kopa60 07.05.2020 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 (edytowane) Mam drogę 300m x 3m, podłoże glina, obecnie droge wykorytowałem ale dość płytko (był spadek 45st więc z jednej strony uformowałem nasyp, z drugiej skarpę), w ziemi zostało trochę trawy ale jest to uboga gleba bez grubej warstwy typowego humusu. Pierwotnie planowałem wywalcowanie, położenie maty i sukcesywne nawożenie gruzu ale koparkowy rzucił pomysłem, że może by wykonać stabilizację cementem i tylko na wierzch nasypac 10cm jakiegoś drobnego kamienia, droga ma być w 99% pod ruch samochodu osobowego. Czy jest ktoś doświadczony z tym tematem, czy ma szanse się to sprawdzić (glebogryzarka która przez to by teoretycznie przejechała rozzwaliłaby niewielką ilość pozostałej trawy na 25cm w głąb), sprawdza się ten sposób z gliną?Gruz betonowy u mnie do tanich nie należy 70zł za m3 + transport, poza tym sporo roboty z rozkładaniem maty, walcowaniem itp sami wiecie, może to byłaby dobra alternatywa? Edytowane 7 Maja 2020 przez kopa60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.05.2020 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 To nie jest zła alternatywa. Ale ile chcesz mieć "kamienia"? Pasuje dać przynajmniej te 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopa60 07.05.2020 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 (edytowane) 25cm gruzu + coś na wierzch z 5cm. a na spód geowłokninę polipropylenową, ewentualnie właśnie ta alternatywa zageszczenie cementem + 5cm kamyka drobnego. Własnie się zastanawiam coraz mocniej, firma wstępnie mi wyceniła 25000zł taką usługę (ze wszystkim, walcowaniem, cementem, podlewaniem, wyrównaniem itp) i nic by mnie nie obchodziło, patrząc po cenach gruzu pewnie podobnie by wyszło... Edytowane 7 Maja 2020 przez kopa60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.05.2020 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Aha, 5cm kamyka to lipa, ale na jakieś oszczędności musisz iść. Dobre rozwiązanie to cement + 30cm gruzu i kamienia, ewentualnie żwiru, bo chyba taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopa60 07.05.2020 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 (edytowane) No tak, ale i z cementem i z gruzem to mi się zrobi od razu 50tys, a jakbym się zmieścił w 30tys (plus poprawki ewentualnie w następnych latach) to byłoby ekstra;), jednym słowem pytanie jest o to jak najlepiej wydać te 30tys.Bo w tej technologii też wielkim plusem wydaje mi się to, że odpada układanie maty i koordynacja dwóch ekip (jednej przywożącej, drugiej rozgarniającej), tylko można by kamień sypać od końca i tylko koparką na końcu finalnie rozgarnąć... może by się nie rozjeździło od razu. Edytowane 7 Maja 2020 przez kopa60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.05.2020 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Ja robiłem jakieś 180m2 i wyszło mi niestety kilkanaście tys. zł. Ale dawałem geowłókninę, tłuczeń i kliniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopa60 07.05.2020 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 180m2 czy 180m? Ja mam jakieś 750m2, jak kilkanaście dałeś za 180m2 to sporo... Od innej firmy dostałem ofertę 6000zl, ale cement sam musiałbym kupic, jakieś 30ton, nawet nie wiem gdzie się zamawia takie ilości, nie chce mi się wierzyć że w Rzeszowie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.05.2020 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 180m2, ale ja nie dawałem gruzu, tylko tłuczeń i kliniec, stąd koszt dużo wyższy i oczywiście uwzględnia materiał + robociznę. Ale gdybym miał robić 750m2 to musiałbym iść na kompromis i zrobić to gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts