Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesadzanie drzew

zlu

Recommended Posts

Mam ten sam problem. Co posadzić pod brzozami, kiedy korzenie są dosłownie pod powierzchnią? Bezpośrednio przy pniach posadziłam konwalie i barwinek - rosną tak już kilka lat. Wokół brzóz (w odległości 2m od pnia) chcę posadzić krzewy. Poradzono mi na tym forum tawuły - będę sadzić na wiosnę. Oprócz tego pewnie jeszcze pigwowiec, bo bardzo dobrze czuje się u mnie w ogrodzie i kwitnie dwa razy do roku. Może być jeszcze dereń, pięciornik i jałowce - u mojej mamy sprawdzają się przy dwudziestoletnich brzozach.

Może ktoś z fachowców doradziłby jak można urządzić kompozycję wokół trzech rosnących w trójkącie o bokach 1,5m? Byłabym bardzo wdzięczna, bo do wiosny mam czas na zweryfikowanie moich planów.

pozdrawiam

ps. nie wiem czy u ciebie nie jest za blisko domu na takie wysokie drzewa, tzn. pewnie trzeba je będzie przycinać od góry, ale to jest do zrobienia :)

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to będzie brzoza :lol:

A w ogóle to po prostu szukam drzewa które zasłoniłoby szybko widok na słup średniego napięcia, który idzie za płotem wzdłuż płotu. Kable jak kable ale to odwrócone V widoczne z okien kuchni :-? A brzozy takie piękne :D

Tylko jak daleko od linii elektrycznej posadzić te brzózki żeby z nimi za szybko nie było problemu i nie "wrastały" w linię?(za szybko to znaczy że problemy mogę zacząć mieć za 10 lat :lol: wtedy będe się martwic).

3m starczy? Czy 4 lub 5m(do okien kuchni od granicy będzie 7,5m)

I czy dobrze rozumiem.

Skoro brzoza ma płytki i ekspansywny system korzeniowy i mimo "korony dającej prześwity słońca" cięzko cokolwiek pod nią rośnie. To może juz w fazie sadzenia roslin w niedalekiej odległości od brzozy (która przecierz kiedyś wyrośnie) rosliny sadzić w pojemnikach bez dna?

na słup - np. rdest Augberta - zarośnie zielenią przez rok, ale musisz przycinać sama, by nie poszedł na kable; można też bluszcz hedera, który rośnie wolno i jest mniej ekspansywny albo winobluszcz. Warto zadzwonić do lokalnego szefa energetyki i zapytać, czy nie będa mieli nic przeciwko temu, bys obsadziła słup pnaczem i dbała o jego wysokość.

A z drzew?

Może lilak, jarząb szwedzki lub zimozielona sosnę Fastigiatę np. 3 szt.( ma korzeń palowy, więc może być 1 metr od płotu ) ?

U mnie brzoza (orzecha nie mam, ale myślę że i tak szybciej nie rośnie).

7-letnie drzewa są już takie jak dom (8 metrów?).

Potwierdzam. Sam pamiętam jak sadziłem małe brzozy na działce przy altance i w chwilę potem były już wyższe od altanki. Na mojej obecnej działce, też będzie mały zagajniczek z brzozami. Jednak co własne kozaki, to własne. Dwa zeszłoroczne wiszą ładnie w kuchni.

Ten rdest jak na mój gust za ekspansywny :lol: nie nadązyłabym za nim. Ta sosna ciekawa sprawa. Jak szybko rośnie? i jak szeroko?

A może by tak różę pnącą? :lol: z tego co wiem wyżej niż 4-5 m nie rosną. Albo wiciokrzew?

Ponawiam jednak pytanie-gdybym miała wsadzić brzozę to jak daleko od granicy?

http://www.vivaitomaino.it/259.jpg

Pinus Sylvestris Fastigiata - wąska, kolumnowa odmiana o niebieskich igłach - dlatego napisałam, że 3 szt :-))). by stworzyły ścianę. Z tego co pamiętam po 10 latach nie przekracza 1 m szerokości ! A od strony okna mozesz jako tło miłe oku, zmienne w ciepłych miesiącach, posadzić przed sosnami - rózę pnącą. Dokonale się razem komponują i świetnie wyglądają razem.

http://www.bountiful-farms.com/photos/plants/pinusslyfast.jpg

• 2 months później...

Mirku ... napisałeś...

Było, poszukaj, pisałem..

Tanio, hm

a ja chyba jakaś "niekumata" jestem bo szukam i szukam i znależć nie mogę :D :D :D

podpinam się zatem pod stary wątek

zastanawiam się nad możliwością i kosztami przesadzenia "dorosłej" leszczyny (super orzechy - duże ... mniam,mniam, a na konarach od "wieków" bujają się na huśtawkach synkowie - nijak ją zostawić :) a przyszłym właścicielom działki i tak przeszkadza, bo chcą w jej miejsce zrobić parking i ją wyciąć :evil: ). Czy firmy zajmujące się takimi przesadzeniami przesadzą również leszczynę? Jaki to może być cenowo rząd wielkości?

Są firmy specjalizujące się w przesadzaniu starych drzew, mają ciężki sprzęt i podnośniki. Koszt ok.3 tyś. Ale warto podzwonić do Zakładów Zieleni Miejskich i tak popytać o najtańszych " sadzaczy".

http://forum.muratordom.pl/starych-drzew-sie-nie-przesadza-no-ale,t3001.htm?highlight=przesadzanie%20starych%20drzew

http://forum.muratordom.pl/przesadzanie-deba,t33021.htm?highlight=przesadzanie%20starych%20drzew

http://forum.muratordom.pl/duze-drzewa,t32357.htm?highlight=przesadzanie%20starych%20drzew

Kiedyś w programie "Maja w ogrodzie" pokazano jak wykopuje się ze szkółki drzewa kilkuletnie i sprzedaje.

Przez przypadek szukałam szkółki roślin w mojej okolicy i okazało się, że "moja" szkółka tuż pod nosem posiada maszynę typu HOLMAC do przesadzania drzew do 100cm średnicy. Być może są maszyny do przesadzania większych drzew nie wiem.

Może warto poszukać szkółki, przez związek szkółkarzy poslkich, w okolicy i zadzwonić a nóż widelec mają taki sprzęt i przesadzenie starego drzewa okaże się pestką dla nich.

• 3 months później...
witam, w związku ze zmianą lokalizacji drogi dojazdowej muszę przesunąć :cry: linię drzew, do przesadzenia będą: 6 letnia brzoza, 5 letnia jarzębina i rajska jabłonka, 4 letni świerk i modrzew tyle samo lat rosną ale modrzew jest wyższy proszę o radę jak i kiedy tego dokonać, musiałam już wyciąć piękną sosnę i chyba bardziej mnie to bolało niż ją :oops: z pozostałych drzew do ratowania to trzmielina, mirabelka i młoda kalina, nie są takie duże, wiem, ze brzoza szybko rośnie ale mam do mojej stosunek emocjonalny 8) proszę pomóżcie, żebym mogła je uratować

• 1 month później...
  • 4 months później...

witam

podciągam temat do góry, bo mnie też to kłopocze:

"Może ktoś z fachowców doradziłby jak można urządzić kompozycję wokół trzech rosnących w trójkącie o bokach 1,5m? Byłabym bardzo wdzięczna, bo do wiosny mam czas na zweryfikowanie moich planów. "

u mnie 1 zwykła brzoza i dwie pendule tworzą boki tarasiku na gruncie (3mx3m) o wystawie południowej- czym je podsadzić- proszę o radę

trochę o tarasiku

na tarasiku stoi ławka, a nad nią parasol- takie miejsce wytchnienia- ten tarasik to płyty chodnikowe 25 letnie obsypane szarym grysem, grys także pomiędzy płytami

taras jest w odległości 3,5 od płotu, który obsadziłam na zmianę różnokolorowymi różami pnącymi, jałowcami, berberysami i pęcherznicami- płot rozgranicza mnie z działką sąsiada

pzd