Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie mieszkania 45 m2 bez gazu

szynak1

Recommended Posts

Witam

Miesiąc temu dostałem mieszkanie do remontu od miasta. Po zakończeniu remontu na własny koszt mieszkanie mogę wykupić.

Lokal znajduje się na parterze w budynku wolnostojacym nie ocieplonym, sciany z cegly 50 cm, (2 ściany zewnetrzne) bez piwnicy, dach nowy ocieplony. U góry sąsiedzi, mieszkanie sąsiadów ogrzewane.

Przeprowadzany jest kapitalny remont, w zasadzie zostały tylko gołe ściany. Będzie wylewana posadzka z ociepleniem 20 cm, sufit będzie docieplony wełną 20cm, nowa stolarka okienna oraz drzwiowa, nowa instalacja elektryczna 3-fazowa ogólnie wszystko nowe.

Kończę rozbiórkę wszystkiego i będę zaczynał remont.

Miałem mieć piec dwufunkcyjny gazowy do ogrzewania podłogowego i c.w.u. (instalacja gazowa jest w budunku).

Pojawił się problem ponieważ gazownicy odmówili przyłączenia do mieszkania gazu - główny gazociąg biegnący w ulicy ma za mała przepustowość i nie podłączają nowych użytkowników (spróbuję jeszcze odwołać się od decyzji, ale może to nic nie dać)

Chciałbym się dowiedzieć jakie ogrzewanie co oraz cwu najlepiej zamontować w mieszkaniu bez gazu. Paliwo stałe nie wchodzi w grę brak kotłowni. Czy elektryka nie wyjdzie za drogo, będę miał kuchenkę indukcyjna wiec może być problem z taryfa nocna. Myślałem o pompie ciepła powietrze/woda ale to droga inwestycja, tym bardziej, że w mieszkania mam zamiar pomieszkać kilka lat a później docelowo będzie wynajmowane.

Z góry dziękuje za podpowiedzi

elektryka może wyjść drogo, skoro budynek nieocieplony, ale specjalnie wyjścia nie masz.

Co najwyżej trzeba rozpatrzyć jakie rozwiązanie? panele na podczerwień + grzałka do wody CWU

czy grzejniki elekt.

Edytowane przez Elfir

Odwołuj się do skutku. Jeżeli się nie uda zostaje Ci elektryczne ogrzewanie.

1)Pompa ciepła czy klimatyzator - zapewne będziesz musiał mieć zgodę sąsiadów na powieszenie agregatu na ścianie zewnętrznej. Nie zgodzą się bo będzie im przeszkadzało - to jest zwyczajnie głośne. Co innego jak masz dom wolnostojący wtedy stawiasz sobie agregat gdzie chcesz i nikomu nie przeszkadza bo nie masz sąsiada mieszkającego nad Tobą tylko mare metrów od granicy twojej działki

2) zostaje Ci : piec elektryczny + CO ( np podłogówka lub kaloryfery) / grzejniki konwektorowe lub akumulacyjne ( grzejące w 2 taryfie) + bojler. Osobiście szedłbym w piece akumulacyjne + bojler+2 taryfa . Dom co prawda nieocieplony ale sciana 0,5 m wiec tragedii nie bedzie. Wymien okna na nowe i drogo nie bedzie porównywalnie z gazem

Edytowane przez Karasso

@szynak1

Są firmy, które produkują ciche pompy ciepła, więc chyba ich klimatyzatory mają też tę cechę. Klima na 45 m2 może załatwić tanie ogrzewanie - jest stosowny wątek na FM.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99

A cicha PC (niestety nie za tania) to taka jak w "stopce".

Jak wygląda sprawa rozmieszczenia pieców akumulacyjnych elektrycznych ????

Czy w każdym pomieszczeniu musi być jeden ? W mieszkaniu każde pomieszczenie będzie oddzielone zamykanymi drzwiami (taki wymóg z ZGKiM) czy wtedy ciepło np z jednego czy dwóch pieców może mieć problem z ogrzaniem pozostałych pomieszczeń, zwłaszcza w łazience

Dołączam rzut mieszkania

1.1 pokój - 11 m2

1.2 pokój z aneksem - 23 m2

1.3 przedpokój - 5,7 m2

1.4 łazienka - 4,1 m2

https://ibb.co/1QMQnrm

Rozmawiałem z gazownikami i na 2022 rok planowana jest budowa nowej linii gazowej, wiec może do 2024 mógłbym się podłączyć i tu nasuwa się pytanie czy może zrobić C.O. podłogowe lub kaloryfery (wodne) i podpiąć to pod kocioł elektryczny, a za parę lat zmienić na gazowy. Z drugiej strony boję się strasznych rachunków za prąd nigdy nie miałem takiego ogrzewania i nie wiem jakie będą rachunki za prąd np przy podłogówce.

Im więcej czytam to bardziej głupieje :bash:

Upieram się przy gazie bo za kilka lat (5-7) mieszkanie pójdzie pod wynajem a wiem, że z prądem będzie problem o najemcę

Edytowane przez szynak1