frobek 13.05.2020 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Cześć, Czy znacie jakieś pompy ciepła (monoblok) na czynnik R290 (propan) o mocy 10-20kW w rozsądnych cenach? Szukałem, ale ceny rzędu 45000 mnie odstraszają. Temat trochę hipotetyczny - na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.05.2020 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Takie pompy dopiero raczkują.Choć mówi się, że jest to jedna z najlepszych alternaty dla urządzeń z f-gazami.Jakiś czas temu w DE pochwalili się na targach urządzeniem 8 kW przeznaczonym do domów.Nie wiem na jakim etapie jest rozwój produktu:https://globenergia.pl/pompa-ciepla-z-minimalna-iloscia-propanu-poszukiwani-partnerzy-do-wdrozenia-technologii/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 15.05.2020 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Na propanie robi pompy ciepła firma KOŁTON ale jak narazie tylko 12, 15,18 kw podobno w testach mają 5-ki oraz jak dobrze pamiętam 9-ki , wg ich testów do minus 7 parametry takie same jak topowych pomp ale już przy temp dużych mrozów te Polskie mają zdecydowanie lepsze parametry , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.05.2020 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) Propan to najlepszy z czynników do układów sprężarkowych - parametry pracy znacznie lepsze od f-gazów.Jego jedyną wadą jest palność i wybuchowość przy odpowiednim stężeniu w powietrzu i zamkniętym pomieszczeniu.Dlatego konstruują pompy o minimalnych napełnianiach, tak by potencjalne rozszczelnienie nie doprowadziło do wybuchu.KOŁTON robi monobloki, do postawienia w ogrodzie.Potencjalne ognisko w ogrodzie nie jest dla domu niebezpieczne.Moce robią duże, bo przy takich wydajnościach częściowa utrata sprawności - dodatkowy obieg (pompa) wymiennik i glikol - nie ma znaczącego udziału w całości sprawności układu.W przypadku pomp małej mocy 5 - 8 kW, gdzie walka jest o sprawność w okresach przejściowych, już tak kolorowo nie jest. Edytowane 15 Maja 2020 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 15.05.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 No i co to za problem że monoblok ? trochę glikolu i po sprawie .ale za to mamy towar w rozsądnej cenie ... wiem wiem firmy tego nie lubią bo mały zarobek ale tu chyba powinno chodzić o czyste powietrze a nie zarobki firm tak mi się wydaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.05.2020 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 No i co to za problem że monoblok ? trochę glikolu i po sprawie Trochę glikolu + sprzęgło? Czy dużo glikolu (w całym układzie)? I jedno i drugie powoduje że stwierdzenie "towar w rozsądnej cenie" staje się dyskusyjne. A jak puścisz glikol w wężownicę CWU to co się stanie, jak się rozszczelni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 15.05.2020 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Wg. mnie chodziło o trochę glikolu plus 2 wymiennik, taki split trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.05.2020 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 No i co to za problem że monoblok ? trochę glikolu i po sprawie .ale za to mamy towar w rozsądnej cenie ... wiem wiem firmy tego nie lubią bo mały zarobek ale tu chyba powinno chodzić o czyste powietrze a nie zarobki firm tak mi się wydaje . Trochę glikolu, wymiennik, kolejna pompa obiegowa. Wszystko to sprawia, że efektywność układu w porównaniu do jednostek f-gazowych wypada gorzej. A tak rynku się nie zwojuje, mając na uwadze "palność/wybuchowość" czynnika. Musi być rewolucja, by poszło to w produkcję masową i użytkownik miał w czym wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 16.05.2020 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Auta na gaz też wybuchają na codzień tak tak to oczywiste a pompka obiegowa to raptem kilka Watt no tragedia panie tragedia tu już lepiej dołożyć te skromne 10 czy 15 tysi byle instalator dobrze zarobił a to że zamiast 10-ciu zdecyduje się tylko jeden no cuż takie rzycie co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 16.05.2020 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Cześć, Czy znacie jakieś pompy ciepła (monoblok) na czynnik R290 (propan) o mocy 10-20kW w rozsądnych cenach? Szukałem, ale ceny rzędu 45000 mnie odstraszają. Temat trochę hipotetyczny - na razie No pewnie kuknij na firmę AUER. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts