mercucio1 14.05.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Witam, Zaczynam budowę domu parterowego ok 142m2 powierzchni użytkowej, który będzie ogrzewany systemem podłogowym poprzez piec gazowy kondensacyjny (jeszcze się nie zdecydowałem na markę) z wbudowanym regulatorem pogodowym. Moim końcowym celem jest możliwość sterowania każdej nitki ogrzewania podłogowego zdalnie za pomocą smartfona (awaryjnie na głównym sterowniku jak smartfony się rozładują - mało prawdopodobne w dzisiejszych czasach). Po zakupie odpowiedniej mocy pieca gazowego kondensacyjnego (jednofunkcyjny) z regulatorem pogodowym, zbiorikiem na wodę (ok 120l) i rozdzielnicy zaworowej, przyjdzie czas na automatyzację systemu podłogowego i tutaj wasza pomoc, wiedza i doświadczenie naprawdę się przydadzą. W związku z tym, że dopiero buduję mój dom to od pomieszczenia gospodarczego / kotłowni w którym będzie rozdzielnia z piecem gazowym, planuję rozciągnąć kable podtynkowo od Przewodowowego sterownika zaworów termostatycznych z dostępem do internetu (https://www.techsterowniki.pl/p/c-7-p) do każdego pokoju w którym zainstaluję Przewodowy czujnik pokojowy (Thttps://www.techsterowniki.pl/p/stt-2302-s). Oczywiście wspomniany sterownik będzie także podłączony do pieca gazowego, pompy podłogowej oraz do rozdzielni zaworowej (wszystko kablami), na której na powrotnym zaworze będzie założony Siłownik termoelektryczny STT (https://www.techsterowniki.pl/p/stt-2302-s) przeznaczony do automatycznego zamykania i otwierania zaworów zamontowanych na rozdzielaczach grzewczych. Żeby osiągnąć zamierzony efekt końcowy (czyli sterowanie przed smartfona) to dodatkowo do głównego sterownika musi zostać podłączony Moduł WiFi (https://www.techsterowniki.pl/p/wifi-rs). Opcjonalnie jeśli poza smartfonem chciałbym mieć alternatywne sterowanie to mogę zamontować Panel Kontrolny (https://www.techsterowniki.pl/p/m-7). Teraz kilka pytań: Czy w powyższym opisie o czymś zapomniałem/pominąłem co powinno zostać uwzględnione, żeby system działał bez zarzutu? W powyższym opisie użyłem przykładów tech sterowniki, jaką firmę polecacie żeby wszystko działało bez awaryjnie i było jak najtańsze? Czym się kierować podczas wyboru piec gazowy kondensacyjny vs system sterowania ? Kompatybilność to napewno, ale czy są też jakieś inne parametry na które powinienem zwrócić uwagę? Czy mając na każdej nitce siłowniki termoelektryczne które będą otwierać i zamykać każdy zawór osobno, to czy potrzebuję Moduł zaworu mieszającego (https://www.techsterowniki.pl/p/i-1m) czy jest on już zbędny przy tak rozbudowanym systemie sterowania? Jak znacie i polecacie jakieś konkretne piece gazowe, które świetnie sobie radzą z komunikacją z takim system automatyzacji i ogarnąc 142m2 powierzchni użytkowej to też będę bardzo wdzięczny za info. Dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 14.05.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Najlepsze sterowanie podłogówką to brak sterowania , bezwład jest tak duży że dyskwalifikuje ale to moje zdanie jak ktoś lubi i bardzo chce wydać szmal na nic to jego sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.05.2020 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Zapomniałeś o bezwładności podłogówki. To raz ustawiasz,, ewentualnie na rotametrach odrobinę podregulowujesz czy dostrajasz krzywą grzewczą i zapominasz. Jak otwarcie zaworu podniesie temperaturę powietrza o 0,1* po dwóch godzinach i temperatura dalej będzie rosła po dwóch godzinach od zamknięcia zaworu to jak tym chcesz sterować? Chcesz pykać na smarku - montuj grzejniki.Chcesz mieć komfort - zrób projekt podłogówki i zapomnij o sterowaniu zaworami ze smarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 14.05.2020 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Tak jak napisali przedmówcy, podaruj sobie sterowanie kazdą pętlą, przy bezwładności betonu nie ma to sensu.Jak masz potrzebę to zostaw sobie kable w ścianach, ja tak zrobiłem i po pierwszym sezonie wiem że nie będe montować pełnej automatyki.Ewentualnie wyciągnij sobie sterownik pokojowy do najzimniejszego pomieszczenia i zepnij to z pogodówką. W przypadku dużych wachań temperatury sterownik w domu to wykryje i albo podgrzeje albo się wyłączy. Ja od siebie z racji używania polecam Vaillanta 146/5-5 i do tego Multimatic VR700 Edytowane 14 Maja 2020 przez byq84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercucio1 14.05.2020 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Ale jak w takim razie wyregulować system żeby w sypialniach (strefa nocna) było chłodniej, a w strefie dziennej (salon/jadalnia/kuchnia) troche cieplej, a w nocy najlepiej żeby nie grzało wogóle w tej strefie dziennej? Przy braku sterowania, Piec w takim razie działa na zasadzie jednego czujnika, który powinienem umieścic w najchłodniejszym pomieszczeniu np korytarzu ? Czy w takim razie kupowanie pieca gazowego z regulatorem pogodowym też jest bezsensu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 14.05.2020 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Wystarczy raz wyregulować przepływy i zapomnieć.Ale nie da się zmieniać temperatury w ciągu dnia przy podłogówce. Ale po co? Nic nie zaoszczędzisz, skomplikujesz układ.Czujnik pogodowy jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.05.2020 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Ale jak w takim razie wyregulować system żeby w sypialniach (strefa nocna) było chłodniej, a w strefie dziennej (salon/jadalnia/kuchnia) troche cieplej, a w nocy najlepiej żeby nie grzało wogóle w tej strefie dziennej? Od tego jest projekt podłogówki, żeby zgrać rozstaw rur i przepływ z obciążeniem cieplnym w danym pomieszczeniu (obciążenie zależy między innymi od temperatury wewnątrz pomieszczenia). Co za różnica, kiedy grzeje jak w największe mrozy bez żadnego grzania temperatura we współcześnie ocieplonym domu spadnie z 1* w ciągu doby? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?342067-FLIRtuj%C4%99&p=7898381&viewfull=1#post7898381 Regulator pogodowy jest potrzebny do tego, żeby inną temperaturę wody kocioł wypuszczał przy +5 a inną przy -15* za oknem - czyli żeby dostosował moc do potrzeb. A odpowiednim podziałem tej mocy zajmuje się przepływ pospołu z rozstawem rurek (różnym w różnych pomieszczeniach). Edytowane 14 Maja 2020 przez Kaizen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercucio1 14.05.2020 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Tak jak napisali przedmówcy, podaruj sobie sterowanie kazdą pętlą, przy bezwładności betonu nie ma to sensu. Jak masz potrzebę to zostaw sobie kable w ścianach, ja tak zrobiłem i po pierwszym sezonie wiem że nie będe montować pełnej automatyki. Ewentualnie wyciągnij sobie sterownik pokojowy do najzimniejszego pomieszczenia i zepnij to z pogodówką. W przypadku dużych wachań temperatury sterownik w domu to wykryje i albo podgrzeje albo się wyłączy. Ja od siebie z racji używania polecam Vaillanta 146/5-5 i do tego Multimatic VR700 Dzięki za odpowiedź. Czyli jak dobrze rozumiem masz piec gazowy który podaje stałą temperature wody na całą podłogówkę, rotametrami kontrolujesz przepływ w każdej nitce (w ten sposób możesz obniżyć lub zwiększyć temp w danym pokoju), a sterownik Multimatic VR700 masz zamontowany w najzimniejszym pokoju (pewnie korytarz/hol), który najprościej włącza i wyłącza piec gazowy jak osiągnie zadaną temperaturę, tak ? Widziałem w opisie tego regulatora, że współpracuje z aplikacją na smartfonie, więc pozwala ci to na zdalne włączenie lub wyłączenie pieca manualnie, zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 14.05.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Rotametry co do zasady nie służą do okresowej regulacji - nimi ustawiasz przepływ raz na zawsze, potem możesz szafkę zabudować i zapomnieć o ogrzewaniu. Wbrew pozorom nie jest ekonomicznie uzasadnione zmienianie temperatury w pomiesczeniu w ciągu dnia, przy dużej bezwładności podłogówki nawet trudne.... Ale przekonasz się że to zaleta a nie wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 14.05.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Jest tak jak mówisz. Pokoje reguluje rotametrami, na siłowni np mam mniejsze przepływy i jest 1 C mniej.Sterownik VRC700 jest na piecu i używam tylko sterowania pogodowego, zastanawiam się czy może go nie przenieść do mojego gabinetu obok kotłowni. Kilka razy zdarzyło się przy ostrych wichurach że w domu spadła temperatura o 1 C a czujnik pogodowy tego nie wykrył. Generalnie można z tym żyć podbijając 0,5 c na VRC700 ręcznie.Sterowanie ze smarftona pominąłem, pomimo że ponad 15 lat pracuje w IT, Vaillant zyczy sobie za taki moduł kolejne 1000 pln Tutaj masz opis co jest najekonomiczniejsze -> http://vaillant-partner.pl/abc-ogrzewania/regulator-pogodowy-pokojowy-wybrac/ Edytowane 14 Maja 2020 przez byq84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.05.2020 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Kilka razy zdarzyło się przy ostrych wichurach że w domu spadła temperatura o 1 C Wentylacja grawitacyjna, której wydajność w takich warunkach drastycznie wzrosła, a tym samym wzrosło obciążenie cieplne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 14.05.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Tak mam zwykła wentylację, dwa albo trzy razy gdy były wichury że zrywało drzewa spadła w domu zrobiło się ewidetnie zimniej, a że lubimy ciepło to albo odpaliłem kominek albo podniosiłem o 0,5 C na regulatorze pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercucio1 14.05.2020 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Dzięki za odpowiedzi i wyperswadowanie mi tego niepotrzebnego i kosztownego przedsięwzięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 14.05.2020 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 No i bardzo dobrze , dodam że ewentualne wyłączenie grzania jakiegoś pokoju na czas w pracy powoduje zwiększone zapotrzebowanie energi aby to znów wygrzać ale już następnego dnia a nie tego samego dlatego leciutko ale stale no i zaoszczędzisz grosza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 17.05.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Piszecie o bezwładności betonowych posadzek. Ciekawe jak wygląda sens (lub bezsens) sterowania przepływami w pętlach przy cieńszej i lżejszej wylewce anhydrytowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro 78 17.02.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Proszę doradźcie. Mam zamontowane ogrzewanie podłogowe w całym domu zasilane będzie PCG. Zamontowana rekuperacja. Czy jest sens montować sterowanie w każdym pokoju czy tylko dwa sterowania w jakiś głównych punktach, czy wyregulować na przepływach. Instalator 1 mówi że nie ma sensu zakładania sterowania w każdym pomieszczeniu ponieważ rekuperacja i tak dąży do wyrównania temp. w całym domu.Proponuje 1 lub 2 sterowania w głównym miejscu a resztę wyregulować na przepływach. ( tylko jak będę miał w salonie więcej gości zrobi się ciepło i odłączy ogrzewanie czyli w pokojach też wyłączy) Instalator 2 proponuje sterowanie w każdym pokoju plus łazienki bo rekuperacja nie ma nic do ogrzewania. Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts