Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieszanie TV 65 cali na ścianie z pustaka i zabudowanie G-K

damiann93

Recommended Posts

Witam chciałbym powiesić u siebie na ścianie TV 65 cali około 27 kg wraz z uchwytem wychodzi około 30 kg. Ściana wykonana z pustaka ceramicznego na nią nałożony tynk cienkowarstwowy a na tym zabudowa z płyty g-k. Pomiędzy ścianą a płytą jest około 5 cm pustej przestrzeni. Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego tak właśnie to zostało zrobione robił to mój wykonawca a nie ja.

Myślałem żeby telewizor zamontować na wkrętach rozporowych do pustaków 150 mm i zastosować ich 6 do montażu uchwytu.

Proszę o poradę czy takie mocowanie jest wystarczające i bezpieczne dla takiej wagi czy zastosować jakieś inne wkręty w tym przypadku ?

Poniżej zdjęcie miejsca gdzie chcę wieszać TV

IMG_0745 (1).jpg

No ale do czego dociśniesz blachę wieszaka, do kartonu nad pustką? Przecież to będzie pracowało... W miejscu mocowania wytnij płyte GK i zamontuj belkę drewnianą. Do tego Wieszak. Zawsze możesz zapytać wykonawce jak masz zamontować w ej ścianie TV.

Pytałem wykonawce jak mam zamontować TV i powiedział właśnie żeby dłuższe śruby dać tak żeby weszły do ściany z pustaka i będzie git ale rozumiem twoim zdaniem to nie wystarczy.

Jeżeli chodzi o tą belkę drewnianą to do czego miałbym ją przymocować do ściany z pustaka czy do karton gipsu ?

Edytowane przez damiann93