Foxy 16.05.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Witam, mam taki problem, może ktoś przerabiał. Dach z wiązarów. Przestrzeń między sufitem z GK a górnym pasem wiązarów ok. 60 cm (rozwiązanie izolacji projektanta na rysunku, wg mnie beznadziejne). I teraz, jak to zaizolować, żeby nie było mostka na łączeniu styku wieńca, styropianu, który przyjdzie na ściany z zewnątrz i pasów wiązarów? Opcje mam dwie: 1. Albo nadmuch celulozą 30 cm z góry i tylko w miejscach styku styropianu z zewnątrz i wiązarów oraz wieńca pogrubić miejscowo, żeby zasypać miejsce łączenia. Ale wtedy same wiązary z góry zostają odkryte (mostki ?) 2. Na wiązary od góry przybić płyty OSB i od dołu pianka pur, ok. 30 cm, żeby zakryć wszystko, ale wtedy mam pustkę powietrzną ok. 30 cm nad płytą GK i co z akustyką, nie będzie dudniało w pomieszczeniach? 3. Ew. wypełnić całą lukę celulozą 60 cm grubości, ale to opcja na bogato, cena celulozy x 2 + obciążenie sufitu z GK? Załączam schemat z projektu i zdjęcie sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 16.05.2020 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 A chcesz tanio i lekko? W podobnej sytuacji jak u Ciebie mam jak na zdjęciach plus 15-20 cm wełny na wierzchu w wysokości dolnego pasa wiązara. Na forum jest kilka podobnych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxy 16.05.2020 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Ok, jestem już zdecydowany na wdmuchanie od góry celulozy, pytanie, od razu dać 50 - 60 cm, żeby zapełnić całą przestrzeń, czy np. 30 cm+ wełna, ale cenowo wyjdzie chyba tak samo, a więcej przy tym roboty. Czy wiązary trzeba zakryć do samej góry, żeby nie było mostków, czy można je przysypać np. do połowy, a miejscowo w miejscach łączenia z wieńcem tylko zasypać całe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts