jak i wykonania. W sumie albo sam dopilnujesz albo zatrudnisz kogoś kto się na tym zna. Bez tego to droga donikąd. Rachunki mogą zaboleć. Z czasem można dorzucić klimę z funkcją grzania i PV, Ewentualnie tania powietrzna PC.

2. dom około 150 m2 - powietrzna PC (ewent. tania gruntówka) lub prąd z COP = 1, ale przy izolacji i staranności wykonania Konrada, imrahila, MAGa i kllku innych osób. Do czystego prądu jw. można dodać PV lub klimę,

3. dom 200 m2 i więcej - powietrzna lub gruntowa PC, dołożenie PV wedle uznania i możliwości finansowych.

Wszystko inne to niebezpieczna lub uciążliwa dla środowiska rzeźba.

Do autora wątku: zmniejsz o 10m2 dom będziesz miał monetę na PC.

• Like 1

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak aby nieco ostudzić zapędy do ogrzewania elektrycznego...

Moja chałupa na ogrzewanie i cwu potrzebuje rocznie ok 12MW energii plus ok 3 MW na cele bytowe..

Ostatni sezon w którym praktycznie nie było zimy zamknie się w około 9MW na wszysko a mam na dachu ponad 5 kWp fotowoltaiki...

Tak więc jeszcze daleko mi do jakichś niskich rachunków za energię elektryczną a jak porównuję swój dom do innych to specjalnie nie odstaję pod względem izolacji itp...

Zaraz ktoś napisze że to wina chałupy bo to panie teraz to super okna i izolacje...

Spoko tyle że znam kilkadziesiąt domów z pompami ciepła które też nie są jakieś ostatnie pod względem izolacji, okien itp i mają rekuperację...

Najlepsze jest to że te wszystkie domy zużywają w przedziale 4-5,5 MWh rocznie na ogrzewanie wraz z ciepłą wodą co przy średnim COP4 ( wszystkie budynki z gruntowymi pompami ciepła i ogrzewanie podłogowe...) daje nam od 16-22MWh faktycznego zużycia energii przy ogrzewaniu samym prądem...

Dodajcie sobie do tego kilka MWh na cele bytowe i policzcie ile kosztowała by energia elektryczna gdyby były grzane np kablami grzewczymi...

Wiem jak wygląda komfort użytkowania domu ogrzewanego prądem a jak wygląda ten sam kofort przy pompie ciepła...

Kiedyś też byłem zwolennikiem ogrzewania elektrycznego ale przy bezpośrednim porównaniu z PC to jest bardziej jazda na krawędzi a nie komfort...

Po twoich postach widać że jesteś bardzo niezadowolony z ogrzewania elektrycznego i ogólnie rozgoryczony, bardzo współczuję. Ale poprawianie sobie samopoczucia wyśmiewając i hejtując innych nie poprawisz tej sytuacji a jedynie narazisz się na śmieszność. Mam tak na marginesie pytanie ile byś chciał płacić za prąd średnio miesięcznie ? Z jednej strony fantazjujesz o drogich rozwiązaniach wymagających kilkadziesiąt tysięcy jednorazowo, a z drugiej piszesz że zapłacenie za 9 MWH rocznie to jest dla ciebie drogo. To są wpisy niespójne i samozaprzeczajace się. Twoje zużycie nie jest jakieś za specjalnie wygórowane, no owszem może lubisz powyżej 24 st c , może mieszka kilka osób i korzystają z wanny i to jest normalne , Ile być chciał płacić rocznie za prąd żeby według cieie to było mało i ile na to warto wydać pieniędzy na dalsze inwestycje?

Jak Cię to interesuje to poszukaj moich postów. Tam też ilość kWh zużywanych przez cały dom, tak by po przełożeniu z lewej do prawej kieszeni, wyszło na jedno....

Po 10 latach doświadczenia z domem energooszczędnym grzanym prądem (przez większość czasu z COP = 1) i po obecnym sezonie z gruntową PC (w dużo większym domu) mogę napisać tyle:

1. dom około 100m2 - prąd z COP = 1 z jak najwyższą starannością budowy, szczególnie w zakresie doboru grubości izolacji, wentylacji, jak i wykonania. W sumie albo sam dopilnujesz albo zatrudnisz kogoś kto się na tym zna. Bez tego to droga donikąd. Rachunki mogą zaboleć. Z czasem można dorzucić klimę z funkcją grzania i PV, Ewentualnie tania powietrzna PC.

2. dom około 150 m2 - powietrzna PC (ewent. tania gruntówka) lub prąd z COP = 1, ale przy izolacji i staranności wykonania Konrada, imrahila, MAGa i kllku innych osób. Do czystego prądu jw. można dodać PV lub klimę,

3. dom 200 m2 i więcej - powietrzna lub gruntowa PC, dołożenie PV wedle uznania i możliwości finansowych.

Wszystko inne to niebezpieczna lub uciążliwa dla środowiska rzeźba.

Do autora wątku: zmniejsz o 10m2 dom będziesz miał monetę na PC.

Pełna zgoda mam wariant nr 1 i robię dokładnie jak napisałeś prorok czy co :jawdrop:

Czyli najlepszym rozwiązaniem czytając wasze komentarze to pompa ciepła, do tego panele i cały dom w ogrzewaniu podłogowym. Jeśli chodzi o sypialnie to tez dać płytki i na to dywan? Czy po prostu iść w jakieś panele

ja co prawda nie mam ale widziałem panele na podłogówce i jest ok , podłoga o temperaturze roboczej 22-25 stopni jest niezimna niż raczej ciepła. możesz jeszcze dać ogrzewanie ścienne też się fajnie sprawuje na ścianach zewnętrznych zwłaszcza działa w tym samym zakresie temperatur co podłogówka nie trzeba żadnych redukcji teperatury.

Płacę za cwu około 12 złotych miesięcznie jest to tak mało że nie jestem pojebany zeby cokolwiek mierzyć , zmierzyłem zużycie prądu w grudniu przez kilka dni jak było najzimniej ile kwh idzie 1,7, kiedyś bojler pobierał 11 kwh na dobę 100 litrowy, pc jest 300 litrowa. scop dla tej PC jest 4 i to jest prawda sądząc po zużyciu.

I tu jest problem...

Nie mierzysz a wiesz...

Przydał by się jakiś ciepłomierz aby coś wiarygodnego napisać...

Wiesz moja matka zużywa do grzania wody bojlerem elektrycznym 1,5 kWh na dobę więc jest jeszcze lepsza od ciebie...

Nie spotkałem z zadnymi danymi technicznymi producenta które pokazują ze SCOP sezonowej pompy ciepła do CWU wynosi co najmniej 3. W przypadku pomp całorocznych (rzadziej spotykanych, ale i drozszych) do cwu taki SCOP jest mozliwy.

ja co prawda nie mam ale widziałem panele na podłogówce i jest ok , podłoga o temperaturze roboczej 22-25 stopni jest niezimna niż raczej ciepła. możesz jeszcze dać ogrzewanie ścienne też się fajnie sprawuje na ścianach zewnętrznych zwłaszcza działa w tym samym zakresie temperatur co podłogówka nie trzeba żadnych redukcji teperatury.

O ...

Widzę że jeszcze ogrzewanie ścienne się pojawiło...

Zostały jeszcze promienniki podczerwieni...

I tu jest problem...

Nie mierzysz a wiesz...

Przydał by się jakiś ciepłomierz aby coś wiarygodnego napisać...

Wiesz moja matka zużywa do grzania wody bojlerem elektrycznym 1,5 kWh na dobę więc jest jeszcze lepsza od ciebie...

Moja też ale starsi ludzie tak mają jak pewno tak też niedługo skończę :lol2:, Pomiary mają sens jeżeli zużycie i koszty są bardzo duże i ci nie odpowiadają, Widzę ogromne obniżenie zużycia prądu po monażu PC ok 2 mwh rocznie. Płaciłem ok 330 zł miesięcznie za prąd na wszelkie cele , za utrzymanie całego domu 473 bez interneru , czy to według ciebie jest drogo? Po montażu PV i klimy ten średnio miesięczny koszt spadnie do ok 270 zł na miesiac czy to jest drogo w porównaniu z najniższa krajową czy wydatkami na jedzenie lub utrzymanie samochodu. Ja jestem ekonomistą patrzę od strony finansowej nie mam fanu z morzenia kiludżuli,

Po twoich postach widać że jesteś bardzo niezadowolony z ogrzewania elektrycznego i ogólnie rozgoryczony, bardzo współczuję. Ale poprawianie sobie samopoczucia wyśmiewając i hejtując innych nie poprawisz tej sytuacji a jedynie narazisz się na śmieszność. Mam tak na marginesie pytanie ile byś chciał płacić za prąd średnio miesięcznie ? Z jednej strony fantazjujesz o drogich rozwiązaniach wymagających kilkadziesiąt tysięcy jednorazowo, a z drugiej piszesz że zapłacenie za 9 MWH rocznie to jest dla ciebie drogo. To są wpisy niespójne i samozaprzeczajace się. Twoje zużycie nie jest jakieś za specjalnie wygórowane, no owszem może lubisz powyżej 24 st c , może mieszka kilka osób i korzystają z wanny i to jest normalne , Ile być chciał płacić rocznie za prąd żeby według cieie to było mało i ile na to warto wydać pieniędzy na dalsze inwestycje?

No tak faktycznie źle piszę bo powinienem namawiać na ogrzewanie elektryczne bo przecież takie mam i na pewno jestem bardzo zadowolony a że w późniejszym czasie wyjdzie komuś znacznie większe zużycie energii niż mu tak zachwalałem to wzruszę ramionami bo to przecież nie ma płacę jego rachunki...

Widzę że jednak usilnie starasz się znaleźć kolejnego frajera na wpakowanie się w ogrzewanie elektryczne...

Pytanie brzmi.. PO CO...???

O ...

Widzę że jeszcze ogrzewanie ścienne się pojawiło...

Zostały jeszcze promienniki podczerwieni...

To są gotowe maty z plastiku z cienkimi rurkami jedna z forumowiczek ma i to działa. nie mam przekonania do tej podczerwieni w serwisie samochodowym w Jankach to mieli, grzało jak cholera za mocno.

No tak faktycznie źle piszę bo powinienem namawiać na ogrzewanie elektryczne bo przecież takie mam i na pewno jestem bardzo zadowolony a że w późniejszym czasie wyjdzie komuś znacznie większe zużycie energii niż mu tak zachwalałem to wzruszę ramionami bo to przecież nie ma płacę jego rachunki...

Widzę że jednak usilnie starasz się znaleźć kolejnego frajera na wpakowanie się w ogrzewanie elektryczne...

Pytanie brzmi.. PO CO...???

Ja pytam się jaki jest dla ciebie idealny system ogrzewania, ale piszesz że nie elektryczny i to rozumiem i mam pytanie jakie są dla ciebie akceptowalne całkowite koszty ogrzewania miesięczne /roczne?

Płacę za cwu około 12 złotych miesięcznie jest to tak mało że nie jestem pojebany zeby cokolwiek mierzyć , zmierzyłem zużycie prądu w grudniu przez kilka dni jak było najzimniej ile kwh idzie 1,7, kiedyś bojler pobierał 11 kwh na dobę 100 litrowy, pc jest 300 litrowa. scop dla tej PC jest 4 i to jest prawda sądząc po zużyciu.

Niejaki Tomasz Brzeczkowski udowadniał swego czasu ze PC PP które on sprzedaje mają COP = 6 przy -36 oC

Niejaki Tomasz Brzeczkowski udowadniał swego czasu ze PC PP które on sprzedaje mają COP = 6 przy -36 oC

A daj spokój tak mnie on intrygował ze skręciłem kiedyś na Bartycką żeby obejrzeć go na żywo i udawałem potencjalnego klienta, myślałem że się posikam ze śmiechu, never again :lol2:, Mam PC która była z programu OZE ja jej nie wybierałem firmy austriaemail , wiem że to dziwnie brzmi i kosztuje też nie licho ja za sama pc płaciłem 2400 więc to na prawdę się finansowo spięło. Nie wiem jaki jest cop max , ale scop to 4 dla temperatury powietrza zasilającego od -7 do +30. Moja PC pobiera powietrze z nieogrzewanego garażu ale ma od bardzo dużą kubaturę powyżej 100m3 to jest dobudówka ze skośnym daszkiem na pc jest wyświetlana temperatura powietrza wlotowego i z moich obserwacji początkowych wynika ze przy +28 to pc pracuje 1,5 h w dzień i z 1 h w nocy, natomiast w skrajnie niskiej jak dotychczas temperaturze 0 st C to już było w dzień 2h plus 6h w nocy. Tylko ze silnik ma moc 440 W a pracuje na początku z moca 330 potem 400W czyli to nie sa maksymalne obroty.

A daj spokój tak mnie on intrygował ze skręciłem kiedyś na Bartycką żeby obejrzeć go na żywo i udawałem potencjalnego klienta, myślałem że się posikam ze śmiechu, never again :lol2:, Mam PC która była z programu OZE ja jej nie wybierałem firmy austriaemail , wiem że to dziwnie brzmi i kosztuje też nie licho ja za sama pc płaciłem 2400 więc to na prawdę się finansowo spięło. Nie wiem jaki jest cop max , ale scop to 4 dla temperatury powietrza zasilającego od -7 do +30. Moja PC pobiera powietrze z nieogrzewanego garażu ale ma od bardzo dużą kubaturę powyżej 100m3 to jest dobudówka ze skośnym daszkiem na pc jest wyświetlana temperatura powietrza wlotowego i z moich obserwacji początkowych wynika ze przy +28 to pc pracuje 1,5 h w dzień i z 1 h w nocy, natomiast w skrajnie niskiej jak dotychczas temperaturze 0 st C to już było w dzień 2h plus 6h w nocy. Tylko ze silnik ma moc 440 W a pracuje na początku z moca 330 potem 400W czyli to nie sa maksymalne obroty.

Ok, teraz rozumiem skąd takie COPy ktorych nie przewidział nawet producent, prawie tak samo jak u TB. Powietrze zaciagane, a to z ciepłego domu, a to z garazu. Jakos nikt sie nie chce pochwalic osiagami przy podłaczeniu pompy tradycyjnym/typowym, czyli powietrze jest pobierane z zewnatrz.

Edytowane przez asolt

Ok, teraz rozumiem skąd takie COPy ktorych nie przewidział nawet producent, prawie tak samo jak u TB. Powietrze zaciagane, a to z ciepłego domu, a to z garazu. Jakos nikt sie nie pochwalic osiagami przy podłaczeniu pompy tradycyjnym/typowym, czyli powietrze jest pobierane z zewnatrz.

Mam garaż ogrzewany naturalnie tzn fundament jest ocieplony na 1,5 metra po obwodzie ale sama podłoga na szczęście nie , bo ziemia przecież nie jest zimna sama w sobie tylko zamarza od powierzchni wgłąb. Gdybym się uparł na ocieplenie podłogi to by była głupota.

Mój Dimplex chodził bezobsługowo i bezproblemowo przez 10 lat, teraz cieszy nabywcę mojego domu i chodzi nadal.

Naprawdę nie kontrolowałeś ani nie wymieniałeś anody?

Powietrze pobierałem z domu wywalałem do garażu (o wadach tego rozwiązania również pisałem = zwiększenie zapotrzebowania na ciepło w domu).

Przerzucenie kosztów z rubryki "CWU" na "CO" to grzanie z COP CO + pobór prądu przez PC do CWU.

Ja pytam się jaki jest dla ciebie idealny system ogrzewania, ale piszesz że nie elektryczny i to rozumiem i mam pytanie jakie są dla ciebie akceptowalne całkowite koszty ogrzewania miesięczne /roczne?

Nie ma idealnych systemów grzewczych ale wodne ogrzewanie podłogowe jest na tyle blisko że powinno zaspokoić potrzeby większości nawet dość wybrednych osobników a co podłączymy do tej podłogówki zależy od wielu czynników...

Co do kosztów eksploatacji budynku to jest raczej pytanie do autora tego wątku i na ile ma twardą doopę...

Mam garaż ogrzewany naturalnie tzn fundament jest ocieplony na 1,5 metra po obwodzie ale sama podłoga na szczęście nie , bo ziemia przecież nie jest zimna sama w sobie tylko zamarza od powierzchni wgłąb. Gdybym się uparł na ocieplenie podłogi to by była głupota.

I to jest właśnie ogrzewanie elektryczne...

Garaż w bryle ale nie ogrzewany ...

Połowa pomieszczeń ustawiona na 16* i czekanie na słońce aż nagrzeje do 21* ...

Reszta domu ustawiona na określone godziny a i tak temperatura ledwo dobija do tej ustawionej na styk...

A później rozpisywanie się jakie to ogrzewanie elektryczne jest super i jakie tanie w eksploatacji...

I to jest właśnie ogrzewanie elektryczne...

Garaż w bryle ale nie ogrzewany ...

Połowa pomieszczeń ustawiona na 16* i czekanie na słońce aż nagrzeje do 21* ...

Reszta domu ustawiona na określone godziny a i tak temperatura ledwo dobija do tej ustawionej na styk...

A później rozpisywanie się jakie to ogrzewanie elektryczne jest super i jakie tanie w eksploatacji...

Bardzo Ci współczuję tak złych doświadczeń z ogrzewaniem elektrycznym zwłaszcza tych 16 st, 21 jest OK