Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile trwała/trwa Wasza budowa?

Ile trwała Wasza budowa?  

74 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile trwała Wasza budowa?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Działka kupiona w marcu 2003. W grudniu rok temu zaczeliśmy rozbiórkę stargo domu.

Sprawy projektowe się trochę przewlekły i rozpoczęliśmy budowę 6 lipca 2004.

Obecnie stan surowy - mam nadzieję, że za 2 tygodnie już zamknięty.

Planujemy przenosiny w okresie wakacji - optymistycznie na wakacje,

a pesymistycznie - po wakacjach 2005.

Ale do właściwego a nie urzędowego końca budowy pewnie będzie jeszcze wtedy daleko :(

Pozdrawiam

Mu zaczelismy budowe na poczatku września 2003 i wprowadziliśmy się w połowie września 2004 do prawie całkowicie wewnętrznie wykończonego domu.

Gdyby udało nam się zacząć tak jak planowaliśmy na początku lata 2003 to przed zimą mielibyśmy mury, jesienią więźba i dach i zamieszkalibyśmy pewnie sporo wcześniej (o ile by się dało zgrać finanse i fachowców).

drugie gdyby: gdyby nie to że mamy 2-letnie dziecko moglibyśmy się wprowadzić do domu o duuużo niższym standardzie wykończenia (np. bez malowania, przynajmniej niektórych pomieszczeń, bez podłóg, bez zlewu i kuchenki w kuchni itp), i być może wprowadzilibyśmy się dobre 2 miesiące wcześniej - oczywiście gdyby nas do tego zmuszały poprzednie warunki lokalowe...

Jedna ważna uwaga - dom parterowy ze stropem drewnianym przez co odpadło czekanie aż wylewany strop podeschnie żeby można się było zabrać za murowanie piętra.

Grzegorz

Co to znaczy budowa??? Czy chodzi o projektowanie + wykonanie czy też samo wykonanie ??? U mnie było ok. 2 lata projektowania i papierologii a potem 3 lata budowania . Czyli albo 3 albo 5 lat. Wiec niczego nie zaznaczyłem w ankiecie.

Pozdrawiam

Inwestor - napisałam, że "od pierwszej łopaty", a takową najczęściej wbija się już PO zakończeniu projektowania i papierologii. Projektują co po niektórzy pół życia, niestety (znam rodzinę, która projektowała i marzyła 20 lat :o )

Ankieta w tej formie mogła by się okazać ciut przygnębiająca (chociaż może i nie, teraz ludzie raczej sprawnie budują)

BabaB

Cztery miesiące. Dom o powierzchni 107 m kwadratowych - pod klucz. Według projektu GL 69 Studia Atrium. Wyszedł prześlicznie. Górę zrobiliśmy jak najbardziej użytkową, choć nie w dosłownym sensie. Jest tam bardzo obszerna garderoba, pralnia z toaletą i pracownia mojego Misia. Zyskaliśmy więc dodatkową przestrzeń. Ekipia, która budowała jest rewelacyjna.

• 1 month później...