Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama wjazdowa nietypowa

Przemos91

Recommended Posts

Witam Wszystkich .Przymierzam się do wykonania bramy 2 - skrzydłowej z tym że trochę nietypowy zamysł mam . Szerokość bramy to ok. 4.67m początkowo skrzydła miały być takie same.Jednak plany się zmieniły i teraz jedno skrzydło ma mieć 2.60m główne do wjazdu .Drugie krótsze miałoby w sobie już bramkę o szerokości 70 lub 80 cm. .Brama ma mieć wysokość 1,50m około a jej wypełnienie będzie z panelu ogrodzeniowego Tylko nie jestem pewien czy skrzydło z bramką bez górnej belki na części by to wytrzymało .Dlatego proszę o jakieś rady ,sugestie bardziej znających się na rzeczy osób ode mnie:) Czy ta koncepcja jest wykonalna? jakich profili mógłbym użyć? Pozdrawiam

Brama.jpg

Skrzydło 2,1m i furtka będzie jak drzwi, lecz obcy będą się potykać o dolną belkę jak o wysoki próg. Słaby pomysł. Jeśli już, to zrób dwa skrzydła: furtka 1,1m i drugie 3,67m (chyba górą odciąg i moocny słupek). Lub furtka jak poprzednio a duże skrzydło odsuwane (temat ogólnie znany).

Ten murek to niestety ściana budynku sąsiadki :/ do którego niestety nie mogę się wkręcić brama jest pomiędzy dwoma budynkami i do żadnego z nich nie ma jak się wkręcić Czy pomijając kwestie progu którą można by rozwiązać np. nakładką zdejmowaną(by się nie potykać o próg) w razie potrzeby otwarcia drugiej połówki .Czy mógłbym zastosować profil zamknięty np 50x30x3.wtedy skrzydło 2.6m miałoby około 50-55kg.W przypadku jednego długiego skrzydła 3,67 jak proponował "Bertha" myślę że mogłoby być za ciężko już