Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stojąca bateria kuchenna - podłączenie sztywną rurką

mmarkii

Recommended Posts

Kupuje nową baterię do zlewozmywaka i tutaj mam pytanie - aktualnie mam baterię podłączoną rurkami na sztywno (a nie giętkimi wężykami w oplocie).

Ktoś z Was może wie czy jak odkręcę taką rurkę od zaworu, to mogę ją ponownie przykręcić, czy jest to jednorazówka (zakrętka samozaciskowa)?

BImNlrN.jpg

hr6avj4.jpg

v33rcJp.jpg

Widzę, że jest to mało popularne rozwiązanie (mimo że bezpieczniejsze) - jak to się montuje od strony zaworka?

A zapomniałem zawór ma na wyposażeniu elementy montażowo - zaciskowe - całość nazywa się :

ZAWÓR GRZYBKOWY DO BATERII 1/2X3/8 KĄTOWY Z ZACISKIEM

Pozdrawiam

ps w zastępstwie w miarę konieczności stosuje się giętki:

wężyk.jpg

Edytowane przez CityMatic
uzupełnienie o obrazek

Wielorazowe - od strony zaworu jest teflonowa uszczelka stożkowa którą ta nakrętka zaciska na chromowanej rurce i tym samym uszczelnia.

Dziękuję za odpowiedź.

Czyli jak będę miał już baterię i odkręcę te rurki, to będę mógł je ponownie bez problemu przykręcić? Całość była robiona 9 lat temu.

Chciałbym zrobić to na tych rurkach co są, ponieważ są już dogięte oraz jest problem z zakupem nowych (nigdzie nie ma ze sklepów gdzie pytałem). A kiedyś w rodzinie miałem przypadek pęknięcia (i zalania mieszkania) wężyka giętkiego i od tej pory wolę połączenie na sztywno.

Rozumiem, że najpierw muszę te giętkie rurki odkręcić normalnie od zaworu, później wykręcić z M10 w baterii i wkręcić do nowej baterii i na nowo później wkręcić w zawór?

Chciałbym zrobić to na tych rurkach co są, ponieważ są już dogięte oraz jest problem z zakupem nowych (nigdzie nie ma ze sklepów gdzie pytałem). A kiedyś w rodzinie miałem przypadek pęknięcia (i zalania mieszkania) wężyka giętkiego i od tej pory wolę połączenie na sztywno.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?351202-W%C4%99%C5%BCyki-do-wody-ze-stali-nierdzewnej-co-wybra%C4%87

Pękanie to częściej problem z ciśnieniem i pewniejszym rozwiązaniem jest reduktor, bo zabezpiecza nie tylko wężyki. Te Twoje chyba zżera korozja od środka?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?351202-W%C4%99%C5%BCyki-do-wody-ze-stali-nierdzewnej-co-wybra%C4%87

Pękanie to częściej problem z ciśnieniem i pewniejszym rozwiązaniem jest reduktor, bo zabezpiecza nie tylko wężyki. Te Twoje chyba zżera korozja od środka?

Te rurki do baterii są ok. Korozja przeżarła wylewkę baterii, leci taka stróżka wody jak przez dziurkę po szpilce:

sov1dBs.jpg

Bateria KFA Beryl. 8,5 roku eksploatacji.

Teraz zamówiłem KFA Onyks, niestety nie dojedzie przed weekendem :(