Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt 100 zł za pomoc

wajkub92

Recommended Posts

Witam, mam stare mieszkanie do wyremontowania po dziadkach , układ pomieszczeń nie jest zbyt dobry. Pomóżcie to jakoś ogarnąć, mogą być jakieś ścianki działowe, coś przekuć powiększyć itp. wszystkie ściany na rysunku to ściany nośne. Pomieszczenie u góry to kuchnia, może da się z tego zrobić kuchnia / salon? to małe to przedpokój jedne z drzwi prowadzą do łazienki której nie ma na rysunku , jedne to mała spiżarka ( głębokość ok 50cm ) , piwnica i wejście. zostały 2 pokoje , może da się z nich zrobić 3 ? Za pomoc oferuje symbolicznie na kawę ( 100 zł ) osobie której projekt mi się spodoba, wpłacę na konto lub doładuję telefon.

link do projektu :

https://www.fotosik.pl/zdjecie/fe48fb0bab7ccb1f

jeśli dopuszczasz pod uwagę wstawienie nadproża i wyburzenie części ściany nośnej (wymagany konstruktor, projekt i pozwolenie na przebudowę):

27b8aaf23b33a446gen.jpg

Drzwi do salonu przesunięte - kolor zielony oryginalne drzwi, kolor czerwony nowy otwór (też wymagane jest nowe nadproże) oraz powiększenie pokoju kosztem sąsiedniego (kolorem czerwonym nadproże o szerokości 2,9 m).

Drzwi do salonu suwane po ścianie od strony korytarza.

Edytowane przez Elfir

w takim razie okno u wezgłowia łóżka w sypialni do likwidacji.

W salonie można pomyśleć o zmianie okna na drzwi tarasowe.

Czy dałoby się przenieść przyłącza wod-kan? Bo wówczas można w innym miejscu zrobić kuchnię.

Te pokoje są małe, więc bez powiększania nie da się zmieścić wszystkich funkcji (kuchnia-salon-jadalnia).

całą instalacje będę robić od nowa, więc spokojnie mogę ją przenieść .

ten przedpokój na rysunku to nie jest bezpośrednie wejście na mieszkanie. pierwsze będzie się wchodzić do małego wiatrołapu a stamtąd na przedpokój narysowany na rysunku. Pomysł z drzwiami tarasowymi w kuchni / salonie bardzo mi się podoba. Mogę ładny taras tam postawić a własnie z tamtej strony przez większą część dnia świeci słońce.

Edytowane przez wajkub92

W sypialni i tak nie korzystasz z widoku z okien, bo przychodzić spać raczej kiedy słońce już zaszło. I najczęściej zasuwasz zasłony aby zapewnić prywatność. Zaś takie ustawienie mebli jak na rysunku daje najlepiej wykorzystaną przestrzeń.

Chyba, że nie przeszkadza ci okno za wezgłowiem?

dla mnie środki ograniczają się jedynie do pieniędzy potrzebnych na materiały plus ceny związane z projektami na otwory w ścianach nośnych, tak więc jedynie co jest dla mnie ważne to to by remont był bezpieczny dla budynku , a jest to dom z lat 60tych, piwnica, parter , piętro i poddasze ( ja remontuje parter).

tak, miałem taką myśl ponieważ ściana w ścianę ( o ile nawet nie jest to jedna i ta sama ściana) pokój z lewej strony na całej swej szerokości graniczy z budynkiem gospodarczym zbudowanym z pustaka ( kiedyś dawno temu stodoła), przekuwając się znajduję się na wysokości 1/3 budynku gospodarczego, tak więc cały dół tego budynku mógł by pozostać gospodarczy a przy zrobieniu paru schodków jestem w stanie wygospodarować przestrzeń o wymiarach ok 8m x 4.5m. Ale ta możliwość póki co odpada, bowiem nie potrzebuje tak wielkiej przestrzeni. Edytowane przez wajkub92