heteranthera 12.05.2020 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Hej, W grudniu było podpisanie aktu notarialnego na zakup działki w gminie X, poszedłem potem do gminy, zgłosiłem fakt zakupu, złożyłem tak jakieś formularze, jakiś pit tam był aby mnie opodatkowywać a nie poprzedniego właściciela, potem przyszedł z sądu wypis z ksiąg, że jestem już faktycznie właścicielem, teraz przyszła decyzja o zapłacie pierwszego podatku. Pytanka: - w piśmie jest nr konta ale nie ma co dać w tytule, to może być zwykły przelew krajowya w tytule np numer decyzji i numer działki dać? - w piśmie jest: Osoby fizyczne są ustawowo zobowiązane złożyć właściwemu organowi podatkowemu informację o nieruchomościach i obiektach budowlanych, gruntach i lasach, sporządzoną na formularzach wg ustalonego wzoru w terminie 14 dni od dnia zaistnienia okoliczności uzasadniających powstanie albo wygaśnięcie obowiązku podatkowego w zakresie podatku od nieruchomości, podatku rolnego lub podatku leśnego. Jak interpretowac ten zapis? Gdzieś jeszcze ten zakup działki oprócz urzędu gminy X powinienem zgłaszać? Dodam, że mieszkam w miejscowości obok i nic w swoim urzędzie skarbowym nie zgłaszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 12.05.2020 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Ja zglaszalem tylko w gminie, aczkolwiek ja płaciłem tylko VAT (zakup od firmy), a nie PCC.W tytule przelewu wpisałem ostatnio "podatek rolny 2020, " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.05.2020 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2020 Podatek za ...., gmina...., obręb...., nr działki. Ostatnie trzy pozycje masz na wypisie w KW lub EGiB (tu będzie stary własciciel, ale obręb i nr działki bez zmian). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts