Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drzewo do ogrodu żwirowego?

Recommended Posts

Mam kawałek miejsca na działce, gdzie planuję zrobić dwa ogrody żwirowe (może korowe?). Będą to oddalone od siebie kwadraty 1,5x1,5m ograniczone krawężnikiem ulokowane od wschodu domu, osłonięte ścianą domu od wiatru. Chciałbym posadzić tam drzewa.Zastanawiam się jakie? Doradzicie coś?

Z góry dzięki.

O liściach nie pomyślałem. Możesz podać jakieś przykłady rośłin do stylu japońskiego i śródziemnomorskiego?

Chciałem, żeby to było coś kwitnącego, ale takie rośliny mają małe liście. Więc chyba nie do ogrodu żwirowego.

Czy można liście usuwać odkurzaczem ogrodowym tak żeby nie usunąć kamyczków?

Edytowane przez ezg2014

Do śródziemnomorskiego najlepszy jest oliwnik (to krzew, ale można wyprowadzić w formie jednopniowej na małe drzewko) lub grusza wierzbolistna - bo przypominają oliwki.

Poza tym tamaryszek (też można wyprowadzić jako drzewko), mydleniec, sumak - podaję niewysokie rośliny, bo i rabata maleńka.

Natomiast do japońskiego to klony orientalne, styraki, styrakowce, dereń kousa,

Poza tym w obu wersjach sosny, tylko z inaczej ukształtowaną koroną (parasol w śródziemnomorskim i powyginana forma w japońskim).

Niestety, liście się niekiedy przyklejają do kamyków i trudno się je usuwa. Nawet odkurzacz miewa problemy.

Chociaż u siebie mam żwir a w pobliżu klony palmowe i liście suchą zimą po prostu wywiało.

W prawdziwych ogrodach japońskich żwir jest wodą, więc nie sadzi się drzew w nim, tylko na wysepkach z mchu czy innych roślin leśnych.

Natomiast na rabatach śródziemnomorskich żwir jest póki nie przykryją go rośliny okrywowe. A tak to ze żwiru są ścieżki, które się grabi.