artur__ 26.05.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Cześć wszystkim, W sobotę zalewałem strop 330m2, beton C25/30 z betoniarni. W sumie wyszło 76m3 betonu. Zbrojone wg projektu. Kierownik budowy sprawdzał zbrojenie wcześniej i jeszcze przed samym zalaniem. Szalunek (deski) i zbrojenie przed zalaniem zlane wodą. Zalewane było od 09:00-12:30. Wibrowane. Temperatura była chyba w sam raz 15-20 stopni. Kilka godzin po zalaniu zacząłem zraszać garaż (pierwszą zalewaną część) wodą bo szybko wysychała (po 4 godz mogłem już wejść na garaż bez zostawiania żadnych śladów). Później podlewany regularnie: 2 razy w niedziele (w nocy z sob-niedz padał deszcz), 3 razy w pon, dzisiaj tez już był podlewany. Ale mam już kilka pęknięć. Pewnie z 10 będzie. Największe właśnie na garażu (zdjęcie poniżej). Pozostałe są w różnych miejscach. Ale są o wiele węższe i krótsze (po kilka-kilkanaście cm długosci). Skąd te pęknięcia i czy są grożnie? Dom będzie parterowy, poddasze niezamieszkałe. Na stropie będzie się opierał dach. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.05.2020 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Wygląda na skurcz, nie dolali wody do mieszanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur__ 26.05.2020 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Wygląda na skurcz, nie dolali wody do mieszanki? Przy mnie nie. Ale nie siedziałem z Nimi cały czas na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.05.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Przy mnie nie. Ale nie siedziałem z Nimi cały czas na górze. Wody dolewa "gruszkowy" często na wniosek tych co sa na górze. Takie rysy nie zagrożą bezpieczeństwu konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.05.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 To wygląda na rysy skurczowe. Niewielki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal3net 11.06.2020 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 Beton bedzie mial rozne drobne rysy i to jest calkowicie normalne, po rozszalowaniu tez pojawia sie pewnie nowe rysy, to znak ze strop pracuje normalnie prawidlowo, pojawienie sie rys to znak ze rozciaganie jest wieksze niz wytrzymalosc betonu i zaczyna pracowac zbrojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur__ 23.07.2020 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Dzięki wszystkim za odpowiedź. Strop już rozszalowany i faktycznie jest tylko kilka pęknięć powierzchniowych na górze. Wszystko wygląda ok. Dzięki i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts