RamzesPL 14.05.2020 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Cześć wszystkim. Mam pewien dylemat, a zarazem pytanie.Działka którą posiadam jest obniżona w stosunku do drogi o niecałe 80cm. Na sąsiedniej działce po jednej stronie było podobnie, jednak tam sąsiad po zakończeniu budowy zrównał sobie poziom do drogi. Po mojej drugiej stronie jest las, poziomem na równi z moją. Więc teraz sytuacja wygląda tak, że od strony drogi i od strony sąsiada jestem poniżej ich poziomu o 80cm. Na całej długości praktycznie tak samo, bo dalej w poziomie działki są prawie równe, z delikatnym spadem ku drodze. Pytanie z mojej strony jest takie, czy bardzo szkodliwe dla mnie będzie pozostawienie mojego gruntu na takim poziomie na jakim jest teraz? Jak to będzie wyglądało w praktyce? Czy w tej sytuacji konieczne będzie nawiezienie ziemii i zrównanie się poziomem do sąsiada i drogi?Liczę na podzielenie się przez Was doświadczeniami i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.05.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Co to za droga? Lokalna uliczka do lasu? Powiatówka? Z rowem czy bez? Generalnie działka niżej drogi to zalewanie przy każdej większej ulewie, która nie zmieści się między krawężnikami. Nowy krawężnik teoretycznie ma 12-14cm wysokosci, doleją 1 x dywanik robi się 10 lub 8cm i kazda większa woda wlewa się do ciebie. To jest średnia przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.05.2020 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 ^^Takie ogólnikowe stwierdzenie bez analizy dogłębnej konkretnego przypadku jest g ... warte.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RamzesPL 15.05.2020 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Lokalna gminna szerokości 5m, dopiero niedawno wylana asfaltem, ale bez rowów. Odległość od skrajni jezdni do mojej działki to 3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.05.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Spisz na złotym kuferku to budujesz się wysoko, nawozisz ziemi i masz jak u sąsiada czyli zero problemów na przyszłość. Jeśli realia są jakie są, czyli prymat inwestycji w budowę , to od ulicy budujesz ogrodzenie z taką podmurówką aby jej wierzch, na którym kiedyś postawisz wymarzone ogrodzenie, był ze 25 -30cm powyżej krawężnika. Od wewnątrz robisz skalniaki lub zieloną skarpę a na końcu od lasu też lekko podnosisz teren tak aby zza końca podmurówki nie zalewało ci ogrodu. Co poprawić, przekonasz się gdy na własne oczy zobaczysz jak i którędy spływa woda po ulewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts