Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w bloku z ogrzewaniem gazowym (własna kotłownia). Czy warto?

Recommended Posts

Cześć,

planuję zakup nowego mieszkania we Wrocławiu (odbiór dopiero w 2022 r.). Okazuje się, że na osiedla nie można podpiąć pod ogrzewanie miejskie. W związku z tym w każdym budynku mieszkalnym będzie znajdowała się kotłownia (ogrzewanie gazowe). Do tej pory zawsze korzystałem z ogrzewania miejskiego. Nie ma żadnego doświadczenia z gazem i ma trochę obaw. Czy ktoś może pomóc mi je rozwiać?

1. Jak się ma ogrzewanie gazowe do miejskiego jeżeli chodzi o cenę grzania (mieszkanie na parterze, około 85 metrów)?

2. Czy samo ogrzewanie gazowe wiąże się z jakimś dodatkowym (dużymi) kosztami? Mam tutaj na myśli inne koszty, niż koszt samego grzania (np. wymiana pieców itp. - co może wpływać na koszty całej wspólnoty, czyli wysokość czynszu)?

3. Czy to, że w budynku będzie kotłownia może w jakiś negatywny sposób wpływać na komfort mieszkania (gdzieś czytałem, że z kotłowni dochodzą jakieś hałasy)?

Inne wskazówki/opinie odnośnie ogrzewania gazowego mile widziane :).

będzie prawdopodobnie tańsze.

A reszta to wyolbrzymione problemy.

Będzie coroczny koszt przeglądu pieca - pewnie ze 300-500 zł. I pewnie potrzebny ktoś, kto włączy i wyłączy CO (najlepiej przy okazji przeglądu serwisant)

Piec może pracować kilkanaście lat.

Hałas od sąsiada będzie bardziej uciążliwe.

Edytowane przez Elfir