Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł węglowy i gazowy

kietad

Recommended Posts

Proszę o pomoc; Mam kotłownię węglową z kotłem z nawiewem z którego zasilane jest CO system otwarty i CWU Zasobnik 300l z jedną wężownicą . Zamierzam zainstalować kocioł gazowy i zostawić węglowy.. Jak połączyć? kocioł gazowy pracuje w systemie zamkniętym Czy zasobnik CWU j.w będzie ekonomiczny Czy zastosować jakieś inne rozwiązanie? Proszę o poradę, gdyż moja wiedza z tego zakresu jest równa 0

Nic nie łączyć. Zrobić kocioł gazowy z własnym zasobnikiem termet silver z zasobnikiem jednofunkcyjny kosztuje 4 tys nie kombinuj z podłączaniem tego starocia.

Jak bardzo chcesz zostawić weglaka choć nie wiem po co (w razie wojny ludzie niby zostawiają) to w razie czego ruszysz z weglakiem ale na czas pracy kotła gazowego nic nie łącz.

Nic nie łączyć. Zrobić kocioł gazowy z własnym zasobnikiem termet silver z zasobnikiem jednofunkcyjny kosztuje 4 tys nie kombinuj z podłączaniem tego starocia.

Jak bardzo chcesz zostawić weglaka choć nie wiem po co (w razie wojny ludzie niby zostawiają) to w razie czego ruszysz z weglakiem ale na czas pracy kotła gazowego nic nie łącz.

Dziękuję Co nieco jaśniej!

Zamontuj ACV Kompakta i będzie pracował w systemie otwartym - ma jako jedyny dopuszczenie i żadnych wymienników płytowych.

Pozdrawiam

wymiennik płytowy łatwo odkamienić a wymiennik spaliny-woda kotła już nie tak łatwo, albo rozbierać kocioł albo układ instalację tak zrobić, żeby płukać. Można też kupić wodę demineralizowana

Proszę o pomoc; Mam kotłownię węglową z kotłem z nawiewem z którego zasilane jest CO system otwarty i CWU Zasobnik 300l z jedną wężownicą . Zamierzam zainstalować kocioł gazowy i zostawić węglowy.. Jak połączyć? kocioł gazowy pracuje w systemie zamkniętym Czy zasobnik CWU j.w będzie ekonomiczny Czy zastosować jakieś inne rozwiązanie? Proszę o poradę, gdyż moja wiedza z tego zakresu jest równa 0

Witam, ja podtrzymuję jak najbardziej zdanie kolegów.

Ponadto pamiętaj, że na likwidację kopciucha i montaż nowoczesnego kotła gazowego możesz otrzymać dotacje z programu Czyste Powietrze, a tak czy inaczej, kocioł gazowy w zupełności wystarczy do zapewnienia podstawowych funkcji: co i cwu!

Pamiętaj tez, że ogrzewanie stałopalne jest nieco ryzykowne, wchodzą kolejne uchwały antysmogowe i w wielu regionach prędzej czy później nie będzie można ich używać. Jak planujesz modernizację, zrób to raz a dobrze.

Jak masz określony budżet na modernizację, podaj orientacyjną kwotę, możemy coś zaproponować.

Podaj też parametry budynku, OZC, dotychczasową moc kotła.

Pozdrawiam!