Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop z wiązarów z pustkę 60 cm, jak zaizolować?

Foxy

Recommended Posts

Witam, mam taki problem, może ktoś przerabiał.

Dach z wiązarów.

Przestrzeń między sufitem z GK a górnym pasem wiązarów ok. 60 cm (rozwiązanie izolacji projektanta na rysunku, wg mnie beznadziejne).

I teraz, jak to zaizolować, żeby nie było mostka na łączeniu styku wieńca, styropianu, który przyjdzie na ściany z zewnątrz i pasów wiązarów?

Opcje mam dwie:

1. Albo nadmuch celulozą 30 cm z góry i tylko w miejscach styku styropianu z zewnątrz i wiązarów oraz wieńca pogrubić miejscowo, żeby zasypać miejsce łączenia. Ale wtedy same wiązary z góry zostają odkryte (mostki ?)

2. Na wiązary od góry przybić płyty OSB i od dołu pianka pur, ok. 30 cm, żeby zakryć wszystko, ale wtedy mam pustkę powietrzną ok. 30 cm nad płytą GK i co z akustyką, nie będzie dudniało w pomieszczeniach?

3. Ew. wypełnić całą lukę celulozą 60 cm grubości, ale to opcja na bogato, cena celulozy x 2 + obciążenie sufitu z GK?

Załączam schemat z projektu i zdjęcie sytuacji

Przechwytywanie.jpg

20200415_091835.jpg

Ok, jestem już zdecydowany na wdmuchanie od góry celulozy, pytanie, od razu dać 50 - 60 cm, żeby zapełnić całą przestrzeń, czy np. 30 cm+ wełna, ale cenowo wyjdzie chyba tak samo, a więcej przy tym roboty.

Czy wiązary trzeba zakryć do samej góry, żeby nie było mostków, czy można je przysypać np. do połowy, a miejscowo w miejscach łączenia z wieńcem tylko zasypać całe??