Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Budować i nie pytać o zdanie czy opinię kogokolwiek ,od dziesiątek lat wiemy że Polak ma coś takiego jak POSTAW SIĘ A ZASTAW SIĘ budują domy po 300 czy 400 m2 (kredyt 40 lat) a potem dzieciarnia fru i siedzi w jednym zagrzybionym pokoiku bo na opał nie wystarcza , Skandynawy budują domki po 40 czy 60m2 a mają kasy 5 razy więcej od nas ale oni mają normalnie w głowach a nie nasrane .

Dla czteroosobowej najlepszy jest dom około 150 m2 . Dom 35 m2 jest dobry dla jednej osoby .

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla czteroosobowej najlepszy jest dom około 150 m2 . Dom 35 m2 jest dobry dla jednej osoby .

Kto tu mówił o 4 osobach ? czytaj uważnie , tu była mowa o dwóch osobach a to chyba lepiej jak 36m2 w bloku co ?

Kto tu mówił o 4 osobach ? czytaj uważnie , tu była mowa o dwóch osobach a to chyba lepiej jak 36m2 w bloku co ?

Niektórzy nie biorą pod uwagę innego stanu liczebnego niż 2+2 :)

I maja takie prawo - i też się zgadzam że 150m2 dla 4 osób to fajna i rozsądna opcja.

Ale to nie wyklucza że z powodów ekonomicznych 35m2 dla dwóch jest zła :-)

• 2 months później...
Z tego co sprawdzałem, to klasyczny kontener ma jakoś 33m2 :)

Klasyczna klitka w Walsiawce zwana kawalerką też ma 20m2 i kosztuje 250 tys , co kto woli ja optowałbym za domkiem 35m2 plus poddasze za 60 tys to chyba logiczne .

• 2 weeks później...
Klasyczna klitka w Walsiawce zwana kawalerką też ma 20m2 i kosztuje 250 tys , co kto woli ja optowałbym za domkiem 35m2 plus poddasze za 60 tys to chyba logiczne .

Nie no jasne ale tak jakoś pierwsze co mi na myśl przyszło to ten kontener ;) co do tego domku - to realne z poddaszem w takiej cenie?

Nie no jasne ale tak jakoś pierwsze co mi na myśl przyszło to ten kontener ;) co do tego domku - to realne z poddaszem w takiej cenie?

Nie chce mi się akurat tego teraz wyliczać.

Znajomy teraz rozpoczął budowę garażu o pow zabudowy 40m2, więc będę miał realne ceny.

Sam robi, ale będzie miał 3 kondygnacje, bo piwnica mu wyszła ze spadku terenu.

Do kosztów domku musisz doliczyć obejście, kanalizację, czy oczyszczalnię biologiczną, utwardzenie terenu itp.

To może przewyższyć koszt samego domku.

• 3 weeks później...

Cześć.

Chciałem tylko zauważyć, że bodaj 23/09/2020 zmieniło się Prawo Budowlane i kary wzrosły - cytuję słowo z ustawy: "pięćdziesięciokrotnie".

Nie bardzo wyobrażam sobie koszty przekształcenia w bud. mieszkalny całoroczny. Przecież to trzeba wykonać prawie wszystko jak do budowy "normalnego" domu. Teraz to chyba w tym nowym PB jest nawet wymóg ekspertyzy gruntowej. Odnawialne źródło ciepła, projekt, geodeta, konstruktor, architekt, branżowiec instalacji, inwentaryzacja powykonawcza, kominiarze, elektrycy, szamba, przyłącza, certyfikat energetyczny - aa wzrósł wymóg ocieplenia, [być może płatne w tym przypadku - coś 600zł teraz zrobili] WZ, ...

W 2012r poszło mi na PAPIERY do PnB jakieś 18-20 tys (no fakt że robiłem też podział działki), a na beton komórkowy na ściany wydałem .. 11 tys.

Obawiam się, że czasy wybudowania sobie czegoś i cichcem pomieszkiwania skończyły się. Zaraz nanoszą wszystko w katastry i coraz bardziej łączą bazy danych urzędów co gdzie się znajduje. Potem tylko urzędnik zrobi sobie zestawienie i pojadą na kontrolę, bo państwo musi uzupełnić kasę na pandemię.

• 3 weeks później...

a

Cześć.

Obawiam się, że czasy wybudowania sobie czegoś i cichcem pomieszkiwania skończyły się. Zaraz nanoszą wszystko w katastry i coraz bardziej łączą bazy danych urzędów co gdzie się znajduje. Potem tylko urzędnik zrobi sobie zestawienie i pojadą na kontrolę, bo państwo musi uzupełnić kasę na pandemię.

Masz podejście systemowe..... teoretycznie można założyć mieszkanie "cichcem" w takim domku całe życie .....i troszkę oszukać system stawiając dwa domki... w jednym jestem porą zimową nad morzem a drugi letnią w...np; w górach i już omijam czasowe mieszkanie domku całorocznego :} Edytowane przez an-bud
  • 4 weeks później...

Wkleję tu to co znalazłem .... może wykorzystam w moim domku :yes:

dom w kilka dni.....https://www.youtube.com/watch?v=iB8qeV_Rjls

dobre szyby.... https://londynek.net/wiadomosci/article?jdnews_id=65669&fbclid=IwAR0hOTlHcfdJpUroOblZ2SgzXLuH25nvmAWRjo2J-INV4hHByHeVDwsWrhc

na ocieplenie..... https://e-tatran.pl/pl/p/Welna-owcza-o-gestosci-20kgm3-PREMIUM/76

drewno już zakupione ponad 100 letnie z odzysku.... tylko mam mały problem.... muszę dojść do siebie do wiosny po wylewie i zawale.

• 2 months później...