wajkub92 15.05.2020 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Witam, mam stare mieszkanie do wyremontowania po dziadkach , układ pomieszczeń nie jest zbyt dobry. Pomóżcie to jakoś ogarnąć, mogą być jakieś ścianki działowe, coś przekuć powiększyć itp. wszystkie ściany na rysunku to ściany nośne. Pomieszczenie u góry to kuchnia, może da się z tego zrobić kuchnia / salon? to małe to przedpokój jedne z drzwi prowadzą do łazienki której nie ma na rysunku , jedne to mała spiżarka ( głębokość ok 50cm ) , piwnica i wejście. zostały 2 pokoje , może da się z nich zrobić 3 ? Za pomoc oferuje symbolicznie na kawę ( 100 zł ) osobie której projekt mi się spodoba, wpłacę na konto lub doładuję telefon. link do projektu :https://www.fotosik.pl/zdjecie/fe48fb0bab7ccb1f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2020 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) jeśli dopuszczasz pod uwagę wstawienie nadproża i wyburzenie części ściany nośnej (wymagany konstruktor, projekt i pozwolenie na przebudowę): Drzwi do salonu przesunięte - kolor zielony oryginalne drzwi, kolor czerwony nowy otwór (też wymagane jest nowe nadproże) oraz powiększenie pokoju kosztem sąsiedniego (kolorem czerwonym nadproże o szerokości 2,9 m). Drzwi do salonu suwane po ścianie od strony korytarza. Edytowane 15 Maja 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 16.05.2020 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 jeśli nie ma innej możliwości to wszelakie nadproża itp. wchodzą w grę. dodam jedynie ,że okna w pokoju widocznym na rysunku, który zamieścił Elfir są do wymiany, tak więc mogę je zwęzić , przesunąć itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 w takim razie okno u wezgłowia łóżka w sypialni do likwidacji. W salonie można pomyśleć o zmianie okna na drzwi tarasowe. Czy dałoby się przenieść przyłącza wod-kan? Bo wówczas można w innym miejscu zrobić kuchnię. Te pokoje są małe, więc bez powiększania nie da się zmieścić wszystkich funkcji (kuchnia-salon-jadalnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 16.05.2020 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 (edytowane) całą instalacje będę robić od nowa, więc spokojnie mogę ją przenieść . ten przedpokój na rysunku to nie jest bezpośrednie wejście na mieszkanie. pierwsze będzie się wchodzić do małego wiatrołapu a stamtąd na przedpokój narysowany na rysunku. Pomysł z drzwiami tarasowymi w kuchni / salonie bardzo mi się podoba. Mogę ładny taras tam postawić a własnie z tamtej strony przez większą część dnia świeci słońce. Edytowane 16 Maja 2020 przez wajkub92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 16.05.2020 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 to okno przy wezgłowiu jest na ładny duży ogród, z kolei to drugie na niefajnego sąsiada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2020 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 W sypialni i tak nie korzystasz z widoku z okien, bo przychodzić spać raczej kiedy słońce już zaszło. I najczęściej zasuwasz zasłony aby zapewnić prywatność. Zaś takie ustawienie mebli jak na rysunku daje najlepiej wykorzystaną przestrzeń. Chyba, że nie przeszkadza ci okno za wezgłowiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 16.05.2020 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 w sumie to mi nie przeszkadza, ale zgadzam się z przytoczonymi argumentami. Pokój nr. 2 którego nie ma na Twoim rysunku zostaje bez zmian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Ja nie wiem jakie ma być przeznaczenie tych pokoi. Założyłam sypialnię i pokój dziecka. nie chcę naruszać większej ilości ścian nośnych, wiec zostawiam bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 16.05.2020 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 dokładnie taka jest koncepcja. "Czy dałoby się przenieść przyłącza wod-kan? Bo wówczas można w innym miejscu zrobić kuchnię." A jak dokładnie ta kuchnia wyglądała by wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 zastawiałam się czy salonu nie zrobić w pokoju z dwoma dużymi oknami, gdzie wrysowałam sypialnię.Ale po przemyśleniu, za dużo trzeba byłoby ingerować w ściany nośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 16.05.2020 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 rozumiem, czyli podsumowując , to co mamy na rysunku to wszystko co da się wycisnąć z tego mieszkania bez zbyt nachalnej ingerencji w ściany nośne? Bo patrząc na zamieszczony przez Panią rysunek nie potrafię sobie nic bardziej sensownego wymyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 16.05.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 16.05.2020 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 chylę czoło Pani Alicjo , jednak da się coś fajnego jeszcze wycisnąć z tego mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 da się pewnie dużo więcej, jak się zacznie burzyć nośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 17.05.2020 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 hm, ale co by nie burzyć i tak ostatecznie wyjdą 2 pokoje, kuchnia/salon. Więc jest sens bardziej naruszać ściany nośne dla uzyskania podobnego efektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.05.2020 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 to ty decydujesz jak duże masz środki na remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 18.05.2020 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 dla mnie środki ograniczają się jedynie do pieniędzy potrzebnych na materiały plus ceny związane z projektami na otwory w ścianach nośnych, tak więc jedynie co jest dla mnie ważne to to by remont był bezpieczny dla budynku , a jest to dom z lat 60tych, piwnica, parter , piętro i poddasze ( ja remontuje parter). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.05.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 myslałes o tym, by rozbudowac parter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajkub92 18.05.2020 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2020 (edytowane) tak, miałem taką myśl ponieważ ściana w ścianę ( o ile nawet nie jest to jedna i ta sama ściana) pokój z lewej strony na całej swej szerokości graniczy z budynkiem gospodarczym zbudowanym z pustaka ( kiedyś dawno temu stodoła), przekuwając się znajduję się na wysokości 1/3 budynku gospodarczego, tak więc cały dół tego budynku mógł by pozostać gospodarczy a przy zrobieniu paru schodków jestem w stanie wygospodarować przestrzeń o wymiarach ok 8m x 4.5m. Ale ta możliwość póki co odpada, bowiem nie potrzebuje tak wielkiej przestrzeni. Edytowane 18 Maja 2020 przez wajkub92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts