Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zlikwidować wikline na działce?

Recommended Posts

raczej myślałam o wyrywaniu kazdej karpy z osobna a nie oraniu.

"Roundap" zawiera glifosat. "Atut" nie jest "Roundapem', ale też zawiera glifosat .

Nie chcesz konkretnie Roundapu czy tego, co zawiera, czyli glifosatu? :D

Glifosaty raczej nic nie pomogą. Mam podobny problem, dęby za płotem zasypują mi pas działki 32x5m żołędziami. Jak ją kupiłem, to było sporo pędów o wysokości ok 50-70cm. Polałem kontrolnie w trzech punktach różnymi środkami, uschnięte ściąłem....i na drugi rok z korzeni wyrosły kolejne. Teraz mozolnie odkopuję, wycinam. Nie mam żadnego pomysłu co w tym bombardowanym miejscu posiać, Planowałem łąkę kwietną ale to chyba nie pasuje, bo trzeba te żołędzie i liście jakoś zbierać. Na dodatek jeszcze dwie chyba olchy zasypują ten pas latającymi nasionami przy niesprzyjającym wietrze i boję się, że jak użyźnię ziemię (teraz piaski) to będą rosły. Oj, będzie co robić :D

Rakotwórcza nie jest nazwa produktu, ale substancja, którą zawiera. :)

Stąd moje pytanie. Masz uraz do marki "Roundap" czy do substancji, którą zawierają wszystkie totalne herbicydy (o rożnych nazwach handlowych) - glifosatu?

jest urządzenie - mulczer lesny do karczowania zarośli. Nie da się za darmo pozbyć tego problemu.

nie, bo praktycznie nie ma.

Może są jakieś rolnicze, na używanie przez osoby z uprawnieniami, ale ogrodniczych nie znam.

Wszystkie środki chemiczne do trucia czegoś są szkodliwe, dlatego trzeba nosić odzież ochronną, maseczki, gogle.

Edytowane przez Elfir

tutaj badania na temat zwalczania odrośli herbicydami innymi niż glifosat:

http://ssa.ptg.sggw.pl/files/artykuly/1961_10/1961_tom_10_dodatek/tom_10_nr_dodatek_736-739.pdf

" Przy zwalczaniu odrośli drzew i krzewów wszystkie dawki stosowanych

herbicydów okazały się niewystarczające. "

Natomiast jeśli chodzi o glifosat to nie ma znaczenia czy kupisz Roundap czy Atut czy Gallup czy jeszcze jakiś inne. Różnią się opakowaniami, natomiast substancja wszędzie ta sama.

Równie dobrze możesz pytać które mleko jest bardziej mleczne: Łaciate czy Wypasione?

Edytowane przez Elfir