Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, w przyszłym roku planuje zacząć budowę, no i jak każdy z początku zastanawiam się nad projektem. Spodobał mi się ten https://z500.pl/projekt/213/Z241,dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-tani-w-budowie-i-eksploatacji.html w wersji odbicie lustrzane, tak by salon był na zachodzie a sypialnie od wschodu.

Moje potrzeby: Mały dom, względnie tani w budowie ponieważ będzie budowany za gotówkę, nie kredyt, parterówka, dach dwuspadowy.

Posiadam działkę 40a, więc sporo, działka równa, od północy droga, na działce jest stary dom drewniany z piwnicą (którą po zburzeniu starego domu chcę sobie zostawić na przetwory, do tego teraz służy) Posiadam stodołę z pomieszczeniem gospodarczym, łącznie jakieś 120m więc garaż przy domu nie potrzebny. Własna studnia, do starego domu doprowadzony gaz więc z przyłączem nie byłoby pewnie problemu.

Układ pomieszczeń w tym projekcie w sumie mi pasuje, na pewno zmieniłbym więźbę na normalną drewnianą ponieważ mam też las to i drzewo za darmo, ogrzewanie raczej gazem, zastanawiam się też na podłogówką na całości lub grzejnikami, nie chcę kominka. Co sądzicie o projekcie?

Przyszły rok chciałbym zacząć fundamenty, dach to jak czas pozwoli - końcówka 2021 lub 2022, sezonowane drzewo to akurat nie problem, mam w pobliżu tartak z takim drzewem, ja im zawożę swoje wycięte drzewo a oni za moją niewielką dopłatą "wymienią" mi na takie sezonowane deski, bale, łaty itp. Ogólnie koszt dużo mniejszy niż kupno bez wkładu własnego drewna.

• 8 months później...