Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC monoblok na R290 propan

frobek

Recommended Posts

Takie pompy dopiero raczkują.

Choć mówi się, że jest to jedna z najlepszych alternaty dla urządzeń z f-gazami.

Jakiś czas temu w DE pochwalili się na targach urządzeniem 8 kW przeznaczonym do domów.

Nie wiem na jakim etapie jest rozwój produktu:

https://globenergia.pl/pompa-ciepla-z-minimalna-iloscia-propanu-poszukiwani-partnerzy-do-wdrozenia-technologii/

Propan to najlepszy z czynników do układów sprężarkowych - parametry pracy znacznie lepsze od f-gazów.

Jego jedyną wadą jest palność i wybuchowość przy odpowiednim stężeniu w powietrzu i zamkniętym pomieszczeniu.

Dlatego konstruują pompy o minimalnych napełnianiach, tak by potencjalne rozszczelnienie nie doprowadziło do wybuchu.

KOŁTON robi monobloki, do postawienia w ogrodzie.

Potencjalne ognisko w ogrodzie nie jest dla domu niebezpieczne.

Moce robią duże, bo przy takich wydajnościach częściowa utrata sprawności - dodatkowy obieg (pompa) wymiennik i glikol - nie ma znaczącego udziału w całości sprawności układu.

W przypadku pomp małej mocy 5 - 8 kW, gdzie walka jest o sprawność w okresach przejściowych, już tak kolorowo nie jest.

Edytowane przez _John

No i co to za problem że monoblok ? trochę glikolu i po sprawie

Trochę glikolu + sprzęgło? Czy dużo glikolu (w całym układzie)? I jedno i drugie powoduje że stwierdzenie "towar w rozsądnej cenie" staje się dyskusyjne.

A jak puścisz glikol w wężownicę CWU to co się stanie, jak się rozszczelni?

No i co to za problem że monoblok ? trochę glikolu i po sprawie .ale za to mamy towar w rozsądnej cenie ... wiem wiem firmy tego nie lubią bo mały zarobek ale tu chyba powinno chodzić o czyste powietrze a nie zarobki firm tak mi się wydaje .

Trochę glikolu, wymiennik, kolejna pompa obiegowa.

Wszystko to sprawia, że efektywność układu w porównaniu do jednostek f-gazowych wypada gorzej.

A tak rynku się nie zwojuje, mając na uwadze "palność/wybuchowość" czynnika.

Musi być rewolucja, by poszło to w produkcję masową i użytkownik miał w czym wybierać.