fabinix 11.05.2020 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Witam.Od dłuższego czasu myślę nad konstrukcją dachu. Na pewno będą to wiązary. Co wyjdzie taniej w budowie?Dach koperta czy dach dwuspadowy? Dom to metraż około 130 m + garaż (okolice Poznania). Chodzi mi tutaj o cenę, co będzie tańsze w budowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.05.2020 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 dwuspad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabinix 11.05.2020 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 po czym tak można wnioskować? Cenowo to są duże różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.05.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 po czym tak można wnioskować? Cenowo to są duże różnice? Narysuj dwa domy jedne z dwu spadem drugi o takich samych wymiarach z kopertą wyceń dźwigary, pokrycie zobaczysz różnice. Inaczej się projektuje koperty w dźwigarach inaczej dwuspady, do koperty masz więcej gąsiorów, obróbek kalenicy itd...często większy odpad pokrycia. Dwuspad to jeden rodzaj dźwigara koperta to kilkanaście rodzai itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bociankrasna 11.05.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Ogólnie 2 spad ale wszystko zależy od projektu. Szukaj jak najprostszych konstrukcji zaczynając już od fundamentów, murów, stropu na dachu kończąc. Czasem spotykam ludzi co małe domy budują i płaczą że drogo, a sami wybrali skomplikowane rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.05.2020 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2020 Witam. Od dłuższego czasu myślę nad konstrukcją dachu. Na pewno będą to wiązary. Co wyjdzie taniej w budowie? Dach koperta czy dach dwuspadowy? Dom to metraż około 130 m + garaż (okolice Poznania). Chodzi mi tutaj o cenę, co będzie tańsze w budowie. Sam dach dwuspadowy wyjdzie zazwyczaj taniej - ale jak doliczysz koszt ścian szczytowych (w tym ocieplenia i tynku) - to szybciej dwuspadowy wyjdzie drożej niż koperta. Przy wiązarach jest szansa, że dwuspadowy jednak wyjdzie w sumie taniej. O ile uda się tłuc te same kształtki wiązarów. Dopytaj producenta wiązarów, czy jest to w stanie oszacować bez robienia projektu. Zależy też od odpadów przy kryciu - przy kopertowym generalnie więcej. Ale przy dachówkach niewiele więcej za to gąsiory są zazwyczaj tańsze od dachówki krańcowej... No i znowu zależy od konkretnego producenta czy nawet modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 12.05.2020 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 w przyszłości, gdybyś chciał fotowoltaikę, to na dwuspadowym łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts