Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miałem kiedyś do czynienia z przepływowym elektrycznym podgrzewaczem wody i elektrycznym piecykiem. Oj droga impreza. Żadna inwestycja PV nie pokryje w pełni kosztów. Nie wierze w to.

Przepływowy ogrzewacz to nieporozumienie raczej do donku letniskowego natomiast grzejniki elektryczne mam od 16 lat i pod względem inwestytycyjnym i eksploatacyjnym nic tańszego nie ma po 15 latach tzreba wymienić kocioł liczyłem centralne plus gaz jeszcze by sie mi nie zwróciły . Grzejniki kosztowały 1500 zł masz coś tańszego? Za ogrzewanie płąciłem około 2,5 tys rocznie ile peletu czy innego ekogówna kupisz? Teraz mam PV więc będzie jeszcze taniej.

Miałem kiedyś do czynienia z przepływowym elektrycznym podgrzewaczem wody i elektrycznym piecykiem. Oj droga impreza. Żadna inwestycja PV nie pokryje w pełni kosztów. Nie wierze w to.

Głupich nie sieją....

Paliwo stałe w 2020 roku? Brawo autor.

Docieplić do energooszczędnego, >WT2021 , panele PV i ogrzewanie elektryczne płaszczyznowe. ew. pompa. Okna w sypialniach portfenetry. Ew w waszej sypialni dodatkowa portfenetra z wyjściem na taras. Grubsza ściana pomiędzy sypialnią a pokojem dziecka. np 12cm Silki.

• Like 1

Widzę, że dyskusja rozgorzała :D:stirthepot: Bardzo dobrze.

Im wiecej wątpliwości przez klepnięciem projektu tym lepiej:)

Podrzucone projekty bardzo fajne, do rozważenia.

Czy ktoś jest mi w stanie krótko odpowiedzieć czy pompa np powietrze-woda

jest porównywalna finansowo z kotłem np na ten nieszczesny pelet/ekogroszek?

Wliczając w to instalacje ?

(Tak, wiem, wiem ze są oddzielne wątki na ten temat- na pewno do nich dobrne)

(...)

Czy ktoś jest mi w stanie krótko odpowiedzieć czy pompa np powietrze-woda

jest porównywalna finansowo z kotłem np na ten nieszczesny pelet/ekogroszek?

(...)

Nie ma aż takiej różnicy zakładając, że kupujesz piec na ekogroszek z prawdziwego zdarzenia. # lata temu oglądałemtaki piec, który kosztował ponad 10-12tys zł. Z tego co pamietam, cena rośnie wraz z jego bezobsługowym użytkowaniem.. Np, czyszczenie raz na rok zamiast co miesiąc. Można też kupić pompę chińską, niewiadomego pochodzenia za połowę ceny...

Powiem Ci tak, sąsiad z pobliskiego nowego osiedla domów (2 3 lata powstało z 40-50 domów) jako jedyny ma pellet. Instalacje ma zepsutą, w kotłowni słodkawy smród. Ma ją małą wiec co jakies 2 -3 tyg jeździ po paliwo... masakra.

Odpada Ci brudne pomieszczenie, kominy, kominiarze, zabawa w palacza itd.

Ja za swoją pompę 8kw monoblock dałem 22 tys zł na czysto. W szafie jest wszystko, cała instalacja wraz ze zbiornikiem czeskim z nierdzewki, pompą obiegową, pompą wody, sterownikiem i wszyskim co potrzeba. Wygląda to jak lodówka. Od góry podłączasz wode, cwu, cyrkulacje i podłogówkę.

Dla mnie ok w tej cenie za komplet.

Inna sprawa to panele pv i kable. Za te 22 tys zł masz instalacje PV 4 - 4,5 kw z dotacją, kable w podłodze i zbiornik na CWU.

Trudny wybór.

Edytowane przez pandzik

Co do różnicy w cenie względem kotła na pelet a pompy to jak porównasz same urządzenie różnica w cenie jest spora ale rezygnacja z kotla oznacza możliwośc rezygnacji z komina to koljne tysiące w kieszeni, nie potrzeba pow do trzymanaia zapasu opału, nawet jak to poza domem to znowu coś zostanie w kieszeni. W nowym domu warto to rozważyć

Co do różnicy w cenie względem kotła na pelet a pompy to jak porównasz same urządzenie różnica w cenie jest spora ale rezygnacja z kotla oznacza możliwośc rezygnacji z komina to koljne tysiące w kieszeni, nie potrzeba pow do trzymanaia zapasu opału, nawet jak to poza domem to znowu coś zostanie w kieszeni. W nowym domu warto to rozważyć

A dlaczego budować centralne z wodą co ma na celu ogrzewanie wody w celu ogrzewania powietrza?

Ok ale większość pomp ciepła przynajmniej tak zwanych to pompy grzejące wodę

Ja rozumiem Twoje pytanie, napisilem dlaczego pisałem o grzaniu wody w CO. Bo było pytane o pompę. Grzanie wody nie niesie strat ciepła, może deko dłużej trwać tylko tyle, i chyba inwestycyjne jest droższe. Nie liczyłem tego nigdy. Grzanie kablami to też jest pomysł.

Ja rozumiem Twoje pytanie, napisilem dlaczego pisałem o grzaniu wody w CO. Bo było pytane o pompę. Grzanie wody nie niesie strat ciepła, może deko dłużej trwać tylko tyle, i chyba inwestycyjne jest droższe. Nie liczyłem tego nigdy. Grzanie kablami to też jest pomysł.

Ja grzeje prądem od 16 lat i w świadomości tzw większości nic się nie zmieniło w 2003 roku owce które mieszkają w bloku zarzucały mi że to takie drogie ja udawałem że tak jest bo nie miałem siły tłumaczyć i nie spotykało się to ze zrozumieniem a w duchu się śmiałem jak pomyślałem że takie osoby są bolcowane we wszystkie otwory płacąc za ogrzewanie defactko kilka razy więcej niż ja i nie mają na to wpływu.

Do zeszłego roku Pv były jednak drogie obecnie spowodowały lekkie przetasowanie w opłacalności systemów grzewczych bo można mieć taryfę g12w i średnią instalację do tego bojler grzejniki konwekcyjne i to finansowo ma się szansę zamknąć w 25 tys. Robienie buforów z grzałką czy grzanie kabla,i stropów to też już głupota co i po co akumulować skoro gorzej tym sterować.

Co do PC to jestem na tak dla domów już wybudowanych z układami wodnymi ale sprawnymi bo jeżeli to są rury grawitacyjne którymi można gonić myszy a anwet mae kotki i są w ścianach to nalezy wziąć diaks i opierdzielić to co wystaje a grzejniki oddać na zło razem z piecem i po dociepleniu inaczej pomyśleć o ogrzewaniu już bez wody.

Wrzucam wersję na bazie pierwotnego projektu, ale z dużymi zmianami.

Plan rozwiązuje mankament domu a'la Rodzinka.pl (z wejściem z sieni do salonu).

https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:7b175df5-7d39-4da1-8e41-30fc361cb7b2

Żeby obciąć koszty można zrezygnować z zadaszenia tarasu i z garażu (wtedy dach miałby 4 połcie).

Niestety jeśli robić WC to instalacja wodna i kanalizacyjna ma już większy rozstrzał. A wentylacja tego pomieszczenia wymaga dodatkowego komina lub mechaniki.

Im więcej takich "rozstrzałów" większą rację mają ludzie propagujący nowe technologie typu rekuperacja.

Wersja z "mikro" WC, ale podłączonym do wspólnego przewodu wentylacji kuchnia-kominek.

https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:1fa4f6c6-48fb-4f83-b70e-def7f6fbacdf

Edytowane przez DarekDawid

Wrzucam wersję na bazie pierwotnego projektu, ale z dużymi zmianami.

Plan rozwiązuje mankament domu a'la Rodzinka.pl (z wejściem z sieni do salonu).

https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:7b175df5-7d39-4da1-8e41-30fc361cb7b2

Żeby obciąć koszty można zrezygnować z zadaszenia tarasu i z garażu (wtedy dach miałby 4 połcie).

Niestety jeśli robić WC to instalacja wodna i kanalizacyjna ma już większy rozstrzał. A wentylacja tego pomieszczenia wymaga dodatkowego komina lub mechaniki.

Im więcej takich "rozstrzałów" większą rację mają ludzie propagujący nowe technologie typu rekuperacja.

Wersja z "mikro" WC, ale podłączonym do wspólnego przewodu wentylacji kuchnia-kominek.

https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:1fa4f6c6-48fb-4f83-b70e-def7f6fbacdf

Powiem Ci ze układ nie powala umieszczanie wc na środku domu w poblizu salonu jest mało komfortowe dla korzystającego i słuchaczy w salonie. Na czym polega ta rodzinka pl ? Ja nie oglądam tej audycji czy też filmu i nie wiem co to ma wspólnego z projektu domu.

Co do kotłowni to moze zrobić w niej mały pokój np gabinet. aż 26.7 m2 zmarnowane jest na kotłownę korytarz i sień nie wiem po co ponad 6m2. jakby policzyć po 3 tys/m2 to wyjdzie ponad 80 tys

Czemu tak się upierasz przy tym projekcie. Zerknij na ten https://www.extradom.pl/projekt-domu-plejada-WRH1024?gclid=EAIaIQobChMI1uO3yYe76QIVDOztCh3TpQ5zEAQYASABEgL01vD_BwE ma dokładnie to co twój ale umieszczone w fajny i przemyślany sposób . elewację możesz zmieić bo mnie też nie leży ale bryła domu jest również taka jak w wybranym przez Ciebie projekcie.

Edytowane przez gawel

Pisałem Rodzinka.pl to kiedy z sieni wychodzi się bezpośrednio na salon. Ja to tak nazywam. Chciałem tylko Pani Gospodyni Postu zasugerować na co warto zwrócić uwagę.

Owszem ten projekt z twojego linku jest ok. Trochę ten garaż tak nienaturalnie przyklejony. No i brak kotłowni. Ale co tam dobrze zaizolować budynek to się może jakoś przezimuje.

A jeśli chodzi o mój rysunek to WC można dać w kilku miejscach. Wszystko zależy gdzie jest komin, jak będzie wentylowany, czy w ogóle będzie kominek.

Ja nie wyobrażam sobie żeby długi korytarz 4 m miał tylko 120 cm szerokości. I nie chodzi mi że drogo wychodzi bo to 3000 za m2 (śmieszne to co pisze) ale tylko chodzi o komfort użytkowania. Chociaż te 15-30 cm więcej.

Jeśli kobieta chce wybrać to trzeba jej przedstawić cały wachlarz możliwości, a nie tylko projekty z pomieszczeniem gospodarczym gdzie będzie pompa ciepła. Jesteśmy na forum a nie w sklepie z nowymi technologiami.

Pisałem Rodzinka.pl to kiedy z sieni wychodzi się bezpośrednio na salon. Ja to tak nazywam. Chciałem tylko Pani Gospodyni Postu zasugerować na co warto zwrócić uwagę.

Owszem ten projekt z twojego linku jest ok. Trochę ten garaż tak nienaturalnie przyklejony. No i brak kotłowni. Ale co tam dobrze zaizolować budynek to się może jakoś przezimuje.

A jeśli chodzi o mój rysunek to WC można dać w kilku miejscach. Wszystko zależy gdzie jest komin, jak będzie wentylowany, czy w ogóle będzie kominek.

Ja nie wyobrażam sobie żeby długi korytarz 4 m miał tylko 120 cm szerokości. I nie chodzi mi że drogo wychodzi bo to 3000 za m2 (śmieszne to co pisze) ale tylko chodzi o komfort użytkowania. Chociaż te 15-30 cm więcej.

Jeśli kobieta chce wybrać to trzeba jej przedstawić cały wachlarz możliwości, a nie tylko projekty z pomieszczeniem gospodarczym gdzie będzie pompa ciepła. Jesteśmy na forum a nie w sklepie z nowymi technologiami.

Rozumiem, w projekcie plejada nie wchodzi się na wprost do salonu, natomiast wymagania energtyczne od 2021 roku sa tak wysrubowane że spokojnie można ogzrewać grzejnikami +bojler cwu+pv i to myslę na taki dom 25 ty za całość za to nie kupisz ani PC ani kotłowni z piecem i instalacją wodną tu wychodzi ok 40% tej ceny i co fajne masz ciepeko za darmo