Zel211 09.05.2020 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Witam.Mam do wymiany ponad 1.5m gruntu pod płytę. Zastanawiam się czy mogę wymienić to na sam piasek czy powinienem dać warstwę grubszego kruszywa. Nie wiem też czy dać geowłóknine.Może doradzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.05.2020 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 To zastanów się, czy nie zrobić sobie piwnicy na płycie? Czemu aż 150cm do wymiany? Co to za grunt,a co jest poniżej tych 150cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zel211 09.05.2020 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Nasypana ziemia ze spadkiem 80cm do 140cm + w tym głębszym miejscu trzeba wykopać jeszcze 1m słabych gruntów (mady) na jakieś 1/3 powierzchni z całości. Dlatego średnio 1.5m. Są jeszcze niewielkie sączenia wody. Piwnica odpada. Płyta ma być na 25cm xps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zel211 09.05.2020 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Poniżej piaski, na które zastanawiam się czy nie dać geowłóknine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 09.05.2020 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Dlaczego Ty się nad tym zastanawiasz, a nie projektant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Axkazan 09.05.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Witam, podepne się bo mam podobną sytuację. Wierzchnia warstwa gleby i namułów o miąższości 1.5 metra. Zaleca się usunięcie wierzchniej warstwy i zastąpienie zagęszczona podsypka piaskowa o kontrolowanym zagęszczeniu. Nie mam jeszcze wybranego projektu domu ale na pewno będzie to max 100m² zabudowy, parterówka na płycie fundamentowej. Rozumiem, że trzeba wymienić 150m³ gleby, na to płyta i powinno być ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zel211 09.05.2020 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 U mnie wymiana wyjdzie około 10 tys. Chyba że dam warstwę grubego kruszywa zaraz po geowłókninie. Wtedy trochę więcej. Płyta 90m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zel211 09.05.2020 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 W projekcie płyty jest napisane wymiana gruntu min. 1,5m poza obrysem budynku. Ale mam wrażenie, że chyba nawet nie oglądali badań geotechnicznych, które im wysłałem, bo każą wymienić tylko to co nasypalem plus warstwę humusu. W badaniu geotechnik zaznaczył, że należy wymienić też metrową warstwę gruntu słabo nośnego, zalegającą pod warstwą humusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 09.05.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Axkazan, wymieniasz minimum metr poza obrys fundamentu czyli jakieś 150m2 x 1,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.05.2020 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 W projekcie płyty jest napisane wymiana gruntu min. 1,5m poza obrysem budynku. Ale mam wrażenie, że chyba nawet nie oglądali badań geotechnicznych, które im wysłałem, bo każą wymienić tylko to co nasypalem plus warstwę humusu. W badaniu geotechnik zaznaczył, że należy wymienić też metrową warstwę gruntu słabo nośnego, zalegającą pod warstwą humusu. Geotechnik tylko sugeruje a nie nakazuje. Decyzje podejmuje konstruktor. Grunt słabo-nośny 1 -1,5 pod płytą i pod wymienionym gruntem często może już pozostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts