adasko185 21.05.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Witam, mam pytanko, co dać pod ściany działowe jako izolacje przeciwwilgociową ? ściany będą na chudziaku na gruncie, pod nośnymi jest folia budowlana ta grubsza ale też wystaje tylko od 2 do 7cm ( czy mam trochę odkuć aby zakład bym większy )?, teren suchy, jak był wykop pod fundamenty to było sucho, dom parterowy, fundament na wysokości ok 40-50cm powyżej gruntu, sąsiad ma podpiwniczony i też sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.05.2020 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Papa. To samo co na chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 21.05.2020 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Papa. To samo co na chudziak. Dziękuje za odpowiedź, a co z ta folią co jest pod ścianami nośnymi jak to połączyć z papą żeby była ciągłość izolacji ? rozumiem że na zakład ale czy te 2cm nie będzie za mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 21.05.2020 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Folia nie łączy się trwale z papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 21.05.2020 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Folia nie łączy się trwale z papą. To jak to prawidłowo wykonać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 21.05.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Nie wiem. Pod ścianami powinieneś mieć papę i wtedy ładnie wszystko łączysz szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.05.2020 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Skleić, na zimno, przedłużyć folię, przykleić używając kleju/lepiszczy tworząc trwałe połączenie i ciągłość izolacji. Wiem, że piszę ogólnikowo ale trzeba dostosować się do zastanej sutuacji i użytych materiałów. Prostej recepty nie ma ale nie trzeba się zrażać bo zawsze jest jakieś rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.05.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Folia nie łączy się trwale z papą. Łączy się. Taśmą butylu. Np taka: https://bednarek.sklep.pl/folia-paroizolacyjna/3604-corotop-butyl-tasma-butylowa-do-folii.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 21.05.2020 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Skleić, na zimno, przedłużyć folię, przykleić używając kleju/lepiszczy tworząc trwałe połączenie i ciągłość izolacji. Wiem, że piszę ogólnikowo ale trzeba dostosować się do zastanej sutuacji i użytych materiałów. Prostej recepty nie ma ale nie trzeba się zrażać bo zawsze jest jakieś rozwiązanie. i o taka odpowiedź mi chodziło , czy tą taśma butylową mogę przedłużyć folie i połączyć ja z papą ? na razie chce tylko ścianki działowe postawić na chudziaku w domu który już stoi jakiś czas nakryty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.05.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Folię na chudziaku (taką do oczek wodnych) sklejałem taśmą butylową do wystającej z pod ścian papy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.05.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Tak, taśmą można, tylko jest droga(drogo wychodzi) jeśli połączeń jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 22.05.2020 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Tak, taśmą można, tylko jest droga(drogo wychodzi) jeśli połączeń jest wiele. A co z papą ? po prostu ja rozwijam i na niej muruje czy muszę ja jakoś też przykleić do chudziaka ?, w dwóch miejscach praktycznie nie wystaje mi folia z pod ścian nośnych ( jest tam na pewno tylko pewnie krzywo położona ) pomyślałem że podkuję się delikatnie żeby zrobić zakład a potem ubytek wypełnię klejem do suporexa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.05.2020 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Nic nie kuj! Zniszczysz folię.A murujesz na papie bez podklejania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 22.05.2020 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Nic nie kuj! Zniszczysz folię. A murujesz na papie bez podklejania. Czyli łącze folę z papą taśmą butylową, później rozwijam papę tam gdzie mają być działówki kładę zaprawę i muruje ? w sumie to mam tylko 2 ściany działowe jedna 5m a druga 3,5m reszta to nośne. I przepraszam że tak wypytuje ale chciałbym po prostu zrobić jak należy ;p A potem pod styropian też papę rozwijam i zgrzewam lub sklejam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.05.2020 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Tak właśnie. Papę na chudziaku zgrzewasz tą spod ścianek działowych i sklejasz z folią ścian nośnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 22.05.2020 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Tak właśnie. Papę na chudziaku zgrzewasz tą spod ścianek działowych i sklejasz z folią ścian nośnych. Wszystko jasne dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adasko185 22.05.2020 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Folię na chudziaku (taką do oczek wodnych) sklejałem taśmą butylową do wystającej z pod ścian papy. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts