Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka izolacja pod ściany działowe na chudziaku

adasko185

Recommended Posts

Witam, mam pytanko, co dać pod ściany działowe jako izolacje przeciwwilgociową ? ściany będą na chudziaku na gruncie, pod nośnymi jest folia budowlana ta grubsza ale też wystaje tylko od 2 do 7cm ( czy mam trochę odkuć aby zakład bym większy )?, teren suchy, jak był wykop pod fundamenty to było sucho, dom parterowy, fundament na wysokości ok 40-50cm powyżej gruntu, sąsiad ma podpiwniczony i też sucho

Skleić, na zimno, przedłużyć folię, przykleić używając kleju/lepiszczy tworząc trwałe połączenie i ciągłość izolacji. Wiem, że piszę ogólnikowo ale trzeba dostosować się do zastanej sutuacji i użytych materiałów. Prostej recepty nie ma ale nie trzeba się zrażać bo zawsze jest jakieś rozwiązanie.

Skleić, na zimno, przedłużyć folię, przykleić używając kleju/lepiszczy tworząc trwałe połączenie i ciągłość izolacji. Wiem, że piszę ogólnikowo ale trzeba dostosować się do zastanej sutuacji i użytych materiałów. Prostej recepty nie ma ale nie trzeba się zrażać bo zawsze jest jakieś rozwiązanie.

i o taka odpowiedź mi chodziło :) , czy tą taśma butylową mogę przedłużyć folie i połączyć ja z papą ? na razie chce tylko ścianki działowe postawić na chudziaku w domu który już stoi jakiś czas nakryty

Tak, taśmą można, tylko jest droga(drogo wychodzi) jeśli połączeń jest wiele.

A co z papą ? po prostu ja rozwijam i na niej muruje czy muszę ja jakoś też przykleić do chudziaka ?, w dwóch miejscach praktycznie nie wystaje mi folia z pod ścian nośnych ( jest tam na pewno tylko pewnie krzywo położona ) pomyślałem że podkuję się delikatnie żeby zrobić zakład a potem ubytek wypełnię klejem do suporexa

Nic nie kuj! Zniszczysz folię.

A murujesz na papie bez podklejania.

Czyli łącze folę z papą taśmą butylową, później rozwijam papę tam gdzie mają być działówki kładę zaprawę i muruje ? w sumie to mam tylko 2 ściany działowe jedna 5m a druga 3,5m reszta to nośne. I przepraszam że tak wypytuje ale chciałbym po prostu zrobić jak należy ;p A potem pod styropian też papę rozwijam i zgrzewam lub sklejam ?