Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego można zrobić tunel??

Recommended Posts

Mam z 20 m3 ziemi/piachu (materiału który do niczego się nie nadaje), więc pomyślałem, że zrobię z tego taką sztuczną górkę na której postawię zamek/domek dla dzieci. Ale z racji tego że muszę ją przewieźć na inne miejsce to wpadłem na pomysł, że zanim przewiozę tą ziemię to na spodzie tej góry położę rurę średnicy 60 - 80 cm aby dzieci miały fajny tunel, a gdyby tak jeszcze jakoś tą instalację rozbudować o jakieś trójniki i kolanka to już w ogóle byłaby petarda:)

Tylko teraz z czego tanio byłoby to zrobić? rury kanalizacyjne tej średnicy są ogromnie drogie (o średnicy 500 mm i odcinek 6 m to koszt 3 tysięcy, trójnik tyle samo) więc o wiele za drogie. Macie jakieś pomysł jak to zrealizować?

Taka rura byłaby przysypana z ziemię gdzieś na jakieś 100 - 150 cm, musi być gładka aby można było się w niej czołgać (więc kręgi betonowe odpadają). Myślałem jeszcze o beczkach metalowych 200 l (koszt jakieś 200 zł) odjąć denka i jakoś ze sobą połączyć, ale jak zrobić skrzyżowania? i czy wogóle taka beczka wytrzyma?

Wszelakie sugestie mile widziane:)

Weź ty zrób to z materiału bezpiecznego!!!:bash:o odpowiedniej wytrzymałości. Chyba, że chcesz wystąpić w Teleexpressie o pomyśle nieodpowiedzialnego ojca który doprowadził do śmieci swoich dzieci poprzez zasypanie ich ziemią/piaskiem.

Wyobraź sobie ściankę beczki w niej dziecko i kilka ton ziemi nad nim i niech to się załamie:mad:

Pomysł dobry, ale próby wykonania złe.

Dlatego właśnie pytam czy wytrzyma tak beczka. Nie - rozumiem i szukamy innych rozwiązań.

Kręgi betonowe według mnie nie bardzo gdyż są szorstkie i zaraz łokcie i kolana będą w bandażach ... myślę że musi coś być w miarę gładkie.

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

Może ktoś ma jakieś dojścia, aby gdzieś taniej nabyć takie grube rury kanalizacyjne ?:))) bo chyba one byłby najbezpieczniejsze i najbardziej odpowiednie.

https://www.kaczmarek2.pl/produkt/k2-kan/

Bo np. taka

https://www.bricoman.pl/materialy-budowlane/kanalizacja-zewnetrzna-studzienki-i-drenaz/kanalizacja-zewnetrzna-160/rura-trzonowa-dwuscienna-do-studzienki-pro-400-pp-b-sn-8-fi-400-mm-dl-2m?gclid=CjwKCAjw5Ij2BRBdEiwA0Frc9f7IyCtY9Wb-6AAP61sULs-5vVrZD14VYWIlcyW5BGAzgWKjxxrRYhoCHjAQAvD_BwE

przekrój trochę za mały, ale czy taka rura wytrzymałaby nacisk ziemi? gdzie takie informacje zdobyć?

To ma być przede wszystkim bezpieczne ... najwyżej nie zrobię jak będzie mnie nie stać.