Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt kuchni

Stevan

Recommended Posts

Proszę o porady/sugestie odnośnie projektu kuchni.

Mam do dyspozycji pomieszczenie o wysokości 247cm, układ wygląda tak:

1b11b3c3f5898db4.png

Pomiary robione po ścianach (krzywych), po kafelkach ucieka od 1 do 3cm.

Po lewej stronie jest okno, na dole po prawej wystaje pion kanalizacyjno-wentylacyjny, a u góry po prawej jest wejście. Na lewo od wejścia coś niby barek - otwór na jadalnię, z blatem 100cm nad ziemią. U góry, po prawej od wejścia, ma stanąć pralka z suszarką.

Projekt jest taki:

Ściana główna:

278b0b8aff87faba.jpg

Ściana naprzeciw głównej:

af2eba801941ae0c.jpg

Widok z góry:

f79bbb4a1a41f2dagen.jpg

Obydwie strony mają być połączone parapetem - który wymusza wysokość blatu 86cm. Blatu główny ma być laminowany, grubość 38mm, szerokość 66-68cm.

Blat do siedzenia (ściana naprzeciwko głównej) ma mieć 40cm i wystawać na 30cm ponad szafki pod spodem.

Szafki wiszące 107cm, 54cm nad blatem, do sufitu. Okap w trybie pochłaniacza, wyrzut powietrza zaraz nad okapem, w przód.

Cokół szafek dolnych wysoki na 9cm, cofnięty o 8cm (gospodarz wielka stopa).

Szafka "J" to lodówka do zabudowy.

Ma to sens? Nie ma jakichś błędów, albo rozwiązań bez sensu, ewentualnie niepotrzebnych utrudniaczy życia?

Edytowane przez Stevan

Może uproscić? masz mnóstwo wąskich szafek z cargo.

Fakt - sporo. Tak mi jakoś wyszło chcąc schować okropny kosz z praniem, poutykane wszędzie proszki i płyny do prania, a jednocześnie nie mieszać tego w szafkach ze spożywką. W którymś momencie stwierdziłem, że może to i ma sens, że szafki generalnie "idą w czterdziestki". Ale ciągle mam też wątpliwości.

Bardzo ciekawy pomysł z zabudową ścianki przy wejściu - aż dziwne, że nie przyszło mi to w ogóle do głowy...

Ale, po przemyśleniu, ten układ byłby chyba mocno problematyczny.

Po pierwsze - kuchenka bliżej niż 60cm od okna. Przy pierwszej wizycie kominiarza będą problemy (?)

Po drugie - brak kawałka blatu do siedzenia

Po trzecie - lodówka daleko od wszystkego

Po czwarte - obsługa pralki (a częściowo i lodówki) to zatarasowanie przejścia

Po piąte - trzeba by ciągnąć gaz na drugą stronę kuchni. A rurka gazu musi być na wierzchu - ładnie się chyba tego nie da zrobić...

I po piąte - dziwny byłby ten kawałek zostawionej ściany. No i trzeba byłoby go i tak obudować czymś z GK, bo okropne rury tam lecą po wierzchu...

Edytowane przez Stevan

przy indukcji kuchenka może być w oknie. Po co gazowa?

Blat do siedzenia pod oknem podawczym

U siebie pralkę wrysowałaś w tym samym miejscu co jest litera P i nie było to problemem.

Lodówka jest przy zlewie. Cały układ tworzy wzorcowy trójkąt roboczy.

• 3 weeks później...
A nie lepiej zrezygnować z bufetu i zupełnie pozbyć się tego fragmentu ściany? Zabudowa kuchenna w kształcie „L” zawinięta na okno i pełna zabudowa ściany z pralką jak w projekcie Elfir. Wnętrze zrobi się lekkie, przestronne, jasne i nowoczesne.