Tomasz Bukowski 17.05.2020 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Cześć, mam problem z tujami. Są to szmaragdy przekopane w listopadzie od znajomego. U niego rosły od maleńkości. Przy przekopywaniu tuje trochę oberwały po korzeniach, posadzone zostały bez zachowania kierunków geograficznych oraz w zwykłej glinie które mam w ogrodzie. Na wiosnę zobaczyłem że niektóre gałązki bieleją inne zrobiły się żółte. Postępuje to na całe tuje. Z ponad 40 posadzonych tuji zostało raptem kilka zielonych. 1. Da radę poznać czy to jakaś choroba czy wina złej ziemi i braku pielęgnacji? (Podlewalem regularnie) 2. Czy jest to zaraźliwe? 3. Powinienem te tuje wykopać już teraz czy czekać może jeszcze coś będzie? Bardzo mi ich szkoda, jednak przekonałem się że oszczędność nie popłaca. Z drugiej strony domu sadziłem 4,5 metrowe tuje ze szkółki, podlałem je tylko raz przy sadzeniu 8 mogłem o nich zapomnieć. Jest piękny żywopłot a w momencie przesadzania tuje miały już ponad 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2020 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 w szkółce żywotnikom przycina się korzenie, by można je było łatwo przesadzić.Tutaj po prostu przycięliście korzenie za bardzo i się nie przyjęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Bukowski 17.05.2020 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Dzięki za odpowiedź, trzymać je jeszcze do listopada czy w stanie w jakim się znalazły lepiej od razu je wykopać i jechać do szkółki po nowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.05.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Wg mnie wykopać i utylizować te które są już suche. dokupić w celu uzupełnienia. Te które uschły są tylko nosicielem grzyba który po prostu powoli je "zjada", nic już z nich nie będzie.Tak jak poprzednik napisał zbyt radykalne podcięcie korzeni i może niewłaściwe posadzenie - nie do "błotka" spowodowało, że rośliny nie mogły zgromadzić - pobrać wody by przetrwać suchą zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 17.05.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 Czasem potrzebują też siarczanu magnezu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 kryzys - uschniętego żywotnika do zycia nie przywrócisz nawożeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.05.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2020 A może ?Pożar w szpitaluPrzyjechali strażacy zagasiliDowódca zdaje relację ordynatorowi szpitalaPożar ugaszony ale są poszkodowani. W sumie osiem osób, 5 odratowaliśmy, 3 niestety zginęłySłysząc to ordynator zemdlał. Ocucili go , pomału dochodzi do siebie i mówi:Jak to 5 odratowaliście?!Przecież gasiliście kostnicę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts