Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie, w związku z panującym korona wirusem ciężko w Urzędzie się czegoś dowiedzieć. Mam taki problem ponieważ posiadam działkę Siedliskowa z wydanymi Warunkami zabudowy. Problem jest taki, że żaden bank nie chce mi dać hipoteki z uwagi na to iż działka ma 3003m2, dodam również za mam skończone fundamenty, nie wiem co w tym przypadku zrobić czy da się jakoś podzielić ta działkę bądź w Urzędzie jakoś zmniejszyć o te 4m? Dziękuję za kazda odpowiedź.

Za darmo nic jak śpiewała Iza T.

Ujawniasz fundament (budynek w budowie), dokonujesz podziału na poprawę użytkowania działki (skos przy wjeździe bo gruszka/ciężarówka z opałem się nie mieści , jeśli działka narożna to trójkąt widoczności , poszerzenie pasa drogowego, coś z tych tematów , strzelam w ciemno). Dokonany podział unieważnia WZ, dlatego napisałem - za darmo nic. Masz działkę mniejszą niż 3000 m^2, nowe WZ, mdcproj, PnB i śmiało startujesz do banku.

Rok w plecy.

Porada jest za darmo, procedura nie.

Swoją drogą nikt cię nie uprzedzał że działka 3003 m kw. to proszenie się o problemy gdy nie jesteś rolnikiem?

• 3 months później...

Z czystej ciekawości, jako osoba postronna zapytam - dlaczego 3003 m kw. to proszenie się o problemy gdy nie jest się rolnikiem? Te 3000m kw. to jakaś magiczna granica? Z jakiego powodu?

EDYCJA: ok, chyba znalazłem - według prawa powyżej 3000 m kw. działka jest uznawana jako rolna.

Edytowane przez JakisTaki