kietad 21.05.2020 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Proszę o pomoc; Mam kotłownię węglową z kotłem z nawiewem z którego zasilane jest CO system otwarty i CWU Zasobnik 300l z jedną wężownicą . Zamierzam zainstalować kocioł gazowy i zostawić węglowy.. Jak połączyć? kocioł gazowy pracuje w systemie zamkniętym Czy zasobnik CWU j.w będzie ekonomiczny Czy zastosować jakieś inne rozwiązanie? Proszę o poradę, gdyż moja wiedza z tego zakresu jest równa 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 21.05.2020 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Nic nie łączyć. Zrobić kocioł gazowy z własnym zasobnikiem termet silver z zasobnikiem jednofunkcyjny kosztuje 4 tys nie kombinuj z podłączaniem tego starocia.Jak bardzo chcesz zostawić weglaka choć nie wiem po co (w razie wojny ludzie niby zostawiają) to w razie czego ruszysz z weglakiem ale na czas pracy kotła gazowego nic nie łącz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kietad 21.05.2020 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Nic nie łączyć. Zrobić kocioł gazowy z własnym zasobnikiem termet silver z zasobnikiem jednofunkcyjny kosztuje 4 tys nie kombinuj z podłączaniem tego starocia. Jak bardzo chcesz zostawić weglaka choć nie wiem po co (w razie wojny ludzie niby zostawiają) to w razie czego ruszysz z weglakiem ale na czas pracy kotła gazowego nic nie łącz. Dziękuję Co nieco jaśniej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.05.2020 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Producenci kotłów mają gotowe schematy, wystarczy poszukac i dopasować. Musisz dać wymiennik płytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.05.2020 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 I co kilka sezonów regeneracja, bo zapycha się kamieniem kotłowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.05.2020 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 I co kilka sezonów regeneracja, bo zapycha się kamieniem kotłowym. To zalać instalacjie deszczowka lub wodą demirelizowana i po problemie zresztą przy takiej ilości zladu to nie wiem czy jest sens chyba żeby był bufor z 1000l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.05.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 I co kilka sezonów regeneracja, bo zapycha się kamieniem kotłowym. wymiennik? co za problem odkamienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.05.2020 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Nie mój problem, wiem że ludzie zlecają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 23.05.2020 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Zamontuj ACV Kompakta i będzie pracował w systemie otwartym - ma jako jedyny dopuszczenie i żadnych wymienników płytowych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.05.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Zamontuj ACV Kompakta i będzie pracował w systemie otwartym - ma jako jedyny dopuszczenie i żadnych wymienników płytowych. Pozdrawiam wymiennik płytowy łatwo odkamienić a wymiennik spaliny-woda kotła już nie tak łatwo, albo rozbierać kocioł albo układ instalację tak zrobić, żeby płukać. Można też kupić wodę demineralizowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kietad 24.05.2020 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Dziękuję za rozjaśnienie co nie co szarych komórek. Jak macie rozwiązane w Waszych domach, czy rozwiązania sprawdzają się. Bardzo proszę, pomóżcie mi pokonać tę barierę za nim przyjdą fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 24.05.2020 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Podłączyć węglaka do zasilania grzejników i zamknąć takie podłączenie zaworem jeśli ma węglak zostać. A reszta niech hula na kotle gazowym spiętym z zasobnikiem.Termet silver ma mocną pompę więc nie daj aby hydraulik cudował z dodatkową pompą czy sprzęglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.05.2020 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Proszę o pomoc; Mam kotłownię węglową z kotłem z nawiewem z którego zasilane jest CO system otwarty i CWU Zasobnik 300l z jedną wężownicą . Zamierzam zainstalować kocioł gazowy i zostawić węglowy.. Jak połączyć? kocioł gazowy pracuje w systemie zamkniętym Czy zasobnik CWU j.w będzie ekonomiczny Czy zastosować jakieś inne rozwiązanie? Proszę o poradę, gdyż moja wiedza z tego zakresu jest równa 0 Witam, ja podtrzymuję jak najbardziej zdanie kolegów. Ponadto pamiętaj, że na likwidację kopciucha i montaż nowoczesnego kotła gazowego możesz otrzymać dotacje z programu Czyste Powietrze, a tak czy inaczej, kocioł gazowy w zupełności wystarczy do zapewnienia podstawowych funkcji: co i cwu! Pamiętaj tez, że ogrzewanie stałopalne jest nieco ryzykowne, wchodzą kolejne uchwały antysmogowe i w wielu regionach prędzej czy później nie będzie można ich używać. Jak planujesz modernizację, zrób to raz a dobrze. Jak masz określony budżet na modernizację, podaj orientacyjną kwotę, możemy coś zaproponować. Podaj też parametry budynku, OZC, dotychczasową moc kotła. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts